PDL vrea înapoi şefia Senatului.Citeşte aici ce şanse au democrat-liberalii
0Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, miercuri, că decizia CC privind neconstituţionalitatea Ordonanţei care restrânge drepturile acestei instituţii poate fi urmată de o analiză a CCR privind sesizările PDL privind noua conducere a Parlamentului.
UPDATE Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus la Curtea Constituţională, o sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului, a declarat, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.
Întrebat dacă decizia Curţii este o victorie a PDL, Mircea Toader a răspuns: "Nu, este o victorie a democraţiei".
"Dacă e sesizată Curtea Constituţională, se poate pronunţa de acum încolo asupra deciziilor Parlamentarului", a adăugat Mircea Toader.
Întrebat dacă PDL intenţionează să depună sesizări prin care să conteste noile conduceri ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, Toader a arătat că există astfel de sesizări la Curtea Constituţională şi că aceasta trebuie să dea răspuns la orice sesizare.
"Eu ştiu că sunt depuse sesizările noastre care au fost amânate, orice sesizare care există la Curte trebuie să dea un răspuns. Au fost respinse sesizările ca inadmisibile, nu pe fond că nu sunt corecte. Sunt sesizările făcute acolo, nu ştiu când le dau curs", a adăugat Toader.
Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale a fost declarată, miercuri, neconstituţională.
În ciuda declaraţiilor liderilor PDL, trebuie menţionat că, în luna iulie, CCR nu respins sesizările PDL ca inadmisisbile.
Mai mult, CCR a decis, anterior judecării contestaţiei PDL că se poate pronunţa în privinţa hotărârilor Parlamentului.
Tocmai din acest motiv, judecătorii au intrat pe fondul hotărârilor din 3 iulie prin care au fost schimbaţi atât Vasile Blaga din fruntea Senatului cât şi Roberta Anastase din fruntea Camerei Deputaţilor.
CCR a decis atunci că se poate pronunţa pe cele două hotârâri (potrivit procedurii CCR decide la începutul fiecărei şedinţe dacă este abilitată să judece speţa în cauză n.r.).
Însă, judecătorii CCR au respins contestaţia PDL afirmând că schimbarea preşedinţilor celor două Camere nu afectează valori constituţionale.
Mai mult, judecătorii constituţionalişti au catalogat cele două decizii drept rezultatul unor bătălii politice în interiorul Parlamentului.