Sărbători pe pârtie
0Ninsorile din ultimele zile au transformat pârtiile în locul preferat al turiştilor, mai ales că se schiază în condiţii excelente în toate staţiunile. Staţiunile sunt pline ochi, iar traficul din Bucureşti spre Valea Prahovei deja este de coşmar. Turiştii încercă însă să se consoleze cu gândul celor câteva zile de vacanţă.
Stratul de zăpadă este consistent în toate staţiunile braşovene şi se schiază în condiţii excelente. În Poiana Braşov, stratul de zăpadă este de 40-45 de centimetri pe pârtiile care pornesc din Postăvaru, şi de 50-55 de centimetri, pe Bradul, cea mai accesibilă dintre ele.
Administratorii au pornit aici şi tunurile de zăpadă. Distracţia este garantată şi pentru turiştii care se află în aceste zile la Predeal. Stratul de zăpadă variază între 50 şi 60 de centimetri, iar instalaţiile pe cablu funcţionează la capacitate maximă.
Cei care doresc să se ferească de aglomeraţie pot alege Branul. În zonă sunt amenajate trei pârtii perfecte pentru începători şi sunt deschise mai multe centre pentru închirierea echipamentelor sportive.
Valea Prahovei, plină-ochi
Turiştii care ajung, în weekend, pe Valea Prahovei, vor avea parte de zăpadă numai bună pentru schi şi snowboard. În Azuga, începătorii se pot aventura pe Sorica şi Cazacu începători, unde stratul de zăpadă este de 30 de centimetri. Tunurile funcţionează la capacitate maximă, iar de Revelion 90% din locurile de cazare sunt ocupate. Cei mici se pot distra încercând cele două piste de snowtubing, din apropierea pârtiei Cazacu.
„La Buşteni, pârtia Kalinderu este plină de turişti. Zăpada are peste 30 de centimetri, iar tunurile de zăpadă artificială funcţionează atât ziua, cât şi noaptea", a precizat Ion Vasilescu, şeful domeniului schiabil Kalinderu. La Sinaia, cel mai bine arată Valea Dorului, acolo unde, datorită gardurilor de protecţie, zăpada nu a putut fi spulberată.
Pentru că iarna este bogată în ninsori şi la Sovata s-au redeschis pârtiile Aluniş şi Aluniş 2. Stratul de zăpadă a depăşit 35 de centimetri, minimum acceptat pentru schiat în cele mai bune condiţii. „Având în vedere că a căzut foarte multă zăpadă în ultimele două zile, am constatat că se poate schia şi pe pârtia mare. Îi aşteptăm pe pasionaţii sporturilor de iarnă să schieze la Sovata", a declarat Vasile Hărşan, administrator.
Arena Platoş, încă închisă
Aluniş este pârtia principală a staţiunii Sovata, de dificultate medie, pentru adulţi. Are o lungime de 1.100 de metri, în timp ce pârtia Aluniş 2, pentru începători şi copii, are o lungime de 300 de metri. Telescaunul funcţionează zilnic, până la ora 17.00, iar urcarea costă un leu de persoană.
Cea mai mare promisiune a iernii, Arena Platoş, de la Păltiniş, întârzie să se deschidă, oficial, pentru public. Programată, iniţial, la jumătatea lunii decembrie, inaugurarea celei mai moderne arene de schi din ţară era şi ieri sub semnul întrebării. Domeniul cuprinde cinci pârtii, cu o lungime totală de aproximativ trei kilometri, de dificultate medie. Teleschiul costă 50 lei pe zi, de luni până vineri, şi 60 lei în weekend.
„La 30 sau 31 decembrie o vom deschide. Încă nu este totul pus la punct", a declarat Cristina Badiu, reprezentant Arena Platoş. Cealaltă alternativă din Păltiniş, Pârtia Onceşti, este deschisă însă aici sunt probleme din cauza stratului de zăpadă insuficient.
Turiştii pot utiliza telescaunul în schimbul a şase lei pentru o urcare. Pârtia Trecătoarea Lupilor, din Gura Râului, este singura pârtie de schi din judeţul Sibiu care funcţionează la capacitate maximă. Aceasta se află la zece kilometri de Sibiu, iar preţul unui abonament este de 50 de lei pe zi.
Şi în judeţul Gorj, turiştii pot schia liniştiţi la Rânca. Aici, cele trei pârtii sunt în stare bună, iar vremea este însorită. Spre sfârşitul săptămânii va ninge din nou. Peste 5.000 de petrecăreţi sunt aşteptaţi să petreacă noaptea dintre ani în staţiune, locurile fiind rezervate de la sfârşitul acestei veri. ; Au mai contribuit Alexandru Ramadan, Oana Popescu şi Ştefan Dobre
"Am ajuns pe pârtie, după un drum aglomerat, dar condiţiile de aici m-au făcut să uit de toate."
Tudor Neag
turist Bucureşti
Record de trafic
Pe Valea Prahovei s-a mai bătut un nou record de trafic. Pe Drumul Naţional 1 s-au înregistrat 5.200 de maşini în 3 ore. Poliţiştii de la circulaţie recomandă ca rută ocolitoare DN1A. Între Comarnic şi Buşteni s-a mers în coloană, cu o viteză de maximum 30 de kilometrii la oră. Poliţia Rutieră recomandă şoferilor care vor să îşi petreacă Sărbătorile în staţiunile de pe Valea Prahovei să îşi planifice din timp traseul pe care o vor lua pentru a nu avea parte de surprize neplăcute.