Artiştii aşteaptă să-i scoată integrarea din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

problemele actuale (şi dintotdeauna) ale creatorilor de artă plastică de la noi. Din 2007, odată cu intrarea României în UE, artiştii speră să aibă mai multă libertate pentru a expune şi

problemele actuale (şi dintotdeauna) ale creatorilor de artă plastică de la noi. Din 2007, odată cu intrarea României în UE, artiştii speră să aibă mai multă libertate pentru a expune şi pentru a-şi vinde lucrările în străinătate.
"Comerţul cu artă, care se realizează prin intermediul galeriilor proprii, nu produce nici un fel de venit Uniunii", ne-a declarat Zamfir Dumitrescu, preşedintele UAP.
"Uniunea noastră ar trebui constituită pe principiul
unul pentru toţi şi toţi pentru unul
. Cu ironie spun că principiul pe care îl constat în clipa de faţă este
toţi pentru unul şi fiecare pentru el
", afirmă Zamfir Dumitrescu. Preşedintele UAP menţionează că Uniunea poate să îi ajute pe membrii ei, doar dacă "sistemul şi fiecare artist în parte îşi fac datoria".
Ateliere de creaţie, transformate în cazinou
Cristian Popa, preşedinte filialei UAP Craiova, ne-a explicat: "Din păcate, la filiale, inclusiv la cea pe care o conduc, nu prea se face comerţ cu artă, pentru că nu sunt vânzări. Oamenii mai înstăriţi nu vin să cumpere din galeriile de specialitate, preferând să cumpere pseudoartişti. La Craiova, am organizat de două ori pe an Târgul de artă. Credeţi-mă pe cuvânt că nu s-a vândut nicio lucrare. Este destul de dureros, în special pentru artişti. Nefiind bani, dacă nu se vând lucrări, evident că Uniunea mare nu are de unde să aibă profit. Majoritatea artiştilor au rămas de pe vremea comunismului şi aşteaptă ca Uniunea să le dea ceva, ceea ce nu mai este valabil. Uniunea chiar nu mai are".
Cristian Popa se plânge că Primăria Craiova intenţionează să transforme o clădire, în care îşi au atelierele şapte artişti, în cazinou.
Deşi la Sibiu filiala UAP şi-a pierdut singura galerie pe care o deţinea, preşedintele instituţiei, Ioan Tămăian, ne-a declarat că, "în momentul de faţă, lucrurile merg spre bine. Primarul Klaus Johannis ne-a oferit un spaţiu la parterul primăriei pentru galerie, tot acolo, în hol, ne-a dat un spaţiu pentru expoziţie şi tot primăria ne-a promis că ne restaurează un sediu pentru ateliere".
Câştiguri din vânzări de materiale şi subînchirieri
Ioan Tămăian ne-a mai spus că Uniunea pe care o conduce a fost mult timp pe profit zero, susţinând-o din venituri proprii pentru a ieşi din criză. Nici la Iaşi situaţia nu este prea roz. Aceleaşi probleme. "Deocamdată, suntem pe linia de plutire", ne-a mărturisit Constantin Tofan, preşedintele filialei. Uniunea nu câştigă mare lucru din vânzări din galeriile proprii, însă, pentru a supravieţui, "avem două spaţii subînchiriate, cu acordul primăriei, căreia îi plătim cotă-parte 20%, şi de aici scoatem nişte bani. Într-unul avem un partener care a făcut o galerie de artă, ca să nu schimbe profilul, iar în celălalt există o agenţie de turism. Mai trăim din vânzări de materiale, mai vindem din când în când un tablou...", susţine Constantin Tofan. Artiştii aşteaptă ca pe o mană cerească intrarea României în Uniunea Europeană. "Deschideri vor fi. Noi ne-am mai făcut relaţii prin străinătate, cu câte o expoziţie", spune Tofan. Preşedintele UAP Craiova este de aceeaşi părere. "Pentru artişti va fi mai bine odată cu intrarea în UE, pentru că artistul nu va avea graniţe şi nu va mai fi blocat de legi sau vize. Va putea să expună oriunde, fără să mai fie căutat atât la vamă".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite