Alina Isac Alak

Cercetătoare fenomen islamic

Este tare ispititor să nu privim oamenii decât categorial; nu vedem oameni, ci idei, stereotipuri care ne concentrează pasionat toate temerile, supoziţiile şi expectaţiile, toată frica de alteritate, de celălalt, şi/sau frica de necunoscut.

De mai bine de un deceniu intru în contact direct cu diferitele lumi musulmane şi nu rareori, ca femeie, am fost năprasnic şi onest recunoscătoare pentru privilegii „locale”, anterior tratate ca drepturi evanescent de banale, privilegii de care beneficiez aleatoriu, în virtutea propriei mele situări existenţiale; România, pentru femei, nu este Suedia, dar nici Afganistan.

Atentatul de la Nisa. Citesc şi sper sufocant de casant că titlul articolului de ziar nu reflectă un eveniment real, nu din nou, nu iarăşi dogoarea aritmeticii morbide a consemnării seci a suspendării unor vieţi, nu iarăşi terorişti, nu iarăşi musulmani, nu iarăşi nesiguranţă...

  • Alina Isac Alak a publicat un nou articol luna trecuta

    Curtea Europeană de Justiţie a decis marţi, 14 martie 2017: companiile private care optează pentru un cod vestimentar „neutru” au posibilitatea legală de a le interzice angajaţilor orice expunere a simbolurilor religioase, filosofice, politice.

Vezi mai multe