Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recomandări
Recomandări

Mimul şi regizorul Jacques Tati a adus pe marele ecran o poveste plină de melancolie, despre prietenia dintre un bătrân iluzionist, depăşit de evoluţia generaţiei tinere, şi o orfană, care a văzut în magician nu numai un tată, ci şi un mentor.

FILM - Iluzionistul

Titlu original: L'Illusionniste; Regie: Sylvain Chomet; Distribuţie (voci): Edith Rankin, Jil Aigrot, Jean-Claude Donda, Frederic Lebon, Tom Urie, Didier Gustin

La începutul anilor '60, Tatischeff, un magician trecut de prima tinereţe, are de înfruntat preferinţele mereu în schimbare ale spectatorilor din marile oraşe. Formaţiile de muzică rock sunt în plină ascensiune şi se bucură de un succes uriaş în rândul publicului, de aceea Tatischeff porneşte împreună cu iepurele lui gras şi bătrân, care nu mai vrea să coopereze ca altădată, spre satele irlandeze, unde spectacolele sale de magie încă mai au parte de aplauze sincere. În călătoria sa o cunoaşte pe Alice, adolescenta de care se ataşează atât de mult încât o tratează ca pe o fiică.

CARTE - Nu ştiu câte zile

Autor: Stoian G. Bogdan; Editura: Trei

Cel mai titrat poet al anului 2009, Stoian G. Bogdan revine în centrul atenţiei cu un roman care şochează, însă într-un mod pozitiv. „Nu ştiu câte zile" spune povestea lui Narcis Ivan, un tânăr avocat care duce o viaţă agitată şi mereu în schimbare. Plecat din Comăneşti, un orăşel de provincie, Narcis ajunge în Bucureşti, unde devine ginerele unui mare interlop bucureştean. Viaţa acestuia se învârte în jurul unor afaceri dubioase, maşini scumpe şi femei frumoase. „Am scris acest roman din 2009 până în 2010 din cauza unei drame, pe care am suferit-o cu o domnişoară din oraşul Comăneşti, pe care am şi făcut-o personaj în acest super-roman, dar sunt lucruri personale şi, din păcate, nu vă pot vorbi despre ele", a mărturisit autorul, dezvăluind sursa de inspiraţie a romanului său „Nu ştiu câte zile".

CD - Hard Knocks

Artist: Joe Cocker; Casa de discuri: Nova Music


Cunoscutul interpret al pieselor „You Can Leave Your Hat On", „You Are So Beautiful", „Unchain My Heart" şi „N' Oubliez Jamais", câştigător al Premiilor Grammy, Globul de Aur şi Oscar, Joe Cocker revine în forţă cu un nou album şi cu piese care au şanse mari să ajungă cel puţin la fel de populare ca precedentele. „Hard Knocks" este cel de-al 21-lea album de studio, lansat în cele peste patru decenii de carieră ale celebrului muzician. Materialul conţine zece piese care reprezintă comeback-ul lui Joe Cocker. Vocea pătrunzătoare a cântăreţului, precum şi colaborările cu mari artişti ca Bob Dylan, Jackson Brown şi Randy Newman, fac din acest CD o creaţie cu adevărat remarcabilă. Cunoscut pentru pasiunea de a reinterpreta muzica altor artişti, Cocker oferă fanilor, de data aceasta, nouă piese originale, plus un cover după melodia „I Hope", a celor de la Dixie Chicks.

DVD - Salt

Titlul original: Salt; Regia: Phillip Noyce; Distribuţie: Angelina Jolie , Liev Schreiber , Chiwetel Ejiofor

Evelyn Salt este o agentă a serviciilor secrete ruse, dar şi o spioană curajoasă, căzută victimă a unei conspiraţii. În acelaşi timp, Salt este o maşină umană de ucis care, pentru a-şi dovedi nevinovăţia, uzitează toate armele, cascadoriile, machiajele şi tertipurile din arsenalul filmelor cu agenţi secreţi. Fuga agentei Salt printre camioane, maşini, pietoni, din clădiri extrem de bine păzite şi, mai ales, printre perdele de gloanţe, este un spectacol în adevăratul sens al cuvântului, orchestrat cu măiestrie de Phillip Noyce. Eroina aleasă de cineast pentru acest film, Angelina Jolie, cunoştinţă mai veche cu care a colaborat la thrillerul „The Bone Collector", a dovedit că a fost cea mai bună alegere pentru interpretarea rolului unui personaj de acţiune, devotat şi competent.

