Fondul de salarii al UMF Iaşi e tocat pentru profesorii pensionari
0Carta Universitară, neactualizată din 1998, lipsa fişelor posturilor şi a fişelor anuale de evaluare a performanţelor profesionale pentru personalul din conducerea universităţii, creşterea
Carta Universitară, neactualizată din 1998, lipsa fişelor posturilor şi a fişelor anuale de evaluare a performanţelor profesionale pentru personalul din conducerea universităţii, creşterea impresionantă a numărului de cadre didactice în ultimii ani, în totală neconcordanţă cu evoluţia numărului de studenţi, facturi neînregistrate în evidenţele contabile, deplasări în străinătate, nejustificate prin documente, acestea sunt, în câteva cuvinte, principalele nereguli descoperite de o echipă de audit a Ministerului Educaţiei la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T.Popa" din Iaşi. Echipa de control a ministerului a luat la "puricat" documentele instituţiei de învăţământ din perioada 2002-septembrie 2005.
Numărul studenţilor scade, angajările de personal cresc
În anul universitar 2000-2001, universitatea ieşeană avea în scripte 3.756 de studenţi români şi 1.545 de studenţi străini, pentru ca, în anul 2004-2005, numărul studenţilor străini să se reducă la jumătate. Scăderea numărului total de studenţi, care-a atras după sine şi scăderea finanţării de bază, n-a coincis însă cu situaţia personalului angajat în cadrul instituţiei: 1.323 persoane în 2002, respectiv 1.344 în 2005. Din totalul cadrelor didactice, profesorii universitari reprezintă 16%, conferenţiarii - 12% şi şefii de lucrări - 15%, "procent care denotă faptul că baza de promovare pentru posturile de conferenţiari şi profesori este destul de mică", după cum se menţionează în actul de control. În plus, "din numărul total de salariaţi ai UMF Iaşi, personalul auxiliar didactic reprezintă 24%", în condiţii normale neavând să depăşească 15%. Pe lângă "generozitatea" universităţii de a repartiza cinci studenţi unui cadru didactic, UMF Iaşi se dovedeşte generoasă şi la capitolul salarii. În 2004, celor 150 de profesori universitari ai instituţiei le-au revenit peste 42 de procente din totalul fondului de salarii pe anul respectiv, în vreme ce restul personalului didactic (782 de persoane, reprezentând 84% din total) - preparatori, asistenţi, şefi de lucrări şi conferenţiari - s-a mulţumit cu 57,86% din totalul cheltuielilor de personal. Situaţia s-a repetat şi-n anul următor: cei 156 de profesori universitari (16,20% din totalul personalului didactic) "au înghiţit" aproape 40% din fondul de salarii, celor 806 de cadre didactice (reprezentând 83,70%) fiindu-le destinate celelalte şaizeci de procente din fondul de salarii. Conform cercetărilor, în perioada 2002-2005, indicele total de creştere a numărului cadrelor didactice a fost 105,25%, indicele de creştere a numărului profesorilor universitari - 122,84%, iar indicele de creştere a cheltuielilor de personal aferente profesorilor universitari a atins impresionanta valoare de 264,94%. La începutul acestui an universitar, la UMF Iaşi exista un număr de 53 de cadre didactice care îndeplineau condiţiile de pensionare, între care 43 erau profesori universitari. "Controlul a constatat că de peste 6 ani nu au mai fost aplicate prevederile art. 129. alin. 1 din Legea 128/1997 privind Statutul personalului didactic referitor la pensionarea personalului, nici măcar ca excepţie. În plus, au fost menţinute în activitate cadre didactice cu funcţii de asistent, şef lucrări, conferenţiar, funcţii neprevăzute în lege ca excepţie la pensionare. Chiar şi în anul 2005, Senatul, format în mare parte din pensionabili, a aprobat menţinerea în activitate a unor asistenţi, şefi de lucrări, conferenţiari, deşi au scăzut numărul de studenţi şi veniturile din surse proprii".
Conflict de interese la conservarea cadavrelor
În 1999, UMF Iaşi reclama necesitatea achiziţionării urgente a unei instalaţii de conservare cadavre, în valoare de peste 400.000 de mărci germane, de la firma S.C. Medinvest SRL Iaşi. În ciuda urgenţei, echipamentul a fost pus în funcţiune abia în noiembrie 2005, după ce s-au făcut cheltuieli colaterale foarte mari cu amenajarea spaţiului-gazdă: "Echipamentul achiziţionat avea o greutate pe care nu o suporta planşeul camerei, unde urma să fie amplasat, spaţiul nu era amenajat la data achiziţiei, iar căruţul pentru transportul cadavrelor din componenţa echipamentului nu intra în liftul clădirii". În plus, "Comisia de control a constatat că, în anul 2000/2001, directorul S.C. Medinvest SRL, Cristea Rareş Mihai, era doctorand cu bursă la UMF Iaşi, iar conducător de lucrări era prof. univ. dr. Antohe Dan ştefan, director al Institutului de Anatomie. Aceasta constituie un conflict de interese având în vedere că S.C. Medinvest SRL se afla în relaţii comerciale contractuale cu UMF pentru achiziţionarea şi punerea în funcţiune a instalaţiei de conservare cadavre". După ce s-a investit cât s-a investit în aparatură, după ce s-au făcut şi alte cheltuieli pentru plasarea ei, după ce n-a funcţionat deloc la adevărata capacitate, Mircea Zamfir, şeful Catedrei de Anatomie, spune că "instalaţia de conservare a cadavrelor e perimată moral şi depăşită tehnologic de zeci de ani"...
"Cei din minister sunt penibili"
Neregulile invocate de minister aparţin mandatelor lui Carol Stanciu şi Vasile Burlui. "Situaţia aceasta, ilustrată în raportul MEdC, eu am moştenit-o şi am încercat să fac ordine. Până la urmă, eu am fost rector un an de zile... Dac-ar fi să duc lucrurile la extrem, probabil, în calitate de ordonator de credite, sunt vinovat că n-am luat măsuri mai severe într-o perioadă mai scurtă de timp. În momentul în care am încercat să fac ordine, a început ?revolta pensionarilor?, care alcătuiesc majoritatea Senatului şi care au propus ministerului să mă revoce", ne-a declarat Vasile Burlui, rector al UMF Iaşi în perioada 16 aprilie 2004 - octombrie 2005. "Raportul Ministerului Educaţiei este penibil! În primul rând, în raport nu se delimitează perioadele, nu se spune ?asta s-a întâmplat în timpul lui Stanciu, asta s-a întâmplat în timpul lui Burlui?. Auditorii au făcut un amalgam! Cu regret spun că această comisie nu ştia legile după care se conduce învăţământul superior", a declarat Carol Stanciu, rector al UMF Iaşi din 2002 până în 2004.
Noul rector al universităţii are probleme cu validarea
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T.Popa" are, de săptămâna trecută, un nou rector care aşteaptă confirmarea Ministerului Educaţiei. Prof. dr. Cristian Dragomir a câştigat alegerile din primul tur cu 32 de voturi din cele 55 exprimate de membrii Senatului UMF. Ultimele alegeri la UMF Iaşi au avut loc după ce Senatul a decis revocarea din funcţie a rectorului Vasile Burlui la sfârşitul lui octombrie 2005, acuzat de numeroase ilegalităţi şi management defectuos. Pe 1 noiembrie, Mircea Miclea a emis un ordin prin care MEdC accepta revocarea lui Burlui şi îl recunoştea în funcţia de director interimar pe George Pandele, cu condiţia ca UMF să organizeze noi alegeri până pe 15 decembrie. Pentru că Senatul UMF a stabilit că alegerile vor avea loc pe 11 ianuarie 2006, MEdC l-a invalidat pe Pandele imediat după 15 decembrie şi a cerut un nou rector interimar. Senatul l-a ales tot pe Pandele, moment care a atras după sine probleme de ordin financiar care continuă şi astăzi: pentru ca angajaţii UMF să îşi primească banii, statele de plată trebuie să fie semnate de un rector validat de Ministerul Educaţiei. Salariaţii universităţii ieşene aşteaptă acum cu sufletul la gură validarea alegerilor din 11 ianuarie 2006. Secretarul de stat Dumitru Miron recunoaşte că sunt probleme legate de validarea alegerilor, principala fiind legată de vârsta noului rector: 67 de ani. Acesta depăşeşte, astfel, vârsta de pensionare de 65 de ani, prevăzută în Statutul personalului didactic. Pe de altă parte însă, Dragomir este membru al Academiei de ştiinţe Medicale, iar legislaţia forului prevede că membrii Academiei au dreptul de a se menţine în funcţie şi activitate până la 70 de ani.