Günter Grass a murit. Cel mai cunoscut scriitor german contemporan, premiant Nobel, avea 87 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Günter Grass a murit la 87 de ani
Günter Grass a murit la 87 de ani

Cunoscutul scriitor german Günter Grass a murit la vârsta de 87 de ani. Câştigător al premiului Nobel pentru literatură şi autor a mai multor opere literare, Günter Grass era renumit pentru lucrările „Toba e tinichea” şi „Aparatul de fotografiat”.

Poet, nuvelist, dramaturg, sculptor, romancier şi grafician german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1999, Günter Grass s-a născut în oraşul Danzig (actualmente Gdańsk, Polonia), în 1927. Günter Grass a murit la vârsta de 87 de ani, a anunţat „The Guardian”.

A urmat gimnaziul Conradinum în Danzig. S-a oferit voluntar pentru submarinele din cadrul serviciului Kriegsmarine, în 1943 devine un Luftwaffenhelfer, se înrolează în Reichsarbeitsdienst, iar în noiembrie 1944, la 17 ani, s-a înrolat în Waffen-SS, trupa paramilitară de elită a SS. A fost rănit la picior şi luat prizonier de americani la 20 aprilie 1945.

După eliberare, a fost cioplitor în piatră pentru morminte, ceea ce avea să-i slujească drept mijloc de subzistenţă în timpul studenţiei (la grafică şi sculptură) în Düsseldorf şi Berlin. A mai fost traficant pe piaţa neagră şi baterist într-o formaţie de jazz. De asemenea, a lucrat în calitate de autor şi a călătorit în mod frecvent. 

S-a căsătorit în 1954, iar din anul 1960 a locuit la Berlin, precum şi temporar în landul Schleswig-Holstein. Divorţat în 1978, el s-a recăsătorit în 1979. Între anii 1983 - 1986 a deţinut preşedinţia la Akademie der Künste (Academia de Arte) din Berlin.

A debutat în 1956 cu volumul de poezii „Avantajele găinilor giruetă" şi s-a afirmat ca prozator la o întâlnire a Grupului 47 cu romanul care îl va consacra pe plan internaţional, „Toba de tinichea" (1959). Împreună cu „Pisica şi şoarecele" (1961) şi „Ani de câine" (1963), acesta va alcătui „trilogia Danzigului". 

Günter Grass a mai scris, printre altele, romanele „Calcanul" (1977) şi „Un câmp prea departe" (1995), volumele de proză scurtă „Întâlnire la Telgte" (1979), „Naşterile din minte sau germanii dispar" (1980) şi „Povestiri lugubre" (1992), volumul de eseuri şi polemici politice „Din jurnalul unui melc" (1972), romanul autobiografic „Secolul meu" (1999), volumele de versuri „Ultimul dans" (2003) şi „August stupid" (2007). 

Lirica sa abstractă cultivă umorul, expresia şocantă, calamburul. Romanele sale de critică socială sunt novatoare prin tehnica narativă, iar viziunea asupra lumii uneşte absurdul grotesc cu miticul şi arhetipalul.

Pe aceeaşi temă:

Scriitorul german Günter Grass, declarat persona non grata în Israel

Scriitorul Günter Grass a fost declarat persona non grata în Israel, după scandalul provocat de publicarea unui poem în care autorul german acuză Israelul că ameninţă pacea mondială prin arsenalul său atomic.

Fiica lui Raul Castro şi scriitorul german Günter Grass susţin drepturile homosexualilor

Günter Grass susţine un apel adresat Parlamentului german pentru recunoaşterea drepturilor depline ale cuplurilor homosexuale.

„Aparatul de fotografiat“ al lui Günter Grass

Noul volum autobiografic al scriitorului care a obţinut Premiul Nobel în 1999 apare în librării, în această  săptămână, fiind o continuare a memoriilor din „Decojind ceapa“. „Aparatul de fotografiat“, editat de Polirom, a fost receptat de critica literară drept un experiment extrem de îndrăzneţ, „cea mai bună scriere a lui Grass de multă vreme încoace“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite