Grecia trebuie să declare în scris că va implementa măsurile de austeritate convenite. Noul împrumut depinde de scrisoarea grecilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecii îşi pun speranţele în Evangelos Venizelos, sursa: Reuters
Grecii îşi pun speranţele în Evangelos Venizelos, sursa: Reuters

Eurogrupul format din miniștri de finanțe ai zonei euro a decis luni (7 noiembrie) seară că noul guvern de unitate națională al Greciei trebuie să declare în scris, până la sfârșitul lunii noiembrie, că se angajează în a implementa toate măsurile convenite cu liderii UE și creditorii internaționali pentru a primi următoarea tranșă de ajutor.

"Mă aștept să avem o discuție sau o întâlnire până pe 29 noiembrie cu autoritățile grecești și astfel vom conveni la a acorda Greciei următorul împrumut," a spus șeful Eurogrupului, format din miniștri de finanțe din zona euro, Jean-claude Junker.

Miniștrii de finanțe din zona euro au încercat luni (7 noiembrie) seara să accelereze implementarea deciziilor adoptate la consiliul din 26-27 octombrie, iar principalul obstacol l-a reprezentat instabilitatea politică din Grecia, din cauza căreia nu s-a demarat planul de acțiune convenit de liderii europeni pentru a salva atât Grecia, cât și întreaga zonă euro. Discuțiile privind situația politică instabilă din Grecia au ocupat, de fapt, "mult" din prima parte a discuțiilor, conform șefului Eurogrupului, format din miniștri de finanțe din zona euro, Jean-claude Junker.

"Previziunile privind creșterea economică din Grecia sunt mai rele decât credeam în urmă cu un an, lucrurile au evoluat gradual, dar acum suntem mai bine informați," a spus comisarul pentru afaceri economice și monetare Olli Rehn. "Am restructurat și am revizuit biroul de statistică grecesc. Acum responsabilitatea se află în mâinile noului guvern - și este responsabilitatea fiecărui guvern în parte să lupte împotriva corupției și a evaziunii fiscale," a mai spus acesta.

"Obiectivul este să stabilizăm economiile din zona euro. Este vorba de Grecia, partidul pentru unitate va oferi mai multă certitidine și mai multă stabilitate," a spus ministrul de finanțe francez Francois Baroin.

Premierul grec George Papandreou a decis duminică (6 noiembrie) să demisioneze pentru a lăsa loc unui "guvern de unitate națională" care promite să implementeze toate măsurile convenite de Grecia cu liderii europeni și creditorii internaționali.

"Dacă totul decurge cum trebuie, cred că vom putea debloca prima tranșă de ajutor pentru Grecia foarte curand," a spus ministrul de finanțe al Spaniei Elena Salgado, înainte de a intra în discuții.

"După o săptămână dificilă avem o nouă situație politică, un nou cadru politic în Grecia, avem un nou guvern de unitate și responsabilitate națională. Aceasta este dovada dedicației și capacității noastre de a implementa programul și a ne reconstrui țara," a spus ministrul de finanțe grec Evanghelos Venizelos.

Însă în schimbul acordării unei noi tranșe de împrumut, în primă fază de 8 miliarde de euro, care în peste mai puțin de o lună va fi vitală pentru supraviețuirea economiei grecești, miniștrii de finanțe cer asigiurări solide din partea grecilor.În scris. Aceștia așteaptă o promisiune în scris, sub forma unei scrisori, de la noul guvern că va implementa măsurile convenite pe 26 octombrie.

"Sper că acest nou guvern de consens se va pune de acord asupra planului deja convenit aici. Reformele sunt precise, trebuie implementate acum și totul depinde de politica internă a Greciei," a mai spus Salgado.

Citește și: UPDATE Nu va mai exista un referendum în Grecia. "Importanța acestui acord vital pentru Grecia devine din ce mai evidentă"

Lipsa de credbilitate în sistemul politic din Grecia și cel din Italia amenință și mai mult stabilitatea monedei euro. Dacă Grecia nu se redresează suficient de rapid încât să primească o tranșă de ajutor financiar vitală pentru a supraviețui economic, aceasta va da faliment. Un faliment în zona euro ar putea avea un efect domino asupra altor economii care împărtășesc aceeași monedă unică europeană - însă cu cât economiile care cad sunt mai mari, cu atât efectele sunt mai grave nu doar pentru Europa, dar pentru întreaga lume.

Cum fuge capitalul din Grecia

"Fugi cât mai poți" este noul motto în Europa și nu vizează doar băncile și companiile de asigurări, care își vând cu viteza vântului obligațiunile din sudul Europei, ci vizează și oamenii obișnuiți care au un cont de economii, scrie publicația germană Der Spiegel. Băncile au observat că cetățenii europeni au devenit din ce în ce mai neliniștiți, retrăgându-și banii pentru a-i păstra undeva în siguranță. Fuga capitalului din Italia, Spania și Grecia este în floare.

De la începutul crizei, oamenii de rând din Grecia și-au retras aproximativ 50 de miliarde de euro din conturi, o cincime din totalul depozitelor, mai scrie Der Spiegel. Doar în luna mai, în contextul unor zvonuri potrivit cărora Grecia se putea retrage din zona euro, grecii au retras 1,5 miliarde de euro din conturile lor în 48 de ore. Conform aceleiași publicații, o măicuță din Grecia și-a închis recent contul mănăstirii ei de la bancă, spunând că are nevoie de cei 700,000 de euro pentru renovări. Asistentul bancar a reușit să o convingă într-un final să recunoască - de fapt își retrăgea banii de frică să nu și-i piardă. Majoritatea grecilor își mută capitalul de la ei din țară în Elveția - grecii au mutat la Geneva peste 280 de miliarde de euro, conform Der Spiegel. Cei mai bogați dintre greci cumpără case în Berlin sau Londra, ceea ce a dus la o creștere considerabilă a pieței imobiliare în cele două capitale europene. Knight Frank, o companie de imobiliare din Londra a estimat, pentru Der Spiegel, că grecii au investit aproape 290 de miliarde numai în 2010.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite