Europa, victima jocurilor pentru putere. Cine să conducă Guvernul economic al UE: şeful Consiliului, cel al Eurogrupului sau un comisar
0Şeful Eurogrupului - cele 17 state din zona euro - Jean Claude Juncker, premier al Ducatului de Luxemburg, răspunde, în această după amiază, întrebărilor liderilor politici din Parlamentul European legate de situaţia politică şi monetară a Europei. Cine să fie ministrul European de finanţe, o funcţie propusă de Franţa şi Germania şi ce trebuie el să facă, a fost cea mai important dezbatere.
O altă mare problemă este aşa numita metodă interguvernamentală - deciziile Guvernelor statelor membre - şi nu metoda comunitară - decizie europeană care frânează unitatea UE atunci când vine vorba de un răspuns clar, unitar şi eficient la criză.
Preşedintele socialiştilor, Martin Schluz, l-a întrebat pe Juncker despre propunerea Franţei şi Germaniei ca actualul preşedinte al Consiliului European, Herman van Rompuy, să ocupe postul de ministru european de finanţe. „Vă întreb ce spuneţi atunci când, în calitate de premier al Luxembourgului, răspundeţi preşedintelui Consiliului European care ar urma să fie preşedintele zonei euro. Cum se poate ca această funcţie să nu fie transmisă şefului Eurogrupului?" a spus Schulz.
„Aluziile dumeavoastră descriu oarecum realitatea. Modul în care conducem noi zona euro mă pune pe gânduri. Avem nevoie rapid să recuperăm deficienţele. Merkel şi Sarkozy au propus ca domnul Van Rompuy să fie preşedintele Guvenului economic. Eu susţin acest lucru. Şi aşa avem destule linii despărţitoare şi cred că dacă domnul van Rompuy dacă se descurcă cu 27 de state membre se poate descurca şi cu 17 (statele din zona euro)", a spus Juncker care a mai precizat însă că nu ar fi „foarte fericit ca şefii de stat şi de guverne să preia comanda superioară".
Şeful liberalilor europeni, Guy Verhofstadt a adăugat că, potrivit propunerii lui Merkel şi Sarkozy guvernul economic al UE ar trebui să se întâlnească de două ori pe an. „Cred că ar trebui să se întâlnească de două ori pe lună şi uneori chiar de două ori pe zi", a spus Verhofstadt care a adăugat că. piaţele aşteaptă un semnal de unitate şi nu jocul care ar duce la păstrarea puterii la statele membre. El l-a întrebat pe Juncker dacă nu cumva comisarul pentru politică monetară ar putea la fel de bine să se ocupe de finanţele din zona euro
„Eu am pledat pentru uniunea economică şi monetară. Comisarul are competenţe în cadrul comisiei pentru portofoliul său şi nu ar trebui să caute obţinerea unui consens şi în afara Comisiei", a răspuns Juncker.
Vocea euroscepticilor: Nigel Farage, europarlamentar britanic: „Domnule Juncker, vă purtaţi ca un struţ politic. Aţi spus că Grecia nu are probleme. E o iluzie. Aţi scris că istoria de 30 de ani a euro este una de succes. Mi se pare incredibil să spuneţi aşa ceva. Vă pierdeţi credibilitatea. Ar trebui să vă treziţi la realitate. Şi dumneavoastră şi alţi domni din sală. Afectăm viaţa a milioane de oameni prin şomaj şi sărăcie. Este o eroare să ţinem aceste ţări prizoniere a zonei euro", a spus Farage.