VIDEO VOTURI la Strasbourg: drepturile omului, datele pasagerilor şi măsurile pentru combaterea euro crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputaţii încep patru zile de plen la Strasbourg săptămâna următoare după vacanţa pe care cei mai mulţi au avut-o de Paştele Catolic. Combaterea evaziunii fiscale în criză, coordonarea sistemelor de securitate socială şi dreptul Parlamentului European la anchetă vor fi câteva din rapoartele în dezbateri.

La vot intră printre altele controversatul acord UE- SUA privind transferul datelor pasagerilor şi împărţirea riscurilor între investitorii publici/privaţi în cazul ajutorului pentru un stat membru aflat în dificultate. Şedinţele încep marţi de la ora 18.00, ora României.

Euroaleşii vor decide marţi cu privire la acordul UE- SUA privind transferul de date personale ale pasagerilor UE către Departamentul de Securitate Internă. Acest acord stabilește condiții legale pentru transferul acestor date și se referă la: perioadele de stocare, scopul utilizării datelor și măsurile pentru protejarea lor. Acordul ar trebui să înlocuiască o înțelegere aplicată provizoriu din 2007. Unii deputați și-au manifestat îngrijorarea cu privire la standardele de protecție a datelor la care acordul se referă.

Dreptul Parlamentului la anchetă

Eurodeputaţii discută joi, în prima parte a şedinţei de plen care începe la ora 9.00 (10.00, ora României) un raport legat de dreptul Parlamentului European de a face anumite anchete. Euroaleşii vor să câştige puteri de investigaţie similare cu cele ale parlamentelor naţionale, în ciuda rezistenţei din partea Consiliului şi a Comisiei.

Eurodeputatul Carlos Coelho (Portugalia, PPE) a explicat pentru EuroparlTV de ce au nevoie aleşii din PE de o mai mare putere de "investigare"

Drepturile omului: cum cenzurează dictatorii site-urile web

Parlamentul va cere Comisiei Europene miercuri, într-un vot privind raportul anual despre drepturile omului în 2010, să propună reguli pentru consolidarea monitorizării cenzurii internetului de către regimurile autoritare. Primăvara Arabă a arătat potențialul internetului și al rețelelor sociale ca mijloace de exercitare a dreptului la libertatea de opinie și expresie.

Euro criza: Combaterea evaziunii fiscale

Miercuri de la ora 15.00 are loc dezbaterea referitoare la "mijloacele de combatere a crizei economice, în special în zona euro", la care va participa președintele Comisiei Europene José Manuel Barroso. Comisia și Consiliul vor face şi ele precizări cu privire la "măsurile de combatere a fraudei și a evaziunii fiscale.

Euro drepturile: Contractele de muncă în UE

Aleşii Parlamentului European au miercuri dimineață o dezbatere comună cu reprezentanţii Comisiei Europeane referitoare la drepturile ce rezultă din contractul de muncă al unui cetăţean UE care lucrează în alt stat membru.

De asemenea, Comisia Europeană va prezenta, după aprobarea în colegiu, în aceeaşi zi, un pachet detaliat de măsuri privind combaterea şomajului în UE care a atins cifre record iar previziunile nu sunt deloc optimiste pe piaţa muncii. Vezi detalii aici

Capitalul privat pentru dezvoltarea regională şi împărţirea riscurilor

Proiectele de dezvoltare regională care sunt în dificultate, în țările care au de suferit din cauza crizei economice, dare le ar putea fi impulsionate prin împărțirea riscurilor între investitorii publici și cei privați, conform unui proiect al Danutei Hubner (Polonia, PPE) care va fi supus la vot joi. Potrivit raportului, împărţirea riscurilor ar stimula recuperarea economică, prin furnizarea capitalului și prin atenuarea reticențelor băncilor de a suporta singure riscurile.

Strategia Mării Negre şi evenimentele din Mali şi Siria sunt şi ele pe agenda eurodeputaţilor în timp ce un moment solemn este programat la mijlocul săptămânii când PE va primi vizita regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei. Detalii, în reportajul următor

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite