Pulsaţiile şi oglinzile lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii şi Cultelor şi Uniunea Artiştilor Plastici au oferit iubitorilor de artă o "trilogie" expoziţională: "Gheorghe Iacob. Revelaţiile unei sinteze". Trei expoziţii, în

Ministerul Culturii şi Cultelor şi Uniunea Artiştilor Plastici au oferit iubitorilor de artă o "trilogie" expoziţională: "Gheorghe Iacob. Revelaţiile unei sinteze".

Trei expoziţii, în trei spaţii diferite, compun integrala creaţiei artistului Gheorghe Iacob, care acoperă 60 de ani de activitate.

Născut în 1925 în comuna Scutelnici din judeţul Buzău, Gheorghe Iacob va urma cursurile Institutului de Arte Plastice, studiind pictura cu Eustaţiu Stoenescu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi şi Max Herman Maxy, şi sculptura, cu Mihai Onofrei.

Cele trei expoziţii, "Autenticitate şi transfigurare", la Sala Dalles, "La subsuoara norilor. Plenitudine şi fluiditate", la Mogoşoaia şi "Treapta forului public, sculptură, spaţii ambientale în mozaic", ce se va deschide curând în sala Dialog, sunt nu numai o oglindă a artei lui Gheorghe Iacob, dar şi o lecţie de istoria artei româneşti.

Tradiţie şi avangardă

Expoziţia de la Sala Dalles este, în sine, un muzeu. De la arta realistă a anilor '40 - '50, înrudită cu pictura maeştrilor interbelici la explozia cromatică în compoziţii având încă rapel la realitatea figurativă, dar testând linii estetice ale avangardei europene şi terminând cu adevărate simfonii de culoare pulsatilă, suficiente lor însele, conţinând în mişcarea pensulei la uleiuri, în jocul de transparenţe, ritmat de creion sau tuş în grafică, descoperim o lume închegată, evoluând organic, urmând propriile legi de constituire.

Vom reveni, după deschiderea celei de a treia expoziţii, pentru a încerca o prezentare completă a creaţiei lui Gheorghe Iacob.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite