PD a mâncat primari pe pâine
0Liberalii şi udemeriştii nu au stat nici ei degeaba, completându-şi efectivele cu transfugi politici
încheiat, potrivit unei evaluări a Institutului pentru Politici Publice.
Astfel, de la ultimele alegeri locale, în urma cărora a câştigat 392 de primării, PD a mai "agonisit" 388 de edili de la alte partide şi alţi şase din scrutine anticipate. Studiul întocmit de IPP relevă faptul că democraţii au atras nu mai puţin de 313 primari de la PSD - 53 în 2005 şi 260 anul trecut. Totuşi, au fost înregistrate şi "pierderi colaterale" în tabăra PD, 36 de aleşi locali părăsind formaţiunea. De remarcat că 24 dintre aceştia au optat pentru social-democraţii lui Mircea Geoană.
Nici liberalii nu pot spune că au fost ocoliţi de fenomenul migraţiei politice, ei rotunjindu-şi "portofoliul" de primari încă din primul an al actualei guvernări - 106 nou-veniţi. Acestora li s-au adăugat, în 2006, alţi 103, cei mai mulţi dezertând de la PSD.
Un alt câştigător din acest punct de vedere, conform IPP, este Uniunea lui Marko Bela. UDMR şi-a sporit cu nouă numărul de primari, atât prin păstrarea posturilor dobândite la scrutinul din 2004, cât şi prin racolarea a şapte edili. Pierderile Uniunii sunt nesemnificative, aceasta fiind părăsită doar de un primar.
În ceea ce îi priveşte pe conservatorii lui Dan Voiculescu, participarea în coaliţia de guvernare nu i-a ferit de efectele negative ale migraţiei politice. PC a înregistrat, în 2005, un deficit net de 27 de primari, iar în anul următor a mai pierdut opt asemenea posturi. Principalii beneficiari - PD (26) şi PNL (25).
În orice caz, PRM pare cel mai afectat de plecările spre alte orizonturi politice, rămânând fără jumătate din numărul primăriilor câştigate la alegerile din 2004 - 41 faţă de 82.
Şi PSD se resimte în urma migraţiei primarilor, social-democraţii fiind părăsiţi de 127 de aleşi locali în 2005 şi de 421 în 2006. IPP remarcă faptul că dintre cei 63 de primari care migraseră la PSD imediat după alegerile locale din vara lui 2004, doar 39 au rămas fideli ultimei opţiuni politice, restul de 24 reorientându-se după înfrângerea reprezentantului social-democraţilor în scrutinul prezidenţial. Concluzia IPP este că 27% din totalul primarilor din ţară au schimbat, în ultimul an, partidul cu care au candidat la ultimele alegeri locale, faţă de 12% în perioada iunie 2004 - decembrie 2005.
Potrivit autorilor studiului, "adevăratele probleme vor apărea de acum înainte", întrucât politicienii vor găsi soluţii pentru a se mişca pe scena politică în funcţie de interese. Un exemplu în acest sens l-au dat primarii care oficial nu demisionează, dar în fapt urmează politica unei alte formaţiuni politice.
Aleşii îşi pierd mandatul odată cu demisia din partid
Prin modificarea adusă de trei deputaţi PNL, printre care şi ministrul Eugen Nicolăescu, la statutul aleşilor locali, mandatul primarilor încetează de drept în cazul în care aceştia îşi pierd, prin demisie, calitatea de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă au fost aleşi. În cazul viceprimarilor, consilierilor locali şi judeţeni, mandatul încetează de drept în momentul în care se ajunge la pierderea calităţii de membru al partidului politic pe care aceştia l-au reprezentat în perioada alegerilor. (A.M.)