şeful protocolului preşedinţiei, frezat de CNSAS
0Ioan Pascu apare pe celebra listă de ofiţeri acoperiţi, publicată de Mircea Răceanu
CNSAS a decis că 19 consilieri ai preşedintelui Traian Băsescu nu ar fi avut legături cu Securitatea. Printre aceştia este şi Ioan Pascu, consilier de stat şi şeful protocolului de la Palatul Cotroceni. Numele acestuia este menţionat pe o listă a ofiţerilor acoperiţi din cadrul MAE, alcătuită de fostul diplomat Mircea Răceanu.
În volumul "Infern 1989", Mircea Răceanu îl pomeneşte pe Ioan Pascu printre securiştii acoperiţi care funcţionau în MAE. Mai multe surse indică că MAE era, în perioada comunistă, în majoritate infiltrat cu ofiţeri acoperiţi ai Securităţii. "Cadrele şi colaboratorii DIE împânzeau toate eşaloanele Ministerului de Externe. Toţi şefii direcţiilor de spaţii geografice au fost ofiţeri sau colaboratori plătiţi ai DIE. Marea majoritate a ambasadorilor acreditaţi în principalele ţări au fost, de asemenea, ofiţeri acoperiţi ai DIE", declara, recent, generalul Ion Mihai Pacepa.
Numele lui Ioan Pascu a fost amintit şi de Adevărul în contextul dosariadei. Pascu declara atunci pentru Adevărul: "Nu am avut alte legături cu Securitatea decât cele pe care Ministerul de Externe le avea cu aceasta". Pascu a intrat în MAE în 1974. A lucrat ca referent, ataşat şi secretar III. Între 1979-1983 a fost însărcinat cu afaceri a.i. la Aden (RPD Yemen), iar între 1983-1990, secretar III în centrala MAE. După 1990, lucrează la Ambasadele din Atena şi Stockholm.
În 1993, ajunge director adjunct, iar apoi director la Direcţia Protocol din MAE. Între 1994 şi 1998, este numit ministru consilier la Ambasada de la Londra.
În 1998 şi 1999, activează ca director general al Direcţiei Generale pentru Europa şi America de Nord. Devine apoi secretar de stat, iar în 2000 este numit ambasador în Japonia. În 2004, ajunge secretar general al MAE, iar de la 1 aprilie 2005 lucrează la Palatul Cotroceni.