Ponta: „Da, am bătut palma cu Băsescu să-l dăm jos!“
0Pe fondul suspiciunilor că ar fi căzut la pace cu Băsescu, liderul PSD spune, ironic, că singura înţelegere cu şeful statului se referă la debarcarea acestuia.
„Adevărul" vă prezintă, începând de astăzi, un serial despre strategia de toamnă a partidelor. Pe fondul măsurilor nepopulare luate de Guvern, Opoziţia plănuieşte să dea jos Executivul. Puterea este în impas: trebuie să stăvilească ofensiva PSD şi PNL, nemulţumirile sociale, dar şi atacurile din interiorul PDL.
Băsescu către opoziţie: Atenţie cu moţiunea, s-ar putea să vă reuşească şi să vă chem la guvernare
Bănuielile că Victor Ponta ar fi pus de un pact cu Traian Băsescu s-au amplificat după atacul extrem de dur lansat recent de şeful social-democrat la adresa predecesorului său la conducerea partidului, Mircea Geoană. Voci din interiorul, dar şi din afara partidului susţin că Ponta ar fi negociat cu şeful statului înlocuirea lui Geoană din fruntea Senatului. Numele vehiculat ca potenţial succesor al lui Geoană este cel al senatorului Ilie Sârbu (socrul lui Ponta), dar parlamentarul nu a putut fi contactat pentru clarificări. În schimb, liderul PSD ar fi promis că partidul pe care îl conduce nu va susţine o eventuală suspendare a preşedintelui.
Intelectualii lui Băsescu nu înţeleg cum de l-au supărat pe preşedinte
„N-am nicio înţelegere cu Băsescu, este cea mai mare prostie! Astea sunt lucruri menite să dezinformeze. Dar, da, am bătut palma cu Băsescu ca să-l dăm jos! Asta e singura înţelegere cu Băsescu: să-i luăm locul", a replicat, ironic, Victor Ponta. Şeful social-democraţilor a sugerat de mai multe ori în discursurile sale că României i-ar fi mai bine fără Băsescu pe care l-a numit „un foarte mare rău pentru ţară", „liderul suprem al unui partid fascist", cel care „a scos România de pe şina unei dezvoltări normale" şi care „condamnă la moarte categorii sociale".
În aşteptarea iernii
Dincolo de aceste declaraţii, Victor Ponta nu s-a arătat însă interesat de o debarcare cât mai rapidă a preşedintelui şi a respins varianta unei noi suspendări. Motivul: o astfel de mutare politică n-ar reprezenta o prioritate. „Este o idee excelentă dacă vrem să-l readucem la viaţă pe Băsescu", a răspuns Ponta, după ce liderul PNL Crin Antonescu s-a pronunţat „pentru suspendarea din funcţie a şefului statului oricând aceasta ar fi posibilă şi necesară".
Surse social-democrate susţin că, de fapt, în partid s-ar aştepta ca, peste câteva luni, scăderea accentuată de popularitate a lui Băsescu să-l vulnerabilizeze considerabil faţă de o eventuală suspendare. „Până atunci e posibil ca şi înlocuirea lui Geoană de la Senat să fie rezolvată", susţin aceleaşi surse, care mai spun că Ponta n-ar privi cu ochi buni posibilitatea ca Geoană, în calitatea sa de al doilea om în stat, să devină preşedinte interimar în cazul suspendării lui Băsescu.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, este însă convins că Băsescu a intrat deja într-o criză de strategie politică. „După ani de zile în care şi-a epuizat toate variantele, acum a ajuns cu spatele la zid. Gata: nu mai are soluţii de premier, nu mai are soluţii credibile de pus în fruntea PDL, nu mai are combustibil pentru luptele politice care i-au plăcut, de-a lungul timpului, atât de mult", scrie Năstase în ultima psotare de pe blogul său.
„Nicio sesiune făr-o moţiune"
Până la suspendare, social-democraţii atacă, deocamdată, Guvernul cu o nouă moţiune de cenzură. Demersul le pune la grea încercare talentele de negociatori deoarece trebuie să "seducă" 23 de parlamentari ai Puterii pentru a reuşi să dărâme Cabinetul Boc. Operaţiunea a fost declanşată în urmă cu o lună când liderul PSD Victor Ponta a dat undă verde la racolarea de senatori şi deputaţi din arcul guvernamental care să dea bilă neagră propriului Executiv.
