Editura Meridiane - pe butuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

APAPS a numit director un economist specializat in agricultura

Aventura privatizarii editurilor, care a facut sa curga multa cerneala cu cativa ani in urma, cand a fost initiata de Ministerul Culturii, sub mandatul lui Ion Caramitru, continua si astazi cu efecte dramatice. Editura Meridiane este cea mai recenta victima a legilor economiei de piata aplicate nemilos in domeniul cartii. Privatizata in 1999 si cumparata de Asociatia angajatilor de la acea vreme, editura a plutit in semilegalitate, din momentul in care proprietarii au incetat plata esalonata, din lipsa de bani. Cazul Meridiane e unul special fiindca a fost prima editura privatizata, iar decizia a fost luata intr-un context tulbure, cu un capital social supraevaluat, ceea ce a ridicat suma de achizitie la aproximativ 1,5 miliarde, mai mult decat in celelalte cazuri de edituri privatizate. Dincolo de aspectele legale, insa, care trebuie lamurite macar acum, la aproape cinci ani de la privatizare, Meridiane se afla acum in situatia de a fi tratata de catre proprietarul in ograda caruia s-a intors - APAPS - ca orice alta societate a carei privatizare a esuat. Stim cu totii cate avem! Asa se face ca la finele anului trecut, noul proprietar a trimis la editura un director general, Natalia Solomon, economist de meserie, inlocuind-o pe Victoria Jiquidi, om de carte care lucra in editura din 1971, specialist in carte de arta. Contrar asteptarilor, noua directoare a fost numita nu numai sa pregateasca dosarul societatii pentru privatizare, ci si, asa cum ne-a spus ea insasi, "sa rentabilizeze societatea in vederea acestei privatizari." Am intrebat-o, firesc, cum si-a propus sa actioneze pentru a rentabiliza editura Meridiane, dat fiind ca nu are nici un fel de cunostinte in domeniu, iar raspunsul a venit prompt: "Un economist poate sa conduca orice fel de societate economica. De unde stiti dvs. ca eu nu voi face fata?". Cat despre strategie, n-a avut timp sa si-o fixeze, fiind numita pe 4 decembrie. "Au venit sarbatorile", s-a scuzat dna Solomon, muscand delicat dintr-un mar in timp ce stateam de vorba. Interesant ar fi sa ne explice cineva de la APAPS cum poate fi cineva numit la conducerea unei societati fara sa aiba vreo idee despre domeniul de actiune si fara un proiect coerent de salvare a acesteia.
Cat priveste specialistii - Meridiane fiind cunoscuta pentru cartile de arta si albumele pe care le editeaza -, noua directoare nu pare sa aiba nevoie de ei, mai ales ca nu stie prea clar cine cu ce se ocupa. Cand am intrebat-o cu cine se va consulta pentru stabilirea titlurilor pe care le va edita in continuare, a raspuns netulburata: "Sa stiti ca am aici un om foarte bun, tehnoredactorul Doina Podaru, care stie si cunoaste" (sic!). Lasand la o parte exprimarea de mai sus, care da o varianta... culturala la o alta expresie mult folosita in ultimul timp, definind o tipologie umana - "care este" - soarta editurii Meridiane pare pecetluita in asemenea conditii. Fara sa ne indoim de capacitatea noii directoare de a raporta la sfarsit de luna indicatorii economici, serioase dubii sunt ridicate de pregatirea sa de a lua decizii in domeniul editorial. De altfel, Natalia Solomon ne-a mai informat, foarte senina, ca a fost sunata de minstrul Culturii, Razvan Theodorescu, care i-a recomandat pe cine sa publice, insistand cu privire la unul dintre autori. Evident, directoarea nu avea habar cum functioneaza mult discutatul sistem de subventie carte in acest moment, domnia-sa eliminand firesc, de la bun inceput, plicticoasele oferte de titluri si treceri prin comisiile care decid cine merita publicat pe banii publici. Un singur apel telefonic si treaba se rezolva de la sine!
In aceste conditii, o editura care functioneaza din 1962, publicand majoritatea titlurilor de referinta din aria istoriei artei si istoriei civilizatiei, are toate sansele sa dispara curand, murind nestiuta, fiindca un simplu functionar n-a auzit nimic despre ea si o trateaza ca pe o fabrica de pantofi.
36 de intelectuali lanseaza un SOS pentru salvarea Editurii Meridiane
Afland care este situatia Editurii Meridiane in acest moment, un numar de 36 intelectuali romani, majoritatea avand tangenta cu domeniul cartii - fie in calitate de autori, fie de editori - au trimis presei un comunicat in care atrag atentia asupra pericolului disparitiei editurii Meridiane. "Nu temeiul legal prin care statul, proprietar al editurii in urma esecului privatizarii, a numit un nou manager e in discutie aici, ci tot grotescul situatiei in care functionari cu desavarsire ignoranti, dar reprezentand statul roman, orchestreaza un puci anticultural. Nu putem uita ca scaunul pe care se afla acum Natalia Solomon, economist agrar, a fost ocupat cu ani in urma de Ion Frunzetti, Dan Grigorescu si Modest Morariu. In avalansa de falimentari si privatizari, maestrii afacerilor intunecate au ignorat din calculele lor de inginerie financiara dimensiunea culturala si au pariat pe indiferenta generala", se arata in comunicat. Acesta este semnat, printre altii, de Mircea Cartarescu, Adriana Bittel, Gabriel Dimisianu, Simona Kessler, Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Dan C. Mihailescu, Liviu Papadima, Horia Roman- Patapievici, Ioana Parvulescu, Andrei Plesu, Vlad Russo, Alex Stefanescu, Vlad Zografi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite