Noua Lege a cinematografiei obliga Televiziunea Romana sa contribuie la finantarea productiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul noii Legi a cinematografiei, elaborat de Ministerul Culturii, a fost finalizat, luni seara, dupa o dezbatere care a durat aproximativ patru ore, fiind aduse unele imbunatatiri, solicitate de

Proiectul noii Legi a cinematografiei, elaborat de Ministerul Culturii, a fost finalizat, luni seara, dupa o dezbatere care a durat aproximativ patru ore, fiind aduse unele imbunatatiri, solicitate de cineasti. In urma unei discutii amiabile purtate de Mona Musca, ministrul Culturii si Cultelor, cu regizorii, producatorii, distribuitorii de film prezenti (Stere Gulea, Radu Gabrea, Vlad Paunescu, Cristian Mungiu, Thomas Ciulei, Tudor Giurgiu, Vivi Dragan, Sergiu Nicolaescu s.a.), unele aspecte solicitate de acestia au fost luate in considerare. Astfel, potrivit noii legi, s-a asigurat un sistem concurential deschis si echitabil intre toti producatorii de film din Romania, fiind sprijinite proiectele cinematografice in vederea imbunatatirii calitatii artistice a peliculelor realizate.
Bonus financiar pentru filmele de succes
"A fost o discutie amiabila. Cred ca nu s-a mai discutat asa pana acum. Regizorii, producatorii, distribuitorii de filme au fost intrebati ce cred despre acest proiect, au putut sa isi exprime punctele de vedere si chiar s-a tinut cont de ele. Intr-o oarecare masura s-au rezolvat problemele. Cu legea s-a mers in continuare pe Centrul National al Cinematografiei, ca singur finantator pentru filme, cu toate ca va exista si o obligativitate a Televiziunii Romane sa contribuie cu o cota parte la finantare", ne-a spus regizorul Thomas Ciulei. Acesta s-a aratat totusi nemultumit fata de un aspect, care a fost trecut cu vederea si anume ca nu exista un sistem descentralizat, iar atributiile CNC s-au extins aproape in toate domeniile si din acest punct de vedere se sta mai prost cu finantarea, "pentru ca daca vin oameni de rea-credinta si acapareaza acest CNC, atunci s-a dus legea". Regizorul Stere Gulea ne-a declarat ca "intr-o proportie buna cred ca s-au adus, luni seara, niste amendamente bine gandite. S-au discutat si analizat problemele solicitate de fiecare si cred ca s-a ajuns la un rezultat multumitor". Pentru filmele cu succes de box-office s-a prevazut un fel de bonus, ele putand sa primeasca un sprijin financiar substantial. In functie de importanta scenariului si de aportul regizorului si producatorului la realizarea filmului va avea loc o selectie mult mai riguroasa a proiectelor cinematografice. Regizorul Cristian Mungiu ne-a spus ca "legea incearca sa priveasca si pe termen lung si vrea sa puna bazele unei educatii care sa formeze generatii viitoare de spectatori mai interesati de cinema decat cei de astazi. Daca proiectul va trece in forma finala discutata cu Ministerul Culturii, va fi un progres semnificativ, fiind reglementate mai just chestiuni legate de contributia la fondul cinematografic, de accesul direct la finantari pentru completarea creditului CNC". Ceea ce ar mai fi trebuit de adaugat din punctul de vedere al Asociatiei Cineastilor din Romania se refera la acordarea de facilitati fiscale unor potentiali investitori in cinematografie si aspecte ce privesc selectia proiectelor "pentru a deveni filme". "Legea reprezinta doar cadrul in care proiectele bune sa se faca remarcate si sa devina mai usor filme. Mai departe, tine de talentul fiecaruia", a mai adaugat Cristian Mungiu.
Documentaristii primesc mai multi bani
In urma dezbaterii de luni seara, documentaristii au reusit sa obtina o finantare de 15 %, in acest procent intrand si filmul de animatie. Au mai fost subliniate, printre altele, problemele legate de implicarea agentilor economici in productia si distributia de filme si respectarea terminologiei specifice domeniului. Proiectul noii Legi a cinematografiei va ajunge in aceasta saptamana la Guvern.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite