O ţară întreagă sub îngheţ
0Meteorologii au emis ieri o avertizare de cod portocaliu de ger, valabilă până pe 3 februarie, pentru aproape toată ţara.
Avertizarea este valabilă pentru Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi Dobrogea, unde temperaturile minime vor fi, în general, între -27 şi -17 grade Celsius. Astfel, până vineri, în aceste regiuni vremea se va menţine geroasă, mai ales noaptea şi dimineaţa. Temperaturile maxime diurne vor fi negative.
În Dobrogea, Bărăgan şi sudul Moldovei vântul va avea viteze ce vor atinge la rafală 40 - 50 de kilometri pe oră, accentuând senzaţia de frig. Indicele de răcire IR (temperatura resimţită de corp) va coborî sub pragul critic de -32 de unităţi. Totodată, meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru acelaşi interval, valabilă pentru Crişana şi Banat, unde noaptea temperatura va coborî sub -10 grade.
Ce arată codurile
Diferenţa dintre codul portocaliu şi cel galben constă în efectele acestora, explică meteorologul Dumitru Baltă. „La codul galben fenomenul respectiv - în cazul de faţă, gerul - este normal să se producă. Iar efectele lui pot fi negative, adică există doar o probabilitate să existe. În timp ce la codul portocaliu, acestea se vor întâmpla cu siguranţă.
Printre efecte se numără degerăturile, de exemplu", a spus Dumitru Baltă. Specialistul spune că sunt situaţii în care degerăturile nu se simt, cum ar fi, de exemplu, cele în care vântul este calm şi umezeala din aer este scăzută. "Atunci organismul uman nu simte frigul. Aşa se explică de ce în Siberia oamenii obişnuiesc ca, pe geruri mari, să se privească mai des unii pe alţii şi să sesizeze dacă semenii lor s-au înroşit, ceea ce înseamnă un început de degerare".
Cât priveşte codul roşu, el diferă de cel portocaliu prin intensitatea fenomenului meteo, "adică dacă, de exemplu, avem temperaturi sub -25 de grade timp de câteva săptămâni, poate chiar luni", explică meteorologul. Dumitru Baltă spune că îşi mai aminteşte că o asemenea iarnă geroasă a mai fost în anul 1985.
Rezistenţa omului
Corpul uman are o temperatură obişnuită de 36-37 de grade Celsius. Sub ea, spun medicii, apare hipotermia. Mai întâi cea uşoară, în intervalul 32-35 de grade Celsius, nivel la care omul are frisoane. "Reacţiile diferă de la un individ la altul, în funcţie de rezistenţa fiecăruia. În general, scad debitul cardiac, pulsul, frecvenţa respiratorie şi tensiunea arterială, astfel că pe la 30-32 de grade Celsius începe să sufere şi creierul, care nu mai e irigat cum trebuie", explică medicul Alis Grasu, directoarea Ambulanţei Bucureşti - Ilfov. Sub 30 de grade avem de-a face cu hipotermia severă, când survin somnolenţa, coma şi, în final, decesul.
Gălăţenii au rămas fără apă
Gerul şi nivelul foarte scăzut al Dunării i-au lăsat ieri fără apă potabilă pe locuitorii a 12 cartiere din municipiul Galaţi. În cursul nopţii de duminică spre luni, sloiurile formate din cauza temperaturilor negative au blocat sorburile de la Priza Dunării, o staţie de pompare care aparţine ArcelorMittal şi asigură atât apa necesară fluxurilor tehnologice din combinat, cât şi apa brută prelucrată pentru consumul populaţiei. Uzina de Apă a intrat în regim de avarie şi jumătate din populaţia Galaţiului a rămas fără apă potabilă.
6 persoane au decedat până acum din cauza viscolului sau a gerului, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Click pe imagine pentru a putea vedea semnificaţiile codurilor meteorologice