Un tânăr dirijor din Orient rupe inima târgului la Bucureşti
0Aşa a fost! Cu totul recent Kah Chun Wong, originar din Singapore, a fost declarat laureat cu distincţie supremă a celei de a patra ediţii a competiţiei tinerilor dirijori, Jeunesses Musicales. Concursul s-a desfăşurat la Ateneul Român, în compania orchestrei Filarmonicii, în zilele sfârşitului lunii august. Impresionant! Cu totul impresionant!
Un talent artistic covârşitor
Tânărul muzician dispune de o energie muzicală ce potenţează valorile esenţiale ale muzicii, comunicarea în ambele sensuri, către colectivul muzicienilor ansamblului, către public. Un talent uriaş! Desfăşoară o viziune sculpturală asupra funcţiei actului artistic, viziune ce se orientează asupra unor suprafeţe extinse pe care tânărul şef de orchestră le ordonează cu suverană autoritate. In concertul finalei competiţiei a prezentat prima parte a Simfoniei a 6-a, Patetica, în si minor, de Piotr Ilici Ceaikovski.
Actualmente, la vârsta de 26 de ani, Kah Chun Wong dispune de o importantă circulaţie internaţională. In urmă cu doi ani a câştigat locul al 2-lea în cadrul presigioasei competiţii Lavro von Matacici. A fost numit director artistic al Ansamblului Asiatic de Muzică Contemporană şi a devenit dirijor asistent al Orchestrei Chineze din Singapore. Dirijează în Belgia, Polonia, Rusia, în Mexic, Ungaria şi în Germania, în Croaţia, Elveţia şi în Taiwan, inclusiv Philharmonia din Londra şi Filarmonica de Cameră din St. Petersburg.
Drumul către muzică a început din copilărie
Interesant de observat, visul de a face muzică l-a stăpânit pe Kah Chun din fragedă copilărie; întregul proces al educaţiei muzicale s-a desfăşurat în ţara sa natală, o societate care astăzi dă puţine şanse celor ce se orientează spre domeniile artistice, aşa-zis nelucrative, neproductive. Poate tocmai din acest motiv, talentul său a beneficiat de sprijinul unor foruri competente care au avut încredere în evoluţia sa asigurându-i studii complete de dirijat şi de compoziţie. „Factor important în studiile mele a fost relaţia cu Orchestra Simfonică din Singapore, ansamblu de înalt nivel internaţional. Am avut şansa de a asista constant la repetiţii. M-am bucurat de încrederea şi de sprijinul şefului departamentului muzical al conservatorului Yong Siew Toh, domnul Bernard Lanskey, loc în care am studiat patru ani”, a declarat într-un recent interviu tânărul dirijor. “Am adunat prieteni şi colegi organizând propriile mele repetiţii şi concerte, fapt ce a condus la instituirea ansamblului Yong Siew Toh Conservatory Simfonia, orchestră destinată creşterii tinerilor muzicieni”.
Şi-a desăvârşit studiile muzicale la Berlin în cadrul Academiei Hanns Eisler. A urmat cursuri de măiestrie susţinute de mari personalităţi ale vieţii musicale actuale, dirijori şi pedagogi precum Bernard Haitink, Kurt Masur, Jorma Panula, Esa-Pekka Salonen.
Un puternic crez oreintează o carieră artistică importantă,
…este clar formulat: “Viaţa unui musician profesionist nu este deloc uşoară. Banii se câştigă greu şi este dificil să construieşti o viaţă de familie. Trebuie să dispui de o pasiune nelimitată pentru artă, de credinţa că nu poţi trăi fără aceasta; …precum aerul sau apa. De nu, o altă cale poate fi mult mai potrivită. Dar dacă drumul este cel adevărat, poţi ajunge la stele!”.
Concursul de la Bucureşti aduce o confirmare
La Bucureşti, juriul competiţiei a fost condus de maestrul Horia Andreescu, dirijor pricipal al Filarmonicii, iar decanul de vârstă al juriului a fost neobositul şef de orchestră Jorma Panula, din Finlanda, peofesor emerit al celebrei Academii de Muzică Sibelius. Dat fiind faptul că maestrul Nicolae Licareţ, directorul artistic al Filarmonicii, a făcut parte din juriu, putem avea speranţa că tânărul dirijor singaporez va fi invitat la pupitrul Filarmonicii bucureştene. Este un acces greu de dobândit inclusiv pentru laureaţii ediţiilor anterioare!
Nu pot să nu apreciez cu bucurie, proba de acompaniament din cadrul concursului de dirijat a fost realizată cu participarea tânărului violoncelist Ştefan Cazacu, cel care în finală, în patru rânduri a apărut pe scenă prezentând pagini de mare virtuozitate din literatura romantică a instrumentului său, lucrări datorate compozitorilor Camille Saint-Saëns, Antonin Dvorak, Piotr Ilici Ceaikovski.