Andrei Şerban faţă în faţă cu Ibsen
0Cea mai aşteptată premieră a începutului de an, „Hedda Gabler", în regia lui Andrei Şerban, va avea loc azi şi mâine la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.
În această seară şi mâine, începând cu ora 20.00, în două distribuţii diferite, pe scena de la Cluj, se va juca „Hedda Gabler", un text mai puţin montat în teatrele din România. E un secol de când Ibsen si-a scris opera care a influenţat major istoria teatrului. În acest context, dar şi într-unul personal, aşa cum mărturisea, Andrei Şerban a ales unul dintre cele mai importante texte ale dramaturgului pentru a-şi continua traseul început la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, unde a pus până acum în scenă două spectacole de referinţă: „Unchiul Vanea" şi „Strigăte şi şoapte".
„În mod repetat, mi-am imaginat, lucrând aici, că antrenez o echipă comparabilă ca nivel cu ce reprezintă în fotbal F.C. Barcelona", a declarat Andrei Şerban. „Comparaţia nu e exagerată. S-a dovedit că, împreună cu ei, am câştigat toate cupele (chiar dacă pentru noi titlurile s-au limitat modest la Gala Uniter!). De aceea, găsesc că ar trebui făcute demersuri urgente la Federaţia Internaţională UTE (Uniunea Teatrelor Europene, n.r.), ca această echipă de fotbalişti geniali ai teatrului să fie văzuţi dincolo de Cluj, Bucureşti sau Budapesta. O merită din plin!"
Aşa cum şi-a povestit gândurile, într-o scrisoare imaginară adresată lui Henrik Ibsen, regizorul a ales să ducă textul într-o zonă mai puţin explorată până acum: „În lumea aflată în plină criză economică, în care se vorbeşte doar de salvarea prin bani, de teama de pierdere a statutului social, unde lipseşte dragostea, iar relaţiile conjugale sunt dezastruoase, personajele din „Hedda Gabler" devin oglinda omului din ziua de azi, piesa e tragicomedia potenţialului uman rămas neîmplinit."
O tragicomedie contemporană
Într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul premierei, directorul artistic al teatrului, Andras Visky, a declarat că „toţi cei care cunosc «Hedda Gabler» vor avea o surpriză specială cu privire la lectura textului". Pentru această montare, Andrei Şerban a distribuit-o în rolul titular pe actriţa Imola Kézdi, iar alături de ea îi puteţi vedea pe Zsolt Bogdán, Eniko Györgyjakab, Anikó Petho, András Hatházi, Ervin Szocs, Csilla Varga şi Réka Csutak. Decorul şi costumele au fost realizate de Carmencita Brojboiu.
Despre perioada repetiţiilor la acest rol, Imola Kézdi a declarat: „Lucrul cu Andrei Şerban e înfricoşător de greu şi de frumos. E genul de teatru pentru care m-am făcut actriţă".
Tulburătoare prin mesajul pe care i-l transmite dramaturgului Henrik Ibsen, scrisoarea lui Andrei Şerban este ca un mesaj trimis dincolo de timp: „Trăim într-o lume mult mai cinică şi imorală şi piesa apare ca o satiră acidă, nemiloasă, a societăţii noastre de consum. Îmi amintesc ce aţi spus: «Societatea, oricând, nu-i decât un cavou sinistru bine spoit». Dur de adevărat."
Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 26 ianuarie, 4 şi 5 februarie, de la ora 20.00.
"Trăim într-o lume mult mai cinică şi imorală, şi piesa apare ca o satiră acidă, nemiloasă, a societăţii noastre de consum."
Andrei Şerban
Regizor