Până acum partidul ar putea câştiga de pe urma tratativelor doar un singur deputat. Este vorba despre democrat-liberalul Călin Potor care şi-a anunţat intenţia de a demisiona din PDL şi care spune că "sunt şanse foarte mari" să se îndrepte spre PSD. Purtătorul de cuvânt al partidului, deputatul Radu Moldovan, afirmă însă alţi trei-patru aleşi ai Puterii s-ar afla în discuţii avansate pentru trecerea în tabăra social-democraţilor.
La moţiunea de cenzură din 15 iunie, Opoziţiei i-au lipsit doar opt voturi pentru ca Guvernul să cadă. Chiar dacă în cele din urmă nu vor reuşi să adune cele 236 de semnături care le-ar garanta căderea Guvernului, social-democraţii sunt decişi să depună moţiunea, urmând astfel sfatul preşedintelui de onoare Ion Iliescu, care le-a recomandat ferm: „Nicio sesiune făr-o moţiune". „O să vedem când o vom depune. Avem dreptul la o singură moţiune într-o sesiune legislativă aşa că o vom calcula foarte atent. Când ai o singură lovitură, te gândeşti de o sută de ori înainte de a trage", a declarat pentru „Adevărul" preşedintele PSD, Victor Ponta.
Strategia post-moţiune: alegeri anticipate
Spre nemulţumirea liberalilor care sperau într-o eventuală guvernare comună, social-democraţii nu sunt interesaţi să se instalaze la Palatul Victoria. Liderii PSD au decis acum două luni că partidul nu va veni la Putere decât în urma alegerilor, anticipate sau la termen. Hotărâre care i-a făcut pe liberali să-i întrebe insistent ce vor pune în loc dacă Guvernul Boc va cădea. Un guvern de tranziţie care să asigure interimatul, a fost răspunsul lui Ponta. O altă întrebare a liberalilor a fost dacă nu cumva social-democraţii îi fac jocul lui Băsescu, din moment ce declanşarea alegerilor anticipate este la mâna preşedintelui.
Însuşi şeful social-democraţilor a opinat că Băsescu va numi premier „tot un Boc" în situaţia în care va cădea Guvernul. Dar cum în sondaje sunt creditaţi cu 40 % din opţiunile electoratului, social-democraţii rămân fermi pe poziţie şi par că aşteaptă ca nemulţumirile sociale preconizate pentru această iarnă să determine în cele din urmă anticipatele.
Până atunci, promisiuni. „Pe 16 octombrie vom avea un program de guvernare şi vom putea guverna de o mie de ori mai bine decât Boc şi PDL. Iar dacă vom ajunge la guvernare, noi nu vom continua cu măsurile aberante ale Guvernului Boc, ci cu un program în interesul românilor", spunea în urmă cu două zile Victor Ponta.
PSD va declanşa în toamnă şi ofensiva pentru cucerirea electoratului. Programul de guvernare al social-democraţilor va fi prezentat la Congresul prognozat pentru 16 octombrie şi se va axa pe măsurile economice şi sociale pe care partidul ar urma să le aplice, odată instalat la Putere. Documentul va fi fi elaborate de specialiştii din departamentele conduse de Adrian Năstase. Unele voci social-democrate susţin că prin coordonarea lucrărilor la oferta electorală a PSD Năstase îşi consolidează imaginea de potenţial premier din partea partidului. Alte voci din interior spun însă că Năstase ar urmări de fapt să candideze din nou pentru Cotroceni. Victor Ponta a declarat recent că Năstase nu-şi doreşte fotoliul de premier.
Geoană, de neclintit
Preşedintele PSD Victor Ponta a precizat pentru „Adevărul" că social-democraţii nu vor cere înlocuirea lui Mircea Geoană din funcţie de preşedinte al Senatului chiar dacă acesta va fi exclus din PSD.
"Este un motiv foarte simplu: nu avem majoritate la Senat şi atunci, ca să ne păstrăm funcţia, îl vom menţine pe domnul Geoană", a explicat liderul PSD. Echilibrul Putere-Opoziţie este însă fragil la Senat: PSD şi PNL numără 65 de aleşi, în timp ce PDL, UDMR şi independenţii sunt cu şase mai mulţi.
Rezervă
Social-democraţii nu s-au arătat interesaţi să susţină o nouă suspendare a preşedintelui.