SPECTACOL - Hangiţa

Regia: Tino Geirun; Scenariu: Carlo Goldoni; Distribuţia: Constantin Cotimanis & Anca Bejenaru, Crenguţa Hariton, Adrian Văncică; Locaţie: Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu; Bucureşti

O hangiţă frumoasă pe nume Mirandolina, un conte bogat şi generos, un marchiz sărac şi un cavaler misogin, care spune tare şi răspicat că nu se va îndrăgosti de nicio femeie. Toate cele patru personaje sunt create şi puse în scenă, astfel încât să amuze şi să prezinte „jocurile" din culisele Italiei secolului al XVIII-lea. „Hangiţa" este o piesă atemporală, care surprinde în cele mai mici detalii comicul de caracter şi de situaţie, ridiculizând comportamentul personajelor şi oferind lecţii de viaţă în cel mai amuzant mod cu putinţă. Observăm că tehnicile de seducţie feminine rămân neschimbate de-a lungul timpului, iar eroina se descurcă cu uşurinţă în jocul iubirii, şi concepe farse şi intrigi menite să cucerească şi să supună.

CONCERT - Christmas In Vienna - Strauss Festival Orchester Wien

Locaţie: Teatrul Naţional, Bucureşti

Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi şi fiecare dintre noi încearcă să marcheze momentele într-un mod cât mai plăcut şi mai special. Anul acesta, celebra orchestră „Strauss Festival Orchester Wien" vă invită să petreceţi un Crăciun de poveste, în cadrul unui concert extraordinar, susţinut la Teatrul Naţional din Capitală. Pentru perioada sărbătorilor de iarnă, repertoriul, care conţine un program special cu melodii dedicate Crăciunului, este completat cu dansurile oferite de ansamblul de balet al orchestrei „Maria Larsson & Christian Musil". Celebrul Peter Guth (foto) va dirija arcuşurile talentaţilor muzicieni, ale căror sunete se vor contopi cu vocea minunată a sopranei Monika Mosser. Teatrul Naţional v-a pregătit pentru 21 decembrie o seară memorabilă, programată să înceapă de la ora 19.30.

CARTE vs FILM

"Îmblânzirea scorpiei/„The Taming of the Shrew" este una dintre cele mai controversate comedii shakespeariene, în mare parte datorită elementelor misoginiste, care abundă în piesă. Încercarea lui Petruccio de a o „îmblânzi" pe Catarina se reflectă în modul crud, dar amuzant, în care acesta îşi impune punctul de vedere. Plină de replici savuroase, „Îmblânzirea scorpiei" satirizează regulile discriminatoare ale epocii lui Shakespeare, care favorizau „supremaţia" bărbaţilor.

"10 chestii nu-mi plac la tine/10 Things I Hate About You" este o adaptare modernă a comediei shakespeariene, care îi are ca protagonişti pe regretatul Heath Ledger, în rolul neconvenţionalului Patrick Verona, şi pe Julia Stiles, care o interpretează pe Kat, o adolescentă rebelă, populară datorită convingerilor sale feministe. Pentru a putea obţine o întâlnire cu sora mai mică a „scorpiei", inventivul Cameron îl plăteşte pe Patrick să o scoată în oraş pe Kat...

Concluzie: Însumând o serie de diferenţe majore, este imposibil de comparat textul shakespearian cu adaptarea sa pentru marele ecran. Cu siguranţă „10 chestii nu-mi plac la tine" reuşeşte să reflecte cu fidelitate conflictul dintre misoginul convins şi feminista arogantă, care constituie principala temă a piesei. În ansamblu, datorită abordării moderne, filmul este mai „digerabil" decât cartea, care este scrisă în limbajul vechi, specific operei shakespeariene.

Noi seriale - Fetele Gilmore (Diva 20.00)

Regie: Amy Sherman & Kenny Ortega & Lee Shallat Chemel;
Distribuţie: Lauren Graham & Alexis Bledel (foto), Scott Patterson, Kelly Bishop

La Diva este difuzat în fiecare seară de luni până vineri sezonul al doilea al serialului „Fetele Gilmore". Nu pierdeţi situaţiile pline de umor prin care trec cele două protagoniste Lorelai, în vârstă de 32 de ani, şi fiica ei Rory, în vârstă de 16 ani. „Fetele Gilmore" trăiesc în Connecticut, un oraş de poveste, unde locuitorii sunt împărţiţi în trei categorii: visători, artişti şi oameni obişnuiţi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite