Năstase lucrează să-i ia imunitatea lui Băsescu
0Abia scăpat de urmărirea penală, fostul premier se va ocupa de redactarea proiectului de lege prin care PSD vrea să modifice Constituţia Românieic Conducerea PSD a votat pentru
Abia scăpat de urmărirea penală, fostul premier se va ocupa de redactarea proiectului de lege prin care PSD vrea să modifice Constituţia Românieic
Conducerea PSD a votat pentru revizuirea Constituţiei şi eliminarea imunităţii demnitarilor. Coordonatorul real al echipei de lucru va fi însuşi Adrian Năstase.
Mircea Geoană a anunţat ieri că Biroul Permanent Naţional al formaţiunii pe care o conduce a aprobat, cu o singură abţinere, demararea procedurilor de revizuirea Constituţiei prin organizarea unui referendum odată cu alegerile parlamentare din toamnă.
Liderul PSD a precizat că o comisie internă va elabora şi depune la Parlament, în decurs de o săptămână, un proiect legislativ privind eliminarea imunităţii pentru faptele penale săvârşite de toate categoriile de demnitari: parlamentari, miniştri şi preşedinte. La pachet, social-democraţii vor propune, potrivit liderului lor, şi egalizarea tratamentului în faţa legii pentru actualii şi foştii miniştri.
Geoană a anunţat că respectiva comisie va fi condusă de deputatul Valer Dorneanu. Surse social-democrate ne-au declarat însă că responsabilul real de acest proiect este Adrian Năstase, care va lucra alături de Victor Ponta.
Potrivit surselor amintite, Năstase va fi cel care va redacta propunerea ce va fi depusă în Legislativ, numele lui Dorneanu fiind folosit pentru a nu inflama opinia publică. Fostul premier ar urma să devină oficial promotorul acestui proiect abia după ce el va ajunge în Parlament.
Cum ar vota partidele
Pesediştii sunt singurii susţinători ai propunerii de eliminare a imunităţii pentru demnitari. Conservatorii, colegi de alianţă cu social-democraţii, au şi ei rezerve serioase. "Pesemne că, fără să ştim, am ajuns o ţară cu o viaţă politică mai civilizată şi o justiţie mai corectă decât multe dintre statele UE, care menţin imunitatea. Imunitatea nu e un privilegiu al demnitarilor, ci al alegătorilor care le cedează din suveranitate", este de părere deputatul Sergiu Andon, preşedintele Comisiei juridice.
PDL, PNL şi PRM au anunţat deja că se împotrivesc ideii de eliminare a imunităţii şi au criticat demersul lui Mircea Geoană. Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat că susţine principiul eliminării privilegiilor pentru demnitari, dar a precizat că nu se poate pronunţa până când nu vede proiectul PSD.
Ce prevede legea
Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Cu 103 deputaţi şi 44 de senatori, PSD poate iniţia procedura de revizuire pentru eliminarea imunităţii.
Pentru adoptarea propunerii este nevoie de obţinerea unei majorităţi de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
Revizuirea capătă caracter definitiv după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Concurenţă la revizuirea Constituţiei
Instituţia prezidenţială, Fundaţia "Horia Rusu" şi PSD au organizat separat discuţii aplicate privind regimul constituţional. Înfiinţată de şeful statului, Comisia prezidenţială de analiză a limitelor politice şi constituţionale ale regimului de guvernare are termen până la 31 octombrie 2008 pentru prezentarea raportului.
Fundaţia liberală s-a arătat deja interesată de schimbarea regimului constituţional, punând în discuţie monarhia constituţională sau republica parlamentară. PSD a anunţat că doreşte modificarea Constituţiei în ce priveşte regimul imunităţii.
Se pot regla detalii ale instituţiei imunităţii, dar instituţia ca atare nu trebuie abandonată, aşa cum nu e o soluţie să dai foc canapelei dacă te-a înşelat soţia
Sergiu Andon,
preşedintele Comisiei juridce
din Camera Deputaţilor
Psihiatrul Tudose: "Băsescita", boală naţională
"Sindromul băsescitei" este afecţiunea de care ar suferi Adrian Năstase, după părerea lui Florin Tudose (foto), şeful secţiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar. Potrivit Hotnews, Tudose a identificat "o superobsesie băsesciană" la fostul premier, sindrom, după părerea sa, de mase: "Băsescita este o boală naţională".
Năstase a declarat la Antena 3 că nu el trebuie să demisioneze din Parlament, ci preşedintele Băsescu.
"De ce demisia? Pentru ce? Să-şi dea demisia Traian Băsescu, care chiar are imunitate absolută. El, chiar dacă se urcă beat la volan, ceea ce i s-ar putea întâmpla, şi calcă pe cineva pe trecerea de pietoni, nu răspunde penal de niciun fel, are imunitate absolută", a arătat fostul premier.
Năstase a lăsat să se înţeleagă că are de gând să candideze la preşedinţie în 2009.