Berlinul îi dă mandat Angelei Merkel să negocieze criza datoriilor la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea amână luarea deciziilor importante pentru ca Agela Merkel să-şi asigure sprijinul în Parlamentul de la Berlin
Uniunea amână luarea deciziilor importante pentru ca Agela Merkel să-şi asigure sprijinul în Parlamentul de la Berlin

Parlamentul Germaniei a aprobat astăzi (26 octombrie) sporirea capacității Facilității Europene de Stabilitate Financiară(FESF), fondul de salvare al economiilor din zona euro, care are scopul principal de a opri contagiunea crizei datoriilor suverane. Acesta a fost doar începutul unei zile cruciale pentru zona euro.

Votul s-a finalizat cu 503 de parlamentari în favoarea măririi FESF șii 89 împotrivă. Decizia Bundestagului îi oferă cancelarul german Angel Merkel puterea de mări finanțarea fondului de salvare, în prezent în valoare de 440 de miliarde de euro. Există mai multe modalități de creștere a capacității FESF, cum ar fi o implicare mult mai intensă a investitorilor privați în eforturile de reechilibrare economică, însă liderii europeni încă nu au căzut de acord asupra unei decizii finale. "Sectorul privat ar trebui să fie implicat într-o măsură mult mai mare", a declarat astăzi Angela Merkel , citată de publicația germană Der Spiegel.

Fondul de salvare nu va putea fi finanțat prin Banca Centrală Europeană (BCE), a hotărât însă Merkel, iar BCE nu va mai putea să cumpere obligaţiuni de pe pieţele secundare.

FESF, împreună cu planul de recapitalizare a băncilor europene și oferirea unui nou împrumut Greciei care ar salva-o pe aceasta de la faliment sunt cele trei mari subiecte de pe masa de discuții a consiliului de astăzi (26 octombrie). 

Acestea sunt strâns legate, astfel încât nu poate exista o soluție finală pentru recapitalizare, fără mărirea fondului de salvare sau fără a cunoaște mai întâi condițiile în care i se va oferi următorul împrumut Greciei. "Vrem ca Grecia să revină repede pe propriile picioare, şi vom face tot ce ne stă în putință în acest sens", a mai spus Merkel. Ea a lăudat astăzi în cadrul Bundestagului eforturile depuse de greci până acum pentru implemtarea măsurilor de austeritate. "Oamenii din Grecia merită respectul nostru şi merită un viitor cu perspectivele viabile în zona euro," a spus cancelarul german. 

Cine se abate, va fi pedepsit drastic

Conform Financial Times, oficiali ai UE au spus că discuțiile privind acordarea tranșei de bani Atenei încă nu s-au încheiat, ceea ce pune sub semnul întrebării abilitatea liderilor de a soluția atât criza din Grecia, cât și răspândirea sa în restul Europei la summitul european de astăzi. Ceea ce este sigur însă în privința pachetului de soluții asupra cărora vor conveni liderii europeni în seara aceasta, este că va exista mai multă discliplină economică și reguli mai stricte. "Europa trebuie să fie o uniune stabilă", a mai spus Merkel astăzi. "Cine se abate de la regulile de stabilitate va fi pedepsit drastic, de exemplu, printr-o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite