Foto FOTO Frumoasele filmului românesc, femei care au făcut istorie
0Monica Bârlădeanu-Dean, Daniela Nane, Jojo, Mirela Oprişor, Dorotheea Petre, Ada Condescu sau Maria Dinulescu sunt doar câteva dintre actriţele din tânăra generaţie care s-au remarcat prin frumuseţea lor în filme străine.
După 1990 (cu excepţia filmelor de tipul Miss Litoral) rareori se mai oferă roluri de fete sau femei frumoase şi îndrăgostite, ci mai degrabă roluri complexe, în care frumuseţea sau dragostea nu sunt aspectele cele mai importante.
Cinemagia a realizat un album al celor mai frumoase actriţe românce care au jucat în filme înainte de 1990.
Înainte de Al Doilea Război Mondial mai multe actriţe românce deosebit de frumoase au ajuns cunoscute pe ecran în străinătate. Alteori, filmele româneşti au apelat la interprete neprofesioniste, dar frumoase. De exemplu, balerina Maria Bănică a interpretat rolul Stillei, cântăreaţa de operă din Castelul din Carpaţi (1981, R: Stere Gulea). Se poate adăuga că actriţele frumoase de cinema de la noi au provenit mai ales din actriţe de teatru dar şi din stele de cabaret (Lisette Verea), dansatoare (Aurora Fulgida), cåntăreţe (Maria Cebotari, Anca Ţurcaşiu) sau foste miss (Nadia Gray, Marga Barbu, Daniela Nane).
Cinemagia a prezentat primele zece fotografii din albumul celor mai frumoase actriţe românce care au făcut carieră înainte de 1990:
Nadia Gray, fostă miss (născută Maria Cusnir- Herescu, în 1923, la Bucureşti - moare în 1994, la New York) - a putut fi admirată mai ales în filme franceze şi americane între 1949- 1960, inclusiv în La dolce vita (1960, R: Federico Fellini), unde la 37 de ani arăta încă bine.
Elvira Popescu (1894, Bucureşti - 1993, Paris) - a debutat în filme româneşti (Independenţa României, 1912,Ţigăncuţa de la iatac). După ce s-a stabilit la Paris în 1923, a devenit o cunoscută vedetă a teatrului francez şi a jucat şi în alte 33 de filme. A păstrat un accent străin, pe care publicul şi criticii îl găseau fermecător. Pe de altă parte, prestigiul ei a fost atât de mare încât a putut să joace în trei filme alături de soţul ei Alexandre Athanasesco şi mai mulţi dramaturgi au creat pentru ea roluri comice, de femeie nobilă străină, cel mai adesea din Estul Europei.
Lisette Verea (foto) şi Pola Illery (Paula Iliescu, 1908 Corabia, Olt - 1994, SUA) au apucat să joace în filme româneşti precum Trenul fantomă (1933, R : Jean Mihail), respectiv Apaşa Paulette (1927), Parada Paramount (1930) şi Televiziune/Ce va fi mâine? (1930, R: Jean Mihail) înainte de a ajunge pe ecranele americane, respectiv franceze.
Julieta Szönyi - a fost cunoscută pentru rolul din Felix şi Otilia (1972), al regizorului Iulian Mihu. El preia din romanul lui George Călinescu adolescenta cochetă Otilia (Julieta Szonyi), dar şi amanta generoasă Georgeta, interpretată de Violeta Andrei, care îl iniţiază pe studiosul Felix în tainele amorului. Otilia e o fată modernă, deloc naivă, în timp ce Felix e un student eminent, naivşi idealist. Julieta Ghiga Szönyi a fost şi celebra "Adnana" din "Toate pânzele sus".
Tora Vasilescu - Nu rataţi rolurile de femeie voluptuoasă ale Torei Vasilescu sau hangiţele, mai ales din filmele cu haiduci. Hangiţa constituie oarecum o variantă istorică atenuată a femeii fatale.