Premiu cu cântec pentru Mircea Cărtărescu. Colegii îl numesc pe scriitor „căldicelul“ din Apocalipsă şi îl acuză de „abdicare morală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DECONT Acceptarea de către celebrul scriitor a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ pentru Opera Omnia, primit duminică la Botoşani, este criticată de „lupii tineri“ dizidenţi ai Uniunii Scriitorilor, care consideră că poetul îi face în felul acesta jocul lui Nicolae Manolescu.

Deşi era oarecum de aşteptat, vestea a luat totuşi prin surprindere breasla literară: cunoscutul scriitor Mircea Cărtărescu (60 de ani) a câştigat (şi, mai important, a acceptat) Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ pentru Opera Omnia pe 2016, decernat duminică, la Botoşani, de Ziua Culturii Naţionale. Este important că Mircea Cărtărescu mai fusese nominalizat şi în ediţiile 2014 şi 2015, iar atunci a refuzat premiul, eventuala „încoronare“, ceea ce arată că în ultimii doi ani s-a schimbat ceva în relaţia scriitorului cu cei care înmânează premiul. Cărtărescu a fost recompensat recent şi cu marele premiu decernat de Uniunea Scriitorilor din România.

Simbolistica Premiului Eminescu

De numele acestui premiu se leagă scandalul care a dus, într-un fel, la aneantizarea imaginii Uniunii Scriitorilor din România (USR) în ochii publicului larg, când, acum doi ani, premiul (care a răsplătit destui scriitori importanţi) a fost acordat craioveanului Gabriel Chifu (una dintre „mâinile“ lui Nicolae Manolescu la conducerea sindicatului), socotit poet „mediocru“ de colegii săi de breaslă, în urma unor jocuri de culise ale preşedintelui Manolescu. Este ceea ce a dus la rebeliunea „lupilor tineri“ din Uniune, cu consecinţele ştiute: o serie de excluderi interminabilă, unele ale unor scriitori chiar valoroşi, şi un şir de replici de o imunditate extremă, din ambele părţi, care a dus la decredibilizarea breslei, cât mai era aceasta credibilă, în ochii publicului cititor.

Anul acesta, pentru acest premiu au mai fost nominalizaţi poeţii: Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Marta Petreu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasiliu. Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, a fost cel care i-a înmânat personal premiul lui Mircea Cărtărescu. Câştigătorul a primit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului, potrivit hotărârii Consiliului Local.

Nimigean: „Dispoziţia lui Cărtărescu, similară cu abdicarea morală“

Imediat ce s-a anunţat decernarea premiului, internetul s-a încins de opinii pro şi contra, dar mai ales contra, internauţii considerând că marele poet nu numai că îl legitimează pe Nicolae Manolescu astfel, dar cade şi într-o cursă întinsă abil de preşedintele USR (a nu se uita că Manolescu este primul care-a scris o cronică favorabilă despre autor, în care spunea că volumul său de debut anunţă, „dacă ochiul nu mă înşeală, un mare poet“, lucru valabil şi pentru ceilalţi colegi ai săi de generaţie, majoritatea, acum, contestatari acerbi ai modului în care conduce sindicatul breslei).

Unul dintre cei mai virulenţi comentatori pe Facebook a fost scriitorul ieşean Ovidiu Nimigean, care a vorbit chiar despre o „abdicare morală“ din partea autorului „Solenoidului“. „Ieri Mircea Cărtărescu a acceptat premiul de poezie de la Botoşani. Pentru cei foarte puţini care nu ştiu despre ce este vorba: premiul cu pricina, cîndva de prestigiu, a fost compromis acum doi ani de scandalul Manolescu-- Chifu. Acceptarea sa a încetat de a fi o onoare şi, atît timp cît îl va patrona Nicolae Manolescu, înseamnă o complicitate cu un abuz de cea mai joasă speţă.

Dacă adăugăm şi contextul literar din ultima săptămînă, cînd încă şase scriitori au fost excluşi de acelaşi Nicolae Manolescu din USR, cînd curge cu proteste şi demisii din USR, devine şi mai dezolantă dispoziţia lui Cărtărescu, similară cu abdicarea morală, de a primi o asemenea distincţie dubioasă şi de a participa, astfel, la încercarea de reabilitare simbolică atît a premiului, cît şi a patronului său. Pentru că a fost căldicel, adevărul şi dreptatea l-au scuipat ieri din gura lor pe Mircea Cărtărescu. Rămînă-i vanitatea de a mai adăuga o distincţie (am văzut de ce calitate) într-un şir fără număr şi cele aproximativ şapte mii de euro (ăsta e preţul conştiinţei unui scriitor român important...)“,

a scris Nimigean pe Facebook.

Vancu: „O spălare de imagine a lui Manolescu“

Săptămâna trecută, doi cunoscuţi scriitori, Dan Lungu şi Radu Vancu, au iniţiat o scrisoare deschisă prin care solicită demisia în bloc a membrilor Consiliului Uniunii Scriitorilor din România.

image

Dan Lungu, acum senator USR de Iaşi, nu a dorit să comenteze

Contactat de „Adevărul“ în această calitate, sibianul Radu Vancu (poet şi critic literar) a spus: „Apelul are legătură cu excluderile din USR, e complet independent de premiul de la Botoşani. În legătură cu care, de altfel, am scris câteva zeci de articole, cred, atunci când a fost acordat printr-un viciu de procedură sesizat de chiar de unul dintre membrii juriului, dl Mircea Martin, unui poet mediocru care se întâmpla să fie vicepreşedintele USR. Mircea Cărtărescu îl merită cu vârf şi îndesat, ca orice alt premiu literar de pe lumea asta; mă tem însă că va deconta negativ o bună parte dintre tensiunile acumulate în aceşti doi ani de contestări şi de adversitate“.

Ulterior, Radu Vancu (foto dreapta) a revenit, pe Facebook, cu un text mai amplu şi mai dur, în care scrie, printre altele:

image
„Premiul Eminescu, în acest context, nu e doar despre literatură. Ci despre încercarea lui Nicolae Manolescu de a-l folosi pe Mircea Cărtărescu pentru o spălare de imagine a USR & a sa proprie“.

În replică, cunoscuta internaută Celina Petrescu a comentat la postarea lui Vancu: „Mi se pare cumplit ca acum Mircea Cartarescu a devenit un fel de polita de asigurare pt Presedintele USR. Ce drama totusi, sa iei un premiu meritat in contextul unei strategii personale a cuiva. Adica sa fii si tu acolo o piesa pe tabla de sah...nu esti chiar nebunul sau tura...dar tot piesa din Game ul cuiva esti.

E o drama ..imi pare sincer rau pentru Mircea Cartarescu. Nu merita comedia asta. Diavolul locuieste in premii“.

Teodorescu: „Cărtărescu a recunoscut juriul“

Teoretic preşedintele noii Uniuni a Scriitorilor, cea reformatoare, prozatorul Cristian Teodorescu (foto jos) (coleg de generaţie cu Cărtărescu, acum „lider“ al contestatarilor) a comunicat pentru „Adevărul“: „Mircea Cărtărescu mi-a spus, într-un interviu pentru Caţavencii, că nu vrea să fie amestecat în disputa dintre Grupul de Reformare a USR şi echipa lui Nicolae Manolescu. Or, atâta timp cât el refuză să se pronunţe asupra acestei dispute, chiar dacă ştie despre ea, nu putem vorbi decât despre faptul că Mircea Cărtărescu recunoaşte juriul care acordă premiile Mihai Eminescu, care, după cum se ştie, sunt finanţate de municipalitatea oraşului Botoşani, nu de Uniunea Scriitorilor. Nu-mi permit, aşadar, să fac speculaţii pe această temă.

image
Cine are chef să creadă că Mircea Cărtărescu ar legitima astfel echipa lui N. Manolescu n-are decât. Dar, după părerea mea, acceptând un premiu, Mircea Cărtărescu a recunoscut un juriu şi atâta tot“.

Florin Iaru (foto jos), celălalt lider al „rebelilor“ din USR, a scris pentru „Adevărul“: „Eu apăr dreptul fiecăruia de a crede şi a face ce vrea, de a acţiona în deplină libertate, conform gândirii şi voinţei proprii, câtă vreme nu aduce atingere demnităţii altui om.

E un premiu pe care îl merita de mulţi ani. Ce s-a întâmplat acum doi ani e o ruşine, ce s-a întâmplat ieri e o reîntoarcere în normalitate.

Un premiu nu e o legitimare sau o declaraţie de principii. E o recunoaştere publică, obţinută prin talent şi profesionalism. Îl felicit pe Mircea şi îl aştept cu o carte nouă, pe care s-o scrie cu pasiune, indiferent de rumoarea din jur“.

image

Contactat de „Adevărul“, Mircea Cărtărescu a refuzat să comenteze situaţia creată, dar a declarat, duminică, corespondentului „Adevărul“ la Botoşani: „Este un premiu legat, fireşte, de imaginea lui Mihai Eminescu, care este o imagine emblematică şi pentru identitatea noastră naţională, dar şi pentru cea europeană. De asemenea, premiul este important pentru că a fost primit de cele mai multe ori, de-a lungul celor 26 de ani de când se acordă, de poeţi foarte buni şi foarte importanţi. De fapt, un premiu este sfinţit, ca să spunem aşa, de lista celor care l-au luat de-a lungul anilor“.

De fapt, un premiu este sfinţit, ca să spunem aşa, de lista celor care l-au luat de-a lungul anilor. Mircea Cărtărescu scriitor  
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite