Taxă pe fast-food şi pe bere
0Noua Lege a sănătăţii ar putea stipula ca produsele de tip fast-food şi berea cu alcool să fie taxate suplimentar. Astfel, s-ar diminua găurile financiare din sistemul medical şi s-ar îmbunătăţi starea de sănătate a românilor.
Premierul Victor Ponta a declarat că nu ştie despre această iniţiativă a Ministerului Sănătăţii. „Nu cunosc, o să discutăm", a spus prim-ministrul.
15.000 de magazine ar trebui luate la puricat
Motivul principal pentru care se doreşte introducerea unei taxe pe produsele fast-food şi pe berea cu alcool este faptul că românii au o alimentaţie nesănătoasă, care creşte morbiditatea populaţiei.
„Prin noua lege încercăm introducerea taxei pe produsele nesănătoase tip fast-food. Există o morbiditate crescută pe anumite boli cauzate de alimentaţia nesănătoasă şi ar fi firesc ca aceste produse să fie suprataxate, pentru a reduce consumul lor. Decizia cu privire la această prevedere va fi una politică", a explicat ieri Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.
Unii specialişti în domeniu nu văd în această taxă o scăpare a sistemului sanitar din groapa datoriilor. Mai mult, aceştia spun că legea trebuie clar definită pentru ca taxa să poată fi aplicată.
„Dacă la alcool şi la tutun este mai uşor de aplicat această taxă pentru că sunt mai puţini producători, la fast food este destul de greu. Vor fi peste 15.000 de magazine în care se comercializează aceste produse şi care vor trebui verificate, iar comercianţii vor apela la fel şi fel de tertipuri pentru a se sustrage taxei: vor schimba etichetele, denumirile produselor", a declarat, pentru „Adevărul", Sorin Ioniţă, analist în politici publice.
Nu putem urma alte exemple
Chiar dacă taxa pe fast-food este aplicată şi în alte state din Europa, România nu va putea urma vreun model pentru că românii au alte obiceiuri de consum. „Danemarca are un sistem de administrare publică de-ţi găseşte puricele în pat, dar la noi ANAF-ul nu e în stare să execute trei datornici.
Consumul de alimente cu grăsimi saturate, bogate în zaharuri ori sare nu este la fel ca acolo. La noi, bucătăria tradiţională este îmbibată de grăsime. Cum ajungi să-i taxezi pe cei care consumă aceste alimente din propria gospodărie?", se întreabă analistul Ioniţă.
Iniţiativă eşuată
Discuţii pe tema introducerii unei taxe pe alimentele fast- food au mai fost şi în urmă cu un an, când ministrul Sănătăţii la acea vreme, Cseke Attila, a susţinut această posibilitate. Banii ar fi urmat să fie folosiţi pentru programele naţionale de sănătate. Iniţiativa a fost sortită eşecului, iar oficialul a motivat că România nu este pregătită pentru o asemenea măsură. În acest moment, taxa fast-food este aplicată în aproximativ 20 de ţări din Europa, printre care Danemarca, Germania, Ungaria şi Marea Britanie.