Moţiunea de cenzură a picat la opt voturi diferenţă: 228 pentru, 197 împotrivă / Guvernul rămâne în funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost respinsă în Parlament. Ca să treacă ar fi fost nevoie de 236 de voturi. Au lipsit doar opt voturi pentru ca Guvernul condus de Emil Boc să fie demis. Moţiunea a primit 228 de voturi "pentru", 197 "împotriva", iar 3 voturi au fost anulate.

UPDATE 18.05 S-a încheiat votul moţiunii de cenzură. În aproximativ 30 de minute se va anunţa rezultatul votului.

UPDATE 18.00 Spectatorii de la balcoane îi aplaudă pe toţi parlamentarii care votează pentru moţiune şi îi huiduie foarte energic pe cei care votează împotriva moţiunii de cenzură iniţiate de PSD.

UPDATE 17.50 Au terminat de votat deputaţii, acum votează senatorii.

UPDATE 17.39  Cinci parlamentari PDL au votat pentru moţiune. Este vorba despre Marius Giura, Daniel Oajdea, Georgică Severin, Clement Negruţ şi Teo Trandafir. Tot pentru moţiune a votat şi Silviu Prigoană, recent demisionar din PDL.

La vot Teo Trandafir a arătat foarte clar bilele şi în ce urnă le introduce, în aplauzele şi uralele parlamentarilor opoziţiei. Aura Vasile a îmbrăţişat-o chiar pentru votul acordat. Teo a anunţat încă de ieri că va vota pentru moţiunea de cenzură, chiar daca partidul din care face parte o va exclude.

UPDATE 17.10 Opoziţia pune fotografiile celor care votează împotriva moţiunii pe "o listă a ruşinii".

UPDATE 17.00 Votul la moţiunea de cenzură a fost întrerupt pentru câteva minunte de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Ea acerut personalului de pază îndepărtarea din plen a unei consiliere a deputatului PSD Nicolae Bănicioiu.

"O rog pe doamna care îl însoţeşte pe domnul Bănicioiu să plece. Din câte ştiu, nu este parlamentar şi nu are ce căuta în plen. Solicit Secretariatului General şi zonei de pază să intervină. Aştept să părăsească plenul ca să reluăm votul", a spus Roberta Anastase.

Consiliera lui Bănicioiu amplasa, pe o hartă a parlamentarilor la scară mărită, fotografiile celor care votau împotriva moţiunii de cenzură.

UPDATE 16.55 În timp ce parlamentarii îşi eprimau votul, la unul din balcoanele din plen, un tânăr, reprezentant al unui ONG, a aruncat mai multe bannere, cu mesaje antiguvernamentale. Paza a intervenit, dar nu l-a evacuat. Parlamentarii opoziţiei prezenţi în sală le-au desfăşurat pentru ca mesajul să poată fi citit.

UPDATE 16.45 A început votul pe moţiunea de cenzură. Votul este secret cu bile.

Se srigă catalogul şi fiecare parlamentar introduce bilele în cele două urne. Urna albă, pentru voturile "pentru" şi cea neagră "pentru voturile "împotrivă". Mulţi parlamentari arătă bilele, astfel încât electoratul să îşi dea seama cum votează.

UPDATE 16.38 Tăriceanu: "Terminaţi cu războiul cu trecutul. Spuneşi-le românilor ce vom vace mâine".

UPDATE 16.35 Ponta: "În Europa n-a tăiat nimeni pensiile". El l-a invitat pe Emil Boc să iasă împreună în faţa pensionarilor.

UPDATE 16.10 Premierul Emil Boc: "V-aş ruga să lăsaţi demagogia şi ipocrizia deoparte". În acest timp, reprezentanţii pensionarilor din Galaţi îl huiduiau pe premier, de la  unul din balcoanele Parlamentului.

"Dezbatem de mai bine de şase ore această moţiune. În textul moţiunii nu se vorbeşte despre soluţii", a spus Boc.

După discursul premierului va începe votul moţiunii de cenzură depusă de PSD. Premierul i-a reproţat lui Ponta că deşi atunci când a fost ministru a fost de-acord cu deciziile de austeritate, acum contestă tocmai acele decizii cu care a fost de-acord.

"Şi pe mine mă doare să tai pensiile", a spus Emil Boc în discursul său din plenul Parlamentului. El a adăugat că deşi aceste măsuri sunt dureroase, ele trebuie luare. "Este un semn de responsabilitate de a lua acum, aceste măsuri", mai spus premierul. El a atras atenţia că "în toată Europa se iau aceste măsuri".

UPDATE 15. 53 Elena Udrea: "Ministerul pe care îl conduc are un buget de 4,3 miliarde de euro. Dar nu sunt bani de la buget, sunt bani europeni". În timpul intervenţei sale, Udrea a fost fluierată de opoziţie.

UPDATE 15.50 Peste aproximativ 30 de minute începe votul moţiunii.

UPDATE 15.40 Călin Popescu Tăriceanu, depuputat PNL: "Emil Boc este un biet activist şcolit la şcoala UTC-ului"

În discursul său în Parlament fostul prim-ministru l-a atacat dur pe actualul premier şi l-a acuzat de incompetenţă în privinţa gestionării fondurilor pe care le are l-a dispoziţie în buget.

UPDATE 15.10 Aura Vasile, deputatul PSD, i-a spus lui Boc: "O să vă trimitem astăzi acolo unde vă este locul, să bateţi coasa"

"Poate de aceea, chiar astăzi, o să vă trimitem acolo unde vă este locul, să bateţi coasa, să bateţi hora, să ciopliţi lemne şi poate să vă spargeţi ouă în cap, activităţi pentru care vă urăm sincer mult succes", a declarat deputatul PSD. Aştept cu interes finalul mandatului dumneavoastră, nu cel încredinţat de Parlament, ci celui regizat de şeful său de la Cotroceni", i-a spus Aura Vasile, premierului. Ea a declarat în plenul Parlamentului că Boc este "un om politic terminat".

UDATE 14.30 Ministrul Mediului a declarat că îşi va da demisia dacă până la sfârşitul anului pensiile şi salariile nu revin la valoarea de acum.

UPDATE 14.00 Senatorul PDL, Radu Berceanu, a vorbit în plen:

"Doamnelor şi domnilor colegi, acum 20 de ani, pe vremea CPUN-ului, am sperat ca demagogia o sa fie din ce în ce mai redusă în Parlament. M-am înşelat. Am văzut aici lideri de partid pregătiţi să plângă pe umărul poporului. În calitate de inginer, o sa va dau cateva date concrete. Am văzut că există o preocupare în moţiune pentru achiziţiile publice. Unele nici nu au fost publice, au devenit datorita presei: Bechtel, Sidex, fregatele engleze. Altele nu sunt nici acum publice. De exemplu, domnul Voiculescu, de fapt Grivco, nu domnul Voiculescu, are un contract de închiriere în Băneasa, pentru 200 de metri pătrati, pentru 45 de ani, cu un dolar pe metru patrat. Mai sunt şi achiziţii care, chiar daca au devenit publice, nu au fost făcute în mod public."

UPDATE 13.30 Mai mulţi parlamentari au părăsit lucrările din Plenul Parlamentului.

UPDATE 13.10 Crin Antonescu: "Vă chem pe toţi să salvăm România". "PNL şi PSD trebuie să lupte pentru valorile democraţiei", a spus preşedintele PNL în discursul său din Parlament. Crin Antonescu a subliniat că "PNL şi PSD trebuie să fie gată să preia guvernarea".

UPDATE 12.55 Premierul Emil Boc a părăsit pentru scurt timp plenul Parlamentului, pentru a participa la discuţiile din biroul Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor.

UPDATE  12:20  Ponta: "Cei care au venit astazi in Parlament sunt simpli executanţi. În realitate, în faţa Parlamentului trebuia sa vină astazi Traian Basescu." Protestatarii aflaţi la Palatul parlamentului au ascultat în linişte discursul lui Ponta.

Victor Ponta: "Chiar dacă această moţiune de cenzură nu va trece de Parlament, ea va trece în stradă. Am incercat şi am făcut toate eforturile să îi ascult pe cei de la putere. Ne-au facut o analiză a textului, a titlului, ne-au spus ce se va intampla <dacă cade> Guvernul, nu-i aşă, domnule intelectual Sever Voinescu?"

Sidicaliştii au anunţat că la ora 13.00, 5000 de oameni protestează în faţa Guvernului. 

Miniştrii nu cred în moţiunea de cenzură / Udrea: „Dacă pică moţiunea, şampania o dau eu”

Cele mai importante declaraţii ale lui Emil Boc la începutul şedinţei:

Boc a certat opoziţia: "Aţi plagiat şi aţi greşit textul moţiunii, habar nu aveţi pe ce lume trăiţi"

 - Acum vă agăţaţi cu toate puterile de pensiile dvs. (către opoziţie -n.r) Acest guvern pe care-l reprezint, în primul rând, a tăiat pensiile de lux, iar atitudinea dvs, a opoziţiei, spune totul despre responsabilitatea dvs şi despre modul în care vă apăraţi cu dinţii privilegiile.

- Cel de-al doilea proiect care vizează restrângerea cheltuielilor bugetare. "Nu am dorit să luăm măsuri împotriva oamenilor"

- e un gest de responsabilitate pentru a fi siguri şi a ne asigura că putem avea resurse financiare de a plăti salarii şi pensii în România


- Nu avem altă alternativă. Fie în câteva luni nu mai avem resurse financiare să plătim salarii, pensii, cheltuieli de investiţii sau luăm astăzi un medicament , mai amar la gust, dar ne asigurăm că ţara are un viitor economic.

- Vreau să-i asigură pe colegii din opoziţie că nu mă las intimidat, voi merge în continuare cu ceea ce trebuie pentru acestă ţară.

- De ce trebuie să alegem astăzi răul cel mai mic dintre toate relele posibile? Prefer să mă uit în ochii tuturor cetăţenilor români şi să le prezint situaţia aşa cum este ea. Măsurile sunt necesare să putem asigura plata salariilor, pensiilor, investiţiile.

- Tăierile de salarii şi pensii sunt temporare

- România a avut o şansă extraordinară o dată cu intrarea în UE. Totate analizele ne arată că România nu a ştiut să fructifice avantajul al intrării în UE.

UPDATE 11.20 Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului a început, marţi dimineaţă.

La şedinţă, care a început cu o întârziere de circa o jumătate de oră, şi-au anunţat prezenţa 363 din cei 471 parlamentari, 108 senatori şi deputaţi fiind absenţi.

UPDATE 11.00 Protestarii au rupt lanţul uman format în jurul Parlamentului şi au ieşit în stradă, mai multe maşini şi autobuze blocate printre sindicalişti fiind obligate să întoarcă, în urma acţiunii Poliţia Rutieră închizând Bulevardul Izvor pentru siguranţa cetăţenilor.

UPDATE 10.30 Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat la intrarea în şedinţă:

"Încercăm cu toţii să trecem de momentul acesta. Este firesc să fie proteste, însă noi suntem convinşi că acestea sunt măsurile prin care putem să scoatem ţara din situaţia în care se află."

UPDATE 10.00 Premierul Emil Boc a sosit, marţi dimineaţă, la Parlament împreună cu Roberta Anastase. Tot aici au sosit şi alţi membri ai Executivului.

UPDATE 9.50: Mai mulţi protestatari au forţat intrarea în Palatul Parlamentului. Jandarmii au intervenit pentru a-i opri pe protestatari.

Sute de oameni s-au adunat, marţi, la Palatul Parlamentului, unde urmează să fie dezbătută şi votată moţiunea de cenzură, în Parcul izvoer, unul din locurile de protest, delegaţia PSD, condusă de Victor Ponta, discutând cu sindicaliştii aflaţi în acea zonă.

Mii de sindicalişti, care s-au adunat la Palatul Parlamentului, au începută să formeze deja un lanţ uman în zona Parcului Izvor, alte sute de bucureşteni alăturându-li-se protestarilor sau urmârindu-i de pa partea opusă a trotuarului unde se desfăşoară acţiunea acestora.

UPDATE 9.15 Marea parte a sindicaliştilor se adunase deja în parcul Izvor, unde lideri ai PSD, Victor Ponta, Adrian Năstase şi Ecaterina Andronescu discutau cu oamenii despre moţiune.

Victor Ponta s-a adresat liderului Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, înrebându-l dacă oamenii sunt pregătiţi, spunând "Noi suntem".

Sindicaliştii i-au spus lui Ponta să voteze moţiunea, acesta răspunzând că alţii trebuie să fie convinşi, în condiţiile în care membrii PSD oricum o votează.

Oamenii scandează "Votaţi moţiunea", "Jos Guvernul, jos Băsescu" şi împart flyere pe care sunt scrise mesaje de îndemnare la votare în favoarea moţiunii.

Sindicaliştii împart hârtii format A4 pe care scrie "Votaţi moţiunea, v-am votat, ne-aţi trădat", "Nu tăiaţi pensiile", "Vrem să muncim, nu să cerşim".

Dacă moţiunea de cenzură este votată, Guvernul va fi demis, iar măsurile de austeritate nu vor fi aplicate.  Dacă, însă, moţiunea este respinsă, măsurile de reducere a pensiilor şi salariilor vor fi aplicate şi vor intra în vigoare după ce legea este publicată în Monitorul Oficial.

VIDEO Scandal şi îmbrânceli în Camera Deputaţilor

Ziua în care se „taie“ ori Guvernul, ori salariile


236 de parlamentari ar trebui să voteze pentru ca moţiunea să fie adoptată. Dar calculele politice indică, în principiu, că demersul social-democraţilor nu va întruni numărul necesar de voturi pentru ca Guvernul să fie considerat demis.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PDL Ioan Oltean, a declarat, la finalul şedinţei de plen pe care a condus-o şi în care Mircea Ştefan Minea a fost desemnat judecător la CC, că votul demonstrează că majoritatea parlamentară există şi că moţiunea de cenzură va fi, marţi, respinsă.

"Votul de azi este o dovadă că majoritatea parlamentară există. Cu siguranţă moţiunea de cenzură va fi respinsă", a spus Oltean.

Şedinţa în care se va vota sau nu moţiunea de cenzură începe la ora 10.00. Rămâneţi pe www.adevarul.ro pentru a urmări desfăşurarea evenimentelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite