Absolvenţii au şanse infime de angajare
0Bursa anuală a locurilor de muncă pentru absolvenţi oferă aproape 4.000 de posturi. De opt ori mai puţine decât numărul celor care au terminat în 2012 liceul sau facultatea şi s-au înscris deja la şomaj.
Aproape unu din patru europeni cu vârste între 15 şi 25 de ani era şomer în luna iulie a acestui an, conform ultimei analiza a Eurostat (Biroul European de Statistică). Procentul este alarmant mai mare decât decât cel din 2008, anul declanşării crizei, când rata în interiorul acestei categorii era de 15%.
Mai mult, unu din trei tineri europeni şomeri se afla în această situaţie de peste 12 luni, adică aparţinea categoriei cu cele mai mici şanse de revenire pe piaţa muncii, cea a şomerilor de lungă durată.
Tinerii din România nu sunt cei mai nefericiţi din Europa, în ceea ce priveşte relaţia lor cu piaţa muncii, cel puţin aşa arată statisticile Eurostat. Spre exemplu, unu din doi spanioli cu vârste de cel mult 25 de ani nu are un loc de muncă, pe când în România, doar unul din patru tineri cu vârste între 15 şi 25 de ani se află într-o situaţie asemănătoare. Asta nu înseamnă însă că cei din promoţia 2012 au foarte multe şanse să-şi găsească o slujbă.
La sfârşitul lui iulie, la agenţiile de şomaj din ţară erau înregistraţi 73.160 de români de cel mult 25 de ani. Dintre aceştia, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), 34.200 erau absolvenţi de liceu sau facultate înregistraţi în lunile iunie şi iulie.
Concurenţă aprigă
Pentru ei şi pentru cei înscrişi în august şi septembrie, ANOFM organizează vinerea viitoare, 28 septembrie, Bursa anuală a locurilor de muncă pentru absolvenţi. Vor fi scoase la concurs, la nivel naţional, aproape 4.000 de posturi. Asta înseamnă peste opt tineri pe un job, fără a-i pune la socoteală pe absolvenţii intraţi în şomaj în ultimele şase săptămâni.
În judeţul Iaşi, de exemplu, sunt anunţate 217 joburi scoase la concurs, pentru cel puţin 1.144 de absolvenţi, câţi erau la sfârşitul lui iulie. Numărul şomerilor sub 25 de ani înregistraţi în acest judeţ este însă de aproape 3.000 de tineri.
Textilişti sau agenţi de pază
Locurile de muncă puse la bătaie la bursa special dedicată absolvenţilor nu diferă decât prin număr de oferta obişnuită a agenţiilor de şomaj. Aşadar, sunt în general locuri de muncă prost plătite, cu salariul minim pe economie, cel puţin în acte. Cele mai multe sunt în industria de confecţii textile. Aproape 600 de posturi, în toată ţara. Pe locul doi în topul ocupaţiilor urmează cele 270 de posturi de agent pază şi securitate.
Absolvenţii de facultate au la dispoziţie doar 300 de locuri, multe dintre ele fără să necesite studii superioare, în realitate. Pe platformele online de recrutare, pentru posturile de operator call center sau agenţi servicii clienţi nu se cere diplomă de absolvire a vreunei facultăţi, ci doar cunoaşterea perfectă a unor limbi străine. La Bursa ANOFM, ele figurează în categoria joburilor pentru absolvenţi de facultate.
Experienţa, marele minus
Dificultatea de a-şi găsi un job a crescut în anii de criză, pentru absolvenţi, fiindcă nevoia de performanţă îi determină pe angajatori să caute oameni cu experienţă. De exemplu, ANOFM scoate separat, chiar în săptămâna în care se organizeze Bursa pentru absolvenţi, 500 de joburi vacante pentru persoanele cu studii superioare, dar cu experinţă.
Joburi part time sau fără acte
De aceea, absolvenţii sunt siliţi să accepte joburi sub calificarea lor, programe part time sau pe proiect. Potrivit site-ului BestJobs, numărul ofertelor pe proiect, adică pe perioadă determinată, aproape s-a dublat în primele şase luni din anul acesta, comparativ cu anul trecut. Şi aceste locuri de muncă sunt greu de găsit, aşa încât, pentru supravieţuire sau experienţă, mulţi acceptă să muncească şi la negru.
Anca Tudosă a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, specializarea Publicitate, promoţia 2011. De anul trecut a aplicat la nenumărate anunţuri, a fost chemată la vreo 15 interviuri, dar n-a reuşit să găsească niciun job stabil. „Am înţeles că nu aveam experienţă, deşi eu am aplicat doar pentru posturi entry level. Cel puţin aşa figurau în anunţuri", explică Anca.
A colaborat câteva luni cu o firmă care-i plătea 600 de lei pe lună, fără acte, dar care a refuzat să o angajeze, aşa cum promisese iniţial. A mai avut un job de „analist junior", adică suna persoanele dintr-o bază de date şi le prezenta oferta unei companii. Nici asta n-a ţinut foarte mult.
Acum tocmai a fost acceptată la un master pe producţie multimedia şi speră că o nouă diplomă îi va creşte şansele de angajare. În paralel, îşi depune în continuare CV-urile oriunde i se pare că s-ar putea descurca şi oriunde ar putea obţine ceva experienţă.
Pentru că acesta este sfatul pe care-l vând toţi recrutorii: orice experienţă, inclusiv voluntariatul, constituie un avantaj în ochii angajatorului. „Pentru şanse maxime de reuşită în carieră, îi sfătuim ca de la început de drum să se implice în cât mai multe proiecte, chiar din timpul facultăţii, şi să urmărească stagiile de practică de pe piaţă, acestea fiind cea mai bună rampă de lansare în carieră", spune Andreea Mihăescu, asistent relaţii publice şi comunicare BestJobs.
Anca Tudosă este unul dintre tinerii dispuşi, aşa cum îi sfătuiesc „specialiştii", să accepte orice internship neplătit. Deşi mai are deja trei stagii de acest gen în CV, plus activităţi de voluntariat, şi, până acum, acestea nu i-au adus puncte în plus la interviuri, ci doar au stârnit observaţii plictisite: „Faceţi CV-ul mai scurt, că e obositor de citit".
"Mi s-a spus să fac CV-ul mai scurt, că e obositor de citit.''
Anca Tudosă absolventă 2011
Indemnizaţie
Absolvenţii care se înregistrează la oficiile de ocupare au dreptul la o indemnizaţie de şomaj în valoare de 250 de lei pe lună. Pentru aceasta, ei trebuie să se înscrie la agenţia locală de ocupare a forţei de muncă, în cel mult 60 de zile de la absolvire. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult un an de la data finalizării studiilor, indiferent de forma de învăţământ absolvită.
4.000 de joburi sunt puse la dispoziţia absolvenţilor, la bursa de pe 28 septembrie.
Angajare în străinătate
Unu din cinci tineri sub 25 de ani din România a ales, în ultimii ani de criză, să plece în străinătate, potrivit unui studiu recent al Eurostat. Cam acelaşi procent este valabil pentru polonezi. Din păcate, nici afară nu mai sunt foarte multe oferte, iar concurenţa a crescut din cauza tinerilor din sudul Europei. În plus, spune Camelia Mihalcea, de la Eures România (reţeaua europeană de ocupare), străinii sunt tot mai pretenţioşi, vor doar persoane calificate şi cu experienţă. Special absolvenţilor li se adresează ofertele de la fermieri danezi.
Tinerii care au terminat zootehnia sau medicina veterinară acceptă aceste joburi nu atât pentru bani, cât pentru a învăţa cum funcţionează o fermă de acolo, pentru ca ulterior să-şi deschidă propria lor afacere în ţară.