Academicianul Nicolae Zamfir vorbeşte despre frontierele cunoaşterii la Conferinţa de Crăciun de la Ateneu
0Luni, academicianul profesor Nicolae Victor Zamfir va fi invitatul de onoare al celei de-a şasea conferinţe de Crăciun în România, cu titlul „Frontierele cunoaşterii: marile infrastructuri de cercetare ale viitorului apropiat“. Conferinţa se va desfăşura, de la 18.30, la Ateneul Român.
"Conferinţele de Crăciun" ("Christmas Lectures") au fost inaugurate, la Ateneul Român, după modelul britanic al Royal Institution, patronate de M.S. Regina Regatului Unit. România a devenit astfel prima ţară din afara Marii Britanii, care organizează asemenea manifestări. La Ateneu, acest eveniment se află sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Curoanei României.
Profesorul Zamfir, invitat pe 26 noiembrie, de la 18.30, la Conferinţa de Crăciun, în Sala Mare a Ateneului Român, este Directorul General al Ifin-HH – Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi Directorul Proiectului Eli-Nuclear Physucs (ELI-NP), cel mai mare proiect de cercetare din istoria ştiinţei româneşti. După cum declara prof. Zamfir, „una dintre raţiunile construirii ELI-NP este schimbarea mentalităţii actuale. În Europa, foarte puţini înţeleg această misiune: nu doar să faci ştiinţă, ci să faci lucruri pentru societate.” Astfel, Platforma Măgurele găzduieşte cei mai puternici laseri din lume (de o mie de ori mai puternici decât alţi laseri existenţi la ora actuală) şi o instalaţie gamma de o intensitate fără precedent.
ELI-NP deschide drumul pentru cercetări şi aplicaţii în premieră, în domenii cum ar fi radiografia de foarte înaltă rezoluţie spaţio-temporală a materiei dense, combinarea fasciculelor de ioni cu alte surse de radiaţie, studiul defectelor în materiale şi medicină. O menţiune specială trebuie făcută privind perspectivele medicale ale aplicaţiilor cercetărilor ce se vor dezvolta la Măgurele: realizarea de sisteme compacte (acceleratori tabletop), acestea putând ajunge să fie instalate direct în spitale! De altfel, aplicaţiile medicale ale laserilor de mare putere constituie o preocupare prioritară a proiectului ELI-NP încă din primii ani de funcţionare efectivă. La toate acestea se adaugă şi alte aplicaţii fără precedent în managementul materialelor nucleare şi ştiinţele vieţii.
Decernarea la 2 octombrie a Premiului Nobel pentru Fizică 2018 lui Gérard Mourou împreună cu Donna Strickland pentru descoperirea lor din 1985 care a deschis drumul spre laserii de mare putere ai prezentului, cuprinde în ea şi ideile, dăruirea, talentul şi munca echipelor româneşti de la ELI-NP.
Conferinţele de Crăciun în România au debutat, la Ateneul Român, în anul 2013 cu Profesorul Sir Tom Kibble (Imperial College) şi au continuat cu mari personalităţi ale ştiinţei contemporane: Prof. Joseph Silk (Oxford), Prof. Gérard Mourou (École Polytechnique, Paris, premiul Nobel în Fizică 2018), Prof. Rolf Heuer (Preşedintele Societăţii Germane de Fizică şi fostul Director General al CERN) , Prof. Emilian Dudaş (École Polytechnique, Paris).
„În intenţia mea, Conferinţele Ateneului Român trebuie să consacre un loc recunoscut de Europa academică, ca un spaţiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore ştiinţifice, artistice, politice, literare, cu conferenţiari de mare calibru. La conferinţele de la Ateneu sunt invitate personalităţi, printre care şi laureaţi ai Premiului Nobel (Literatură, Medicină, Economie, Fizică). Suntem, aşadar, onoraţi ca, pe 26 noiembrie, să-l avem invitat pe academicianul Nicolae Victor Zamfir la Conferinţa de Crăciun de la Ateneu“, spune Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“.
Citiţi şi: