PNL a sesizat Curtea de Conturi privind deconcentratele
0Liberalii au sesizat Curtea de Conturi pentru a putea fi evaluate pierderile financiare şi cheltuielile bugetare nejustificate, rezultate în urma salarizării a câte doi-trei directori în instituţiile deconcentrate, precum şi a actelor semnate de directorii PDL aflaţi ilegal în funcţii, a anunţat preşedinta Comisiei pentru Justiţie a PNL, Alina Gorghiu.
Sesizarea a fost făcută ieri, în temeiul art. 2 lit. a coroborat cu art. 21 din Legea 94/1992 - privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi - modificată, în ceea ce priveşte aspectele exercitării funcţiei de control şi audit public extern aflat în competenţa Curţii de Conturi, în legătură cu folosirea bugetului public în perioada aprilie 2009 - până în prezent, respectiv în ceea ce priveşte situaţia generată de faptul că posturile de conducere ale serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, au fost ocupate, succesiv (la scurte perioade de timp) de persoane numite în baza unor prevederi legale diferite (O.U.G. nr. 37/2009 în luna aprilie 2009 şi apoi O.U.G. nr. 105/2009 în luna octombrie 2009), declarate neconstituţionale.
"La această situaţie s-a ajuns din cauza faptului că Guvernul Boc a apelat la practica demiterilor pe criterii politice şi a fost obligat, ulterior, prin decizii ale instanţelor, să reîncadreze foşti directori, creând astfel suprapuneri pe funcţii de conducere", se arată într-un comunicat la PNL.
Prin reintegrarea funcţionarilor publici care ocupau posturile de conducere din cadrul instituţiilor deconcentrate, potrivit dispoziţiilor hotărârilor judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, aceştia şi-au redobândit şi drepturile salariale aferente perioadei în care au fost disponibilizaţi, motiv pentru care bugetul public este de două ori afectat, prin: plata a două persoane pe un post de conducere (poziţie exagerată şi foarte oneroasă pentru bugetul de stat, având în vedere situaţia de ajungere în incapacitate de plată a României devenită aproape iminentă) şi restituirea drepturilor salariale celor care au fost abuziv disponibilizaţi în baza unor ordonanţe de urgenţă declarate neconstituţionale.
Liberalii precizează că, în prezent, contractele de management ale conducătorilor serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale (încheiate în baza O.U.G. nr. 37/2009 şi O.U.G. nr. 105/2009) au devenit caduce, prin urmare ordinele de plată a salariilor pentru aceste persoane sunt abuziv executate şi fără o bază legală existentă.
PNL a solicitat Curţii de Conturi, prin procedura petiţionării, o analiză clară a impactului financiar al acestei decizii politice, materializate prin ordonanţe de urgenţă, succesiv declarate neconstituţionale.