„Umilinţă“, filmul cu cei mai puţini spectatori
0Cel mai puţin vizionat film românesc din 2011 este regizat de un angajat al TVR şi-l are printre actori pe Mitică Popescu. Aceasta este povestea prescurtată a eşecului său.
Vineri, 25 februarie 2011. Cinema Scala din Bucureşti. Pe afişul lipit deasupra intrării în cinematograf stă scris, în litere mari, galbene, cuvântul „Umilinţă". Pe coridorul de la intrarea în sala de vizionare încep să-şi facă apariţia actorii şi invitaţii: Valentin Teodosiu, Nicodim Ungureanu, Costel Caşcaval, Tudor Caranfil, apoi producătorii, Marius Barna şi Alexandru Iclozan, iar, la final, regizorul Cătălin Apostol.
Urmează un discurs de peste 40 de minute al actorului Dan Puric. Despre România, români, Dumnezeu şi alte lucruri şi concepte. După care rulează „Umilinţă". Oricât de bine ancoraţi în vremurile actuale ar fi fost cei prezenţi, e greu de crezut că vreunul dintre aceştia şi-a dat seama de importanţa momentului la care au luat parte.
Actorul Mitică Popescu, prezent şi el în distribuţia filmului, într-un rol secundar, a avut ghinion în acea zi. Era pe masa de operaţie. Nici până la acest moment nu a reuşit să afle dacă rolul interpretat de el a fost sau nu unul reuşit. Şi asta pentru că, de la momentul lansării, în februarie 2011, şi până la finalul anului trecut, „Umilinţă" a fost vizionat, potrivit clasamentului realizat de către Agenţia Champions, de numai 57 de spectatori, având încasări de 530 de dolari.
Cu aceste cifre aproape ireale, chiar şi pentru o industrie cinematografică haotică, precum cea autohtonă, „Umilinţă"a deschis clasamentul celor mai puţin vizionate filme româneşti din anul 2011. Nimic din modul în care a luat naştere filmul nu anunţa un astfel de epilog. Câştigător al Concursului de Scenarii HBO, textul ce a stat la baza peliculei fusese scris de un angajat al TVR. Banii au venit de la o casă de producţie din Bucureşti, co-finanţarea a fost asigurată de postul public de televiziune, iar câteva nume din distribuţie, precum cele enunţate anterior, păreau să asigure un traseu decent prin cinematografele din ţară. În continuare, câteva scene din povestea unui eşec comercial.
Regizorul: „Trebuie să mai fie pe undeva"
Martie 2012. Regizorul Cătălin Apostol este reticent când e solicitat de ziarişti. Spune că e ocupat, că nu înţelege rostul unei întâlniri, fie ea şi aşa, fugară, nu mai răspunde la telefon sau respinge apelurile prea insistente. Îi este greu să găsească explicaţii pentru insuccesul comercial al celor 86 de minute pe care le-a regizat - oricum, nerecomandate minorilor sub 15 ani, însă nu prea cunoscute nici în rândul celorlalţi. „Tot n-am înţeles ce vreţi voi să scrieţi. Că n-a avut spectatori? La premieră a fost sala arhiplină! După aceea, nu mai depinde de mine, întrebaţi-l pe producător! Eu am mers cu filmul la Cairo, am fost şi în ţară cu el. Dacă la cinematograful din Cluj îl proiectează o singură dată, şi atunci de la o oră imposibilă, cum e 14.00, e clar că nu vine nimeni", motivează regizorul debutant.
Regizorul Cătălin Apostol (dreapta), la filmări
În plus, spune tânărul regizor, poate că ar trebui luat în discuţie şi specificul epocii în care trăim cu toţii, obsedată de distracţia facilă şi reprobabilă estetic, în locul unui act de cultură autentic. „Nici nu mai merge lumea la film, sunt alte distracţii acum", ne lămureşte Cătălin Apostol. Cât priveşte locul şi posibilitatea de a mai urmări vreodată filmul „Umilinţă" pe ecranul unui cinematograf din România, regizorul este optimist: „Urmăriţi pe unde mai apare, că trebuie să mai fie pe undeva".
Printre celelalte milioane de români care au ratat difuzarea filmului în cinematografe s-a numărat şi îndrăgitul actor Mitică Popescu. Nici la lansare n-a venit maestrul, căci se afla pe masa de operaţie, chiar în timpul fulminantului discurs al lui Dan Puric. „Am pierdut lansarea şi, apoi, nu m-am mai întâlnit nici cu regizorul, nici cu nimeni", se amărăşte Mitică Popescu.
„Distribuţia e de vină"
Cei doi co-producători ai filmului „Umilinţă", Alexandru Iclozan şi distribuitorul Marius Barna, sunt sceptici cu privire veridicitatea clasamentului publicat de Agenţia Champions. Ba chiar îl desconsideră hotărât: „E un top de trei lulele, vă rog să mă scuzaţi", spune iritat Marius Barna, care numără 2.000 de spectatori: 950 la premieră - a fost „Scala" plină -, 300 la Piatra Neamţ, 400 la Râmnicu Vâlcea şi câţi au mai venit la cinema.
Dezinteresul sau absenţa spectatorilor e explicată, firesc, de tendinţele frivole ale televiziunilor, care omoară din faşă filmul de calitate, filmul românesc puternic. „Dacă la televizor sunt toată ziua manele, show-uri păcătoase şi accente directe n-o să mai vedem noi oameni în sălile de cinema. Asta e realitatea. Dacă nu e interes, nu e. Noi am primit cronici favorabile la Cairo, dar gusturile publicului nu se discută. Se fac revelioane cu manele, degeaba te străduieşti dacă publicul nu vrea", explică Iclozan.
Mitică Popescu (stânga) şi Valentin Teodosiu, în film
Marius Barna reclamă şi indiferenţa instituţiilor care ar trebui să-i susţină pe tinerii regizori, cel puţin în comparaţie cu alte state. Se fac oferte în afară, filmele sunt promovate în presă, merge lumea la cinema, că aude mai uşor de producţii de calitate. „Aici, distribuţia e ca un copil invalid, care a luat vitamina D, a făcut şi el un film, dar nu poate lupta cu giganţii de la Hollywood", se lamentează Barna.
"La premieră a fost sala arhiplină! După aceea, nu mai depinde de mine, întrebaţi-l pe producător!''
Cătălin Apostol regizor
"Gusturile nu se discută. Se fac revelioane cu manele, degeaba te străduieşti dacă publicul nu vrea.''
Alexandru Iclozan producător
Cine este Cătălin Apostol
- Este realizator la Direcţia Emisiuni Speciale din TVR (Dincolo de hartă)
- Premii obţinute:
- 2006 - Premiul pentru reportaj TV - Premiile Clubului Român de Presă, pentru documentarul „Valea Jiului, o istorie în ruină".
- 2003 - Premiul pentru cel mai bun documentar - Festivalul Internaţional CineMaiubit, pentru documentarul „Cuibul de cuci".
- 2002 - Premiul APTR pentru reportaj, Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR), pentru reportajul „Foame şi pedeapsă".
- 2001 - Marele Premiu şi Premiul I, Concursul de Jurnalism pentru Profesionişti World Vision, pentru reportajul „Infernul de acasă".
- Selecţii şi nominalizări:
- Noiembrie 2010 - selecţie Festivalul Internaţional de Film de la Cairo, pentru filmul artistic de lung metraj „Umilinţă" (co-finanţator TVR);
- 2006 - nominalizare Festivalul Internaţional de Film (FIPA) de la Biarritz - Franţa, pentru documentarul „Valea Jiului, o istorie în ruină".
- 2004 - nominalizare, Premiile Clubului Român de Presă, pentru reportajul „Foame şi pedeapsă".
Scurtă istorie a unui eşec comercial
Potrivit regizorului, povestea filmului „Umilinţă" porneşte de la un caz real, subiect al unui reportaj difuzat de postul public de televiziune, în cadrul emisiunii „Cu ochii'n 4". „Personajul principal, Dumitru, a avut cândva o viaţă normală. A fost medic veterinar, însă un accident absurd îi demolează întreaga existenţă. Pornind de la o dramă individuală, filmul evocă spectacolul zguduitor al unei lumi care nu mai are nici un reper, îndepărtate total de orice fărâmă de umanitate. Acţiunea este plasată în anul 2005, anul marilor inundaţii, şi se petrece într-un sat cu un aspect sumbru, potopit de noroaie, mocirlă şi de o ploaie ca de sfârşit de lume"este descrierea din sinopsisul producţiei.
Afişul de promovare al filmului „Umilinţă“
Înainte de a fi difuzat pe ecranele cinematografelor din România, „Umilinţă" a fost înscris de regizor în Festivalul de Film de la Cairo, ce a avut loc în prima parte a lunii decembrie 2010. Recenziile internaţionale au fost extrem de bune: „Regizorul Cătălin Apostol împleteşte cu măiestrie firul filmului. Prezintă o imagine sumbră a vieţii sătenilor: credinţa lor pierdută, pasivitatea în faţa pericolului iminent de inundaţie şi intoleranţa pentru slăbiciunea omenească pe care o atacă cu ură, toate la un loc ucid orice speranţă", scria, la acel moment, criticul de film Ahmed Ramadan.
„Umilinţă" la „Neatza cu Răzvan şi Dani"
În 25 februarie, ziua premierei oficiale în România, regizorul Cătălin Apostol, însoţit de actorii Costel Caşcaval şi Valentin Teodosiu, a venit să vorbească despre film la emisiunea „Neatza cu Răzvan şi Dani". „Cu asemenea actori nu a fost greu, dimpotrivă, pot să spun că am avut multe de învăţat de la ei, mai ales de la actorii din rolurile principale, Valentin Teodosiu, Costel Caşcaval şi Şerban Ionescu, actori cu mare experienţă. Iar scenariul acestui film este cât se poate de real", făcea prezentările Cătălin Apostol. În aceeaşi seară, o sală întreagă aplauda filmul, iar a doua zi existau chiar recenzii care anunţau un nou început pentru cinematografia românească, o nouă abordare a lumii, diferită faţă de cea deja „clasicizată" a minimalismului din ultimii 10 ani.
Gloria de la Ploieşti
Apoi, urma filmului „Umilinţă" s-a pierdut iremediabil. O mai putem regăsi cu totul întâmplător, în 13 martie, cu ocazia lansării de la Ploieşti şi încă o apreciere estetică demnă de o capodoperă cinematografică.
„În lumea prezentată de film, putem identifica teme de o mare profunzime. Puritatea nu numai că este fragilă şi blamată, dar este şi ucisă. O altă temă interesantă este disperarea în speranţă, care constituie şi mesajul subliminal al filmului. Trebuie să remarcăm metafora principală a filmului, aceea a unei lumi izolate, autoizolate, a înfrânţilor fie prin neputinţă, fie prin ignoranţă, o ignoranţă care ucide şi care ne generează o altă temă de gândire: victoria răului asupra binelui.
O lume în care credinţa în Dumnezeu a apus sau este mimată, o lume în care însăşi biserica se află în ruină", remarca, în deschiderea evenimentului, Lucian Sabados, directorul Teatrului „Toma Caragiu". Şi atât. Ultima menţiune disponibilă despre „Umilinţă" este cea din 18 aprilie 2011, când filmul a fost difuzat la cinematograful Ostroveni din Râmnicu Vâlcea. Ironic, pe afişul de prezentare al filmului scria: „În deschidere, discursul domnului Dan Puric. Preţul unui bilet este de 20 de lei".
"Am pierdut lansarea şi, apoi, nu m-am mai întâlnit nici cu regizorul, nici cu nimeni.''
Mitică Popescu actor
"Regizorul Cătălin Apostol prezintă o imagine sumbră a vieţii sătenilor.''
Ahmed Ramadan critic de film
Info
- „Umilinţă"
- Anul producţiei: 2010
- Regia: Cătălin Apostol
- În distribuţie: Şerban Ionescu, Costel Caşcaval, Valentin Teodosiu, Mitică Popescu
- Genul filmului: Dramă
- Durata: 86 minute
- Rating: Nerecomandat sub 15 ani
- Premiera în România: 25 februarie 2011