Parlamentul European: Curtea Europeană de Justiţie ne-ar putea da acces la rapoartele Schengen
0Parlamentul European s-ar putea adresa Curţii Europene de Justiţie pentru desecretizarea ultimelor rapoarte tehnice Schengen ale României şi Bulgariei.
Parlamentul European (PE) va trimite o scrisoare Consiliului European prin care va transmite dorinţa europarlamentarilor" de a obţine ultimele rapoarte Schengen tehnice ale României şi Bulgariei.
Comisia de Libertăţi, Justiţie şi Afaceri Interne(LIBE), care s-a întrunit astăzi într-o sală plină ochi cu europarlamentari, a decis să trimită consiliului o scrisoare prin care să exprime "spiritul" europarlamentarilor aflaţi astăzi în PE, cerând accesul la documente şi transparenţă între instituţiile UE.
Raportorul LIBE: Este inacceptabil să nu avem acces la documente
"Am vorbit cu toţi membrii LIBE să încercăm să ajungem la o cooperare loială între consiliu şi parlament. Este o problemă de principiu şi respect să ne îndeplinim această reasponsabilitate. Am observat că există un consens printre parlamentari să sprijine dezvăluirea aquis-ului Schengen pentru România şi Bulgaria şi aş vrea transmit acest consens, acest spirit, şi consiliului, printr-o scrisoare, a spus Lopez Aguilar.
Apelăm la Curtea de Justiţie!
Dacă această scrisoare trimisă de PE nu va soluţiona misterul din jurul rapoartelor Schengen, LIBE ar putea apela la Curtea Europeană de Justiţie.
Europarlamentarul social-democrat Ioan Enciu a fost cel care a întrebat, astăzi, în PE, dacă soluţionarea dezbaterii Schengen nu s-ar rezolva, în final, prin apelarea la CEJ. "Exista şi posibilitatea, datorită situaţiei fără precedent a consiliului, în cazul în care suntem refuzaţi ,dumneavoastră să sesizaţi Curtea Europeană de Justiţie," a spus Enciu, adresându-se preşedintelui comisiei LIBE şi fostului ministru de justiţie spaniol Juan Fernando Lopez Aguilar.
Variantă propusă de Enciu a fost împărtăşită de Lopez Aguilar, care a anunţat că posibilitatea unui apel la CEJ va fi dezbătută mâine, 26 ianuarie cu ceilalţi membri LIBE, raportori din umbră ai acestui portofoliu. "M-am gândit la această variantă. Ne vom consulta, ne vom gândi dacă să apelăm la soluţii legale, să ne adresăm CEJ pentru ca tratatul de la Lisabona să fie respectat, atunci când vine vorba de relaţia dintre Consiliu şi Parlament," a mai spus Lopez Aguilar.
Raportorul LIBE, Carlos Coehlo (sus): "România şi Bulgaria nu pot fi victimele luptei dintre Parlament şi Consiliu"
Europarlamentarii cer transparenţă şi acces la documente
Decizia Franţei şi Germaniei de a întârzia aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen capătă o natură politică, a spus europarlamentarul social-democrat Victor Boştinaru. Acesta a cerut astăzi în Parlamentul European accesul la documentele "reţinute" de Consiuliul European, fără de care decizia Parlamentului European ar fi luată în necunoştiinţă de cauză. "Unele dintre declaraţiile unor guvernanţi de la Bucureşti sunt absolut inacceptabile. Dar nu putem amesteca criteriile Schengen şi cele din MCV într-un amalgan," a adăugat acesta, "căci astfel rezultă o decizie politică, bazată infinit mai puţin pe criteriile Schengen."
Şi Mariya Nedelcheva, europarlamentar bulgar şi membru al PPE, a cerut Consiliului mai multă transparenţă. Nedelcheva a rugat Franţa şi Germania să menţioneze clar argumentele pentru care acestea cer amânarea intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. "Nu există transparenţă, cum putem să le amestecăm pe toate în acelaşi loc, se ridică nişte criterii politice, nicidecum tehnice," a spus Nedelcheva. "Vreau ca Franţa şi Germania să dea mai multe detalii, să îşi argumenteze decizia luată," a spus Nedelcheva.
Atitudinea Consiliului European s-ar putea repeta în viitor
Nici raportorul LIBE, europarlamentarul Carlos Coehlo, nu înţelege de ce s-a creat acest blocaj instituţional. Coehlo crede că această situaţie ar putea avea un efect domino pentru alte cazuri similare, în viitor. "Aceasta este o problemă care s-ar putea repeta şi în viitor, consiliul să ne refuze accesul la documente pentru anumite proceduri. România şi Bulgaria nu pot fi victimele luptei dintre Parlament şi Consiliu.
Află de ce refuză Consiliul accesul la documente
Coehlo şi-a exprimat nemulţumirea faţă de sistemul de colaborare dintre PE şi Consiliul European, problemă pe care acesta o va discuta cu ceilalţi membri LIBE înainte de a o adresa altor instituţii UE. "Comisarul Malstrom ne-a sugerat să colaborăm cu Consiliul pe această problemă Schengen. A avut dreptate. Am impresia că sistemul după care funcţionăm în momentul de faţă nu este cel mai potrivit. Vom adresa în următoarele dezbateri aceast lucru, vrem ca tuturor ţărilor să li se aplice aceleaşi reguli de aderare," a mai spus Coehlo.
CE priveşte de la distanţă
Comisia Europeană, deşi prezentă şi ea la dezbaterea de astăzi din PE, nu a făcut nici un comentariu. "Cand vine vorba de un portofoliu anume, Comisia Europeană nu se amestecă în treaba consiliului şi a parlamentului. Aceasta este o relaţie care vizează strict colaborarea dintre cele două instituţii europene," a declarat pentru Adevărul Europa Michael Mann, purtător de cuvânt al vice-preşedintelui CE şi comisarului pentru relaţii inter-instituţionale şi administraţie, Maroš Šefčovič.