Bani pentru parcurile în paragină
0Spaţiile verzi din oraşe trebuie extinse, iar finanţarea se va face în mare parte din taxa auto.În România, numai Botoşaniul are zone verzi ce depăşesc ca suprafaţă standardele impuse de lege.
Ministerul Mediului va da bani pentru reamenajarea şi extinderea spaţiilor verzi din localităţile urbane, deoarece legislaţia le impune autorităţilor locale obligaţia ca, până la sfârşitul anului 2013, să asigure o medie de minimum 26 de de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. În lipsa acestui spaţiu minim, susţine UE, sănătatea cetăţenilor este pusă în pericol.
„Banii pot fi primiţi de către autorităţile locale care solicită reamenajarea şi extinderea spaţiilor verzi din localităţile urbane la scurt timp după ce vor depune proiectele, dacă acestea sunt eligibile. Depunerea proiectelor va fi posibilă în câteva săptămâni, iar finanţarea se va face din banii de la stat, în principal din taxa auto”, declară, pentru „Adevărul”, Dragoş Năcuţă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului.
Edilii locali nu au o evidenţă clară
Ministerul Mediului continuă astfel „Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi” care a început în luna iunie 2007. Administraţiile locale pot cere bani pentru reabilitarea sau extinderea spaţiilor verzi din oraşe, la 26 mp/locuitor, în baza unui program prin care pot fi obţinute fonduri nerambursabile, în valoare totală de 100 de milioane de euro.
În ţara noastră, după cum susţin datele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, o singură reşedinţă de judeţ, şi anume Botoşaniul, are spaţii verzi care depăşesc media europeană, minim impusă. Organizaţiile de mediu din România afirmă însă că nu există un registru naţional privind spaţiile verzi, doar registre locale, iar multe administraţii locale nu au o evidenţă a spaţiilor verzi existente şi nici nu ştiu dacă acestea trebuie sau nu extinse.