Tichetul de sănătate dublează leafa medicilor
0Prin introducerea coplăţii de la 1 ianuarie 2010, medicii de familie, de policinici şi spitale ar putea câştiga în plus până la 4.000 de lei pe lună la salarii. Noua taxă pe sănătate ar urma să încurajeze concurenţa între spitale şi între doctori, prima consecinţă aşteptată fiind creşterea calităţii actului medical.
Citiţi şi:
- AUDIO Ion Bazac : „Tichetul de sănătate va da afară şpaga din spitale
- Adio fabricilor de doctori!
- Medicii veterinari vor deschide un conflict de muncă prin blocarea activităţii
- Magistraţii grevişti, ameninţaţi la leafă
Tichetele de sănătate ce urmează să fie introduse de Ministerul Sănătăţii de la 1 ianuarie 2010 vor putea duce la o suplimentare consistentă de venituri în buzunarele medicilor.
„Tichetele de sănătate ar trebui să aducă anual cel puţin 350-400 de milioane de euro în plus şi direct în bugetele spitalelor. Propunerea mea este ca 50% să fie folosiţi ca fond de dezvoltare pentru spitale şi 50% ca plăţi suplimentare pentru personal“, declara Ion Bazac într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“.
Creşte leafa medicului de cabinet la 3.000 de lei
Salariile extrem de mici au fost des invocate de medici atunci când au fost acuzaţi că tratează fără respect pacienţii sau aşteaptă „cadouri” de la ei. Acelaşi argument a ţinut loc de explicaţii şi pentru deficitul de personal din spitale şi pentru exodul specialiştilor în alte ţări europene.
Medicii de familie sunt de părere că introducerea tichetelor de sănătate este benefică. „Avem, în medie, 20 de pacienţi pe zi. Deci, un doctor de familie ar urma să câştige cam 50 de lei pe zi. Suma nu ar fi una mică, însă am înţeles că noi va trebui să cumpărăm aceste tichete. În aceste condiţii, ce câştigăm pe o parte dăm pe cealaltă“, este de părere dr. Daniela Ştefănescu, medic de familie, vicepreşedinte Asociaţia Medicilor de Familie.
Odată cu introducerea tichetelor, prezenţa medicului de familie la cabinet va fi de şapte ore pe zi, concomitent cu încurajarea vizitelor la domiciliu, pentru care pacientul va plăti 15 lei.
„Aşa simţim şi noi că suntem plătiţi“
În momentul aplicării sistemului tichetelor de sănătate, un medic de familie, pe lângă salariul de 1.500-2.000 de lei pe care îl are în prezent, va mai putea câştiga între 1.000 şi 1.500 de lei pe lună.
Un medic din policlinică are în jur de 28 de consultaţii pe zi. Astfel, un cadru medical din ambulatoriu poate câştiga şi 140 de lei pe zi din tichetele de sănătate, adică 2.800 de lei pe lună.
Dacă efectuează şi 10 vizite lunare la domiciliu, venitul specialistului din policlinică se poate rotunji cu încă 100 de lei pe lună. „Este o sumă frumoasă. Aşa am simţi şi noi că suntem plătiţi în raport cu munca depusă“, este de părere Cosmin Alexandrescu, medic specialist radiolog, preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulatoriu. Astfel, la un salariu de 3.000-4.000 de lei pe lună, cât are în prezent, specialistul din policlinică ar putea ajunge şi la 6.000-7.000 de lei.
Jumătate din tichet rămâne la cabinet
Prof. dr. Cristian Vlădescu, director la Institutul de Sănătate Publică şi unul dintre experţii care au lucrat la acest proiect, a explicat că „medicilor din policlinică, dar şi celor de familie le vor rămâne toţi banii câştigaţi din tichetele de sănătate. Jumătate vor fi pentru venituri suplimentare şi jumătate pentru întreţinerea şi dotarea cabinetului“.
Internările se plătesc, operaţiile - nu
Intervenţiile chirurgicale şi analizele în spitale vor rămâne gratuite, în limitele bugetelor şi plafoanelor epuizabile întotdeauna înainte de vreme la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate. Teoretic însă, ele se vor acoperi integral din contribuţiile la asigurările publice de sănătate.
Pacientul va plăti suplimentar însă, prin tichetul pentru sănătate, la internare, şi nu mai mult de 50 de lei. În spital se vor mai plăti consultaţiile care nu sunt urgenţe, 20 de lei, şi eventuale investigaţii de înaltă performanţă, însă maximum 200 de lei.
„Un medic specialist de la noi acordă între 20 şi 40 de consultaţii pe gardă, iar garda se face de două ori pe săptămână. În aceste condiţii, un medic ar putea câştiga între 200 şi 400 de lei pe gardă. Nu este o sumă rea, astfel s-ar putea îmbunătăţi situaţia sistemului sanitar românesc“, este de părere prof. dr. Emanoil Ceauşu, director medical la Clinica de boli infecţioase „Victor Babeş“ din Bucureşti.
Surse de venit la gardă şi spital
Un doctor care face între patru şi şase gărzi pe lună poate câştiga între 1.600 şi 2.400 de lei lunar. Astfel, un medic specialist dintr-un spital, pe lângă cei 3.000 de lei pe care îi câştigă în prezent, îşi va rotunji bugetul cu încă 3.000 de lei şi poate câştiga 6.000 de lei pe lună.
Tichetele, deductibile din impozit
O altă sursă de venit pentru spitale vor fi şi zilele de internare. Astfel, un spital cu 200 de paturi va câştiga câte 10.000 de lei pe săptămână, adică 40.000 de lei pe lună, bani care se vor împărţi între medici şi infrastructura spitalului.
Prof. dr. Cristian Vlădescu a afirmat că, potrivit proiectului propus de Ministerul Sănătăţii, operaţiile din spitale nu se vor plăti cu tichete de sănătate pentru că sunt prea scumpe şi există riscul ca pacienţii să nu poată suporta aceste costuri.
Întrucât noul sistem permite pacienţilor să aleagă medicii şi spitalele, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii apreciază că introducerea tichetelor de sănătate va stimula competiţia în sistem pentru atragerea de venituri suplimentare.
Primul atac, la mica şpagă
Un alt argument este că prin plata unor consultaţii, a unor tratamente sau a spitalizării va fi eliminată şi mita dată medicilor. „Ne-am gândit să aplicăm acest proiect pentru a stimula competiţia între doctori, dar şi între spitale. Raţionamentul este simplu, dacă un medic îşi face treaba, pacienţii îl vor solicita şi, implicit, medicul va avea de câştigat din punct de vedere financiar. Cu cât va lucra mai bine cu atât va avea mai mulţi pacienţi şi, bineînţeles, mai mulţi bani“, este de părere prof. dr. Cristian Vlădescu.
Fiecare pacient, care va merge la medic sau care se va interna în spital, va primi un tichet pe care îl va păstra. Contravaloarea acestui tichet va fi deductibilă din impozit în anul următor. O copie a tichetului va rămâne la medic, iar o altă copie va ajunge la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde se vor centraliza toate tichetele.
Fără tichete la pensionari, minori şi şomeri
Persoanele asistate social, pensionarii cu mai puţin de 700 de lei pe lună, şomerii, tinerii sub 18 ani şi persoanele cu handicap vor fi scutiţi de la plata tichetelor pentru sănătate. Suma anuală a contribuţiilor pentru aceste categorii, care trebuie susţinută din fonduri publice, este de aproximativ 550 de milioane de lei.
Citeşte mâine în „Adevărul“
Care sunt dezavantajele introducerii tichetelor de sănătate. Marea şpagă e la operaţii, care însă nu vor intra în programul de coplată.