PSD - gata să înceapă negocierile
0PSD nu intră la guvernare, dar va purta discuţii exploratorii cu celelalte partide pentru asigurarea unei majorităţi parlamentare transparente, a decis, ieri, Comitetul Executiv Naţional al
PSD nu intră la guvernare, dar va purta discuţii exploratorii cu celelalte partide pentru asigurarea unei majorităţi parlamentare transparente, a decis, ieri, Comitetul Executiv Naţional al partidului. Social-democraţii au mai stabilit că este momentul să finalizeze programul de guvernare. Mircea Geoană a declarat, la sfârşitul şedinţei de ieri, că prima formaţiune cu care PSD ar purta astfel de discuţii ar fi PNL. Geoană a afirmat că el personal şi-ar dori cel mai mult ca PSD să fie "un partid de opoziţie şi atât", dar a arătat că PSD este pus în situaţia de a da "un vot punctual unui guvern sau altul". Ioan Rus, liderul "grupului de la Cluj", a spus că negocierile exploratorii se referă la situaţia în care guvernul va cădea.
"Vom avea negocieri exploratorii şi punct. Discuţia (despre intrarea la guvernare - n.r.) se referă exclusiv la varianta în care actualul guvern nu-şi găseşte sprijin parlamentar şi cade. Atunci vom lua o decizie: mergem spre anticipate sau ni se va solicita nouă să formăm guvernul. Este vorba despre o decizie de viitor, în niciun caz nu se referă la ziua de astăzi", a spus Rus. Potrivit unor surse din partid, în timpul şedinţei, Rus le-ar fi propus colegilor săi ca social-democraţii să îşi asume guvernarea, spunând că partidul trebuie să insiste pentru revenirea la momentul politic din noiembrie 2004, fără să precizeze explicit varianta intrării la guvernare. Preşedintele PSD a mai spus că, pentru aceste negocieri, ar fi mandatată întreaga conducere a partidului. Surse din PSD au afirmat că grupul iniţial pentru negocieri îi conţinea pe Mircea Geoană, Ioan Rus, Titus Corlăţean, Cristian Diaconescu şi Ilie Sârbu, dar, în urma discuţiilor de la CexN, a fost extins la întregul BPN, cuprinzându-i inclusiv pe Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc. La începutul şedinţei, Mircea Geoană a declarat că actualul Executiv are o susţinere fragilă în parlament, motiv pentru care sunt necesare noi negocieri pe scena politică.
Hrebenciuc şi Iliescu, păsuiţi
Surse din PSD au afirmat că ieri, la şedinţa Comitetului Naţional Executiv, nu s-a reluat subiectul din BPN când Vasile Dâncu a cerut demisiile lui Iliescu şi Hrebenciuc. Potrivit aceloraşi surse, solicitarea nu a mai fost reluată pentru că s-a considerat că nu este potrivit să se ceară demisia lui Iliescu şi cea a lui Hrebenciuc, mai ales în contextul în care Băsescu i-a menţionat pe cei doi pe lista oligarhilor. Lui Mircea Geoană i se pregăteşte un congres de debarcare în toamnă, dacă partidul nu va obţine un scor bun la alegerile pentru PE.