Noua lege UE pentru pasagerii europeni: Daune de cel puţin 220.000 de euro pe călător în caz de accident cu autocarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasagerii autocarelor vor fi despăgubiţi cu peste 1.200 de euro dacă bagajele le sunt rătăcite şi trebuie să li se asigure cel puţin o noapte, la preţul minim de 80 de euro la un hotel, în cazul în care autobuzele cu care circulă se defectează pe drum, a decis astăzi Parlamentul European.

Pasagerii se vor bucura de aceleaşi beneficii pe întreg teritoriul UE, indiferent în ce ţară călătoresc sau cu ce mijloc de transport. Noua lege, care va fi adoptată mâine şi publicată vara aceasta, a fost iniţial propusă de Comisia Europeană, acceptată de Consiliu pe 31 ianuarie şi aprobată astăzi în Parlamentul European. Regulile vor fi intra în vigoare, în 2013 sau la doi ani de la publicarea lor în jurnalul oficial al UE, în martie anul acesta. 

Împreună cu legile care protejează pasagerii traficului aerian şi pe cei care călătoresc pe mare, noua directivă contribuie la ridicarea standardelor de calitatea în ceea ce priveşte transportul călătorilor europeni. 

"Sunt foarte mulţumită că UE a stabilit prima zonă integrată de drepturilor ale pasagerilor pentru toate modurile de transport din lume," a spus Siim Kallas, vice-preşedintele Comisiei Europene responsabil pentru transport. Serviciile locale si regionale de transport cu autobuzul nu intră sub incidenţa noii legi.

220.000 de euro amendă pe călător

Autocarele care transportă pasageri pe o distanţă mai mare de 250 km vor trebui să pună preţ mare pe siguranţa călătorilor. Mai exact, legile naţionale vor crea o limită minimă de rambursare de fonduri pentru pasagerii care au suferit în autocarul respectiv un accident, vătămare sau chiar deces. Această limită minimă este, conform Comisiei Europene, de 220.000 de euro pe călător.

În cazul în care pasagerii îşi pierd bagajele în timpul călătoriei, legile naţionale din fiecare stat membru vor crea reguli de sancţionare a companiilor de transport. Amenda pentru un bagaj pierdut poate ajunge la 1.200 de euro. În cazul în care autocarul se accidentează, compania va trebui să ofere călătorilor cel puţin o noapte gratuită la un hotel, iar preţul pe noapte trebuie să fie de minim 80 de euro.

De asemenea, dacă autocarul întârzie mai mult de două ore, călătorii vor primi înapoi jumătate din preţul plătit pentru bilet şi, dacă plănuiau să se îmbarce în autocar pentru o călătorie mai lungă de trei ore şi acesta a întârziat 90 de minute, pasagerii vor primi răcoritoare şi snacks-uri, spune noua lege UE.

250 km este un punct de referinţă greşit

Grupul liberalilor din PE (ALDE), care nu a susţinut legislaţia, s-a arătat dezamăgit de înţelegerea dintre socialişti şi populari pe acest subiect.

"Nu poţi să ai ca referinţă o distanţă de 250 de km atunci când faci legislaţie europeană. Să porneşti de la realitatea din trei state membre: Luxembourg, Malta şi Cipru este de neconceput şi mă întreb dacă există curse pentru astfel de distanţe în celelalte state europene", a declarat europarlamentarul liberal german, Gesine Meissner.

ALDE s-a opus de asemenea prevederilor din clauzele de forţă majoră pentru a limita obligaţia asigurării cazării pasagerilorîn cazul în care călătoria este anulată sau întârziată, dacă acestea sunt provocate de condiţii meteo nefavorabile sau dezastre naturale. Liberalii au apreciat că aceste reglementări generează un precedent periculos pentru prevederile legate de drepturile pasagerilor care circulă cu avioane.

Regulamentul a fost adoptat cu 504 de voturi pentru, 63 împotrivă și 89 de abțineri.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite