Antrenorul lotului olimpic de matematica - vanat de straini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toti cei sase elevi din lotul Romaniei au fost medaliati la Olimpiada Internationala de Matematica 2005. Patru medalii de aur, una de argint si una de bronz, acesta este rezultatul de exceptie

Toti cei sase elevi din lotul Romaniei au fost medaliati la Olimpiada Internationala de Matematica 2005. Patru medalii de aur, una de argint si una de bronz, acesta este rezultatul de exceptie obtinut de tara noastra in 2005. Coordonatorul lotului de olimpici la matematica, dl. Radu Gologan, ne-a prezentat in exclusivitate "secretele" obtinerii de medalii "pe banda rulanta".
- Cum se lucreaza cu olimpicii?
- Mult mai greu decat cu cei obisnuiti. Mintea le merge atat de repede incat uneori te inhiba chiar pe tine, ca profesor. Acesti copii sunt extrem de pasionati si au un mod de a gandi foarte rapid si foarte corect. Sunt la o varsta cand dau randament maxim in ceea ce priveste rationamentele logice. De multe ori m-au pus in dificultate. S-a intamplat ca eu sa mai gresesc la cate o problema si ei sa-mi atraga atentia.
- E greu sau usor sa-i selectati pe cei mai buni?
- Traditional, selectia se facea in urma olimpiadei nationale. Premiantii la aceasta olimpiada erau chemati in Bucuresti, dadeau 2-3 probe de selectie si se alegea lotul. De vreo 2 ani, facem altfel. Ii stim pe toti elevii buni din tara, lucram cu ei pe Internet, avem un protocol cu Institutul de Matematica, prin care putem sa-i aducem in Bucuresti sambata si duminica o data, de doua ori pe luna pe acesti 20-30 de copii foarte buni. Cei mici recunosc ca e fantastic sa stea in acelasi camin si sa se pregateasca cu cei mari. Copiii nu invata de la profesori, ci invata intre ei.
Ministerul le plateste transportul si cazarea si atunci facem o mica pregatire. Ei sunt permanent tinuti in forma prin probleme trimise pe Internet, prin sfaturi.
- Exista conditii in Romania pentru a se obtine performanta?
- In ultimii ani, Olimpiada de Matematica a creat o imagine buna si, de aceea, guvernantii au alocat fonduri. De exemplu, la Olimpiada Internationala, noi suntem printre putinele tari din lume care nu au problema deplasarii loturilor de copii, intrucat primim fonduri de la minister. Problema este ca la noi nu sunt platiti profesorii minunati care se ocupa de copii. Ei vin la pregatiri din respect pentru copii si pentru ca sunt prieteni cu mine. Noi ii luam pe copii la Institutul de Matematica, unde oamenii de acolo ne pun totul la dispozitie, de la sala si pana la biblioteca, retroproiector. In tara noastra sunt niste conditii de pregatire oficializate. Nu exista un centru de excelenta. Normal ar fi sa avem si noi un gen de fundatie care sa se axeze doar pe pregatirea olimpicilor si care, conform legii, sa obtina niste bani de la buget. Noi obtinem performanta datorita entuziasmului unor oameni.
- Antrenorii lotului american de matematica au statut mai bun decat al dumneavoastra?
- Nu-i invidiez, pentru ca noi avem un statut mai bun decat ei. Noi suntem si profesori universitari, si cercetatori, in timp ce ei se ocupa doar de lotul de matematica. Sunt, in general, oameni care nu au ajuns in cercetare. Totusi, castigam mult mai putin decat ei, cam de cinci ori mai putin, dar pe mine nu ma intereseaza banii. Am antrenat lotul anul trecut si nu am primit nimic. Ce ma doare este ca sunt profesori de liceu foarte tineri, foarte buni, care pierd sambete si duminici, pe care ii chemi chiar in timpul saptamanii pentru a se ocupa de olimpici si pe care nu-i plateste nimeni.
- Ati avut oferte pentru a antrena olimpici din alte tari?
- Am avut, mai ales in ultima vreme. Dar nu m-as duce. M-au contactat din tari asiatice, din Orientul Mijlociu, chiar din Franta. Si in Statele Unite m-as putea duce oricand. Nu ma duc din motive familiale si pentru ca nu-mi place. Eu nu sunt genul de om care sa reziste in America mult timp.
- Mai are Romania sanse sa cucereasca medalii la Olimpiada Internationala de Matematica din anii urmatori?
- La ora actuala, avem vreo 40 de copii foarte buni. Din pacate, la anul nu cred ca o sa avem un lot atat de omogen ca in acest an si, de aceea, mie imi pare rau ca anul acesta am luat doar 4 medalii de aur. Echipa de anul acesta a fost una de 6 medalii de aur. Anul viitor va fi un an bun. Cred ca suntem capabili sa obtinem cel putin 4 medalii de aur. Va urma un an ceva mai slabut, iar apoi 2-3 ani mai buni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite