Gigi Becali, „nebunul“ de pe tabla de şah a politicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PNG, Gigi Becali, a ajuns la a doua candidatură pe listele altui partid
Liderul PNG, Gigi Becali, a ajuns la a doua candidatură pe listele altui partid

Crin Antonescu a obţinut acordul conducerii PNL pentru candidatura finanţatorului Stelei pe listele USL. PNL speră să capitalizeze cele 2-3 procente pe care le are Becali în sondaje.Becali este „îmbrăţişat" de liberali după ce a fost lansat în politică de Viorel Hrebenciuc şi a fost curtat de Traian Băsescu.

Biroul Politic Central al PNL a votat, ieri, să mandateze conducerea partidului să negocieze colaborarea cu PNG - partidul condus de Gigi Becali şi cu PNŢCD - aripa Ciorbea.

Formula supusă la vot de preşedintele PNL, Crin Antonescu, a ţinut cont de rezervele unora dintre liderii partidului faţă de colaborarea cu Gigi Becali. Din acest motiv, mandatul nu se referă la Gigi Becali ca persoană, ci la partidul său. De asemenea, mandatul stabileşte că Antonescu va negocia cu PNG şi cu PNŢCD. În realitate, Antonescu a stabilit deja cu Gigi Becali candidatura acestuia din urmă pe listele PNL, la negocierile pe care cei doi le-au avut săptămâna trecută.

Propunerea lui Antonescu a beneficiat de susţinerea unora dintre vicepreşedinţii PNL cu influenţă în partid cum ar fi Dan Radu Ruşanu sau Relu Fenechiu. Şi preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, l-a caracterizat pe Becali drept „un bun creştin", dar şi „rău de gură", fapt care ar ajuta formaţiunea înainte de alegeri.

Tăriceanu şi Orban, împotrivă

Împotriva colaborării cu Gigi Becali s-a înregistrat un singur vot, cel al vicepreşedintelui Varujan Vosganian. Mişcarea a fost însă criticată de două nume grele ale PNL - Călin Popescu Tăriceanu şi Ludovic Orban - care, însă, nu fac parte din conducerea partidului.

Călin Popescu Tăriceanu participă la şedinţele BPC în calitate de fost preşedinte al partidului, dar nu are drept de vot. „Nu mi se pare un lucru care să merite salutat, pentru că nu văd care ar fi câştigul USL sau PNL din asemenea asociere, doar dacă PNL ar începe să se ocupe de fotbal sau de tranzacţii imobiliare. Trebuie să fie compatibilitate de valori", şi-a justificat poziţia fostul premier.

Şi fostul prim-vicepreşedinte PNL Ludovic Orban, în prezent simplu deputat, a criticat mişcarea pregătită de Crin Antonescu. „Eu nu mă simt confortabil ca Gigi Becali să devină colegul meu de partid. PNL este susţinut de oameni cu o educaţie ridicată, iar Becali nu poate fi reprezentativ pentru PNL. Riscăm ca prin această grefă să generăm rezerve din partea alegătorilor noştri", a comentat Orban.

Candidatură împotriva lui Dan Diaconescu?

Deocamdată, însă, comentariile lui Tăriceanu şi Orban nu au niciun efect, Antonescu fiind hotărât să continue demersurile. Becali se va înscrie formal în PNL, pentru a putea candida, dar va rămâne liderul „de facto" al PNG, după cum a explicat Antonescu. Comitetul Executiv al PNL se va reuni, vineri, pentru a aproba o derogare pentru mai mulţi candidaţi, printre care şi Becali, care nu au vechimea de doi ani de zile necesară pentru a candida.
Atât Crin Antonescu, cât şi Victor Ponta au susţinut că îl acceptă pe Gigi Becali în rândurile USL pentru a-l arunca în luptă împotriva lui Dan Diaconescu, într-un colegiu din sectorul 6.

Becali a îmbrăţişat, imediat, ideea. „Fac carne de mici din Dan Diaconescu, că el e mic", s-a lăudat Becali. Totuşi, el a recunoscut că trebuie
să-şi adapteze mesajul după ce va primi carnetul de membru PNL: „De acum, trebuie să vorbesc mai rar şi să fiu mai explicit, că sunt membru liberal". Întrebat dacă va susţine cu bani şi alţi membri USL, Becali a răspuns: „Vom vedea cu ce voi participa la campanie, nu trebuie să săriţi să spuneţi că vin cu bani".

Preşedintele PPDD, Dan Diaconescu, a declarat însă că nu va candida în acelaşi colegiu cu Gigi Becali.

„Mă mai gândesc dacă voi candida la alegerile parlamentare. Dacă voi candida, nu o voi face împotriva lui Gigi Becali, ci în colegiul lui Victor Ponta. Vreau să-l blochez pe Ponta", a spus Dan Diaconescu. ;

Watson: mai bine să fie în cort

 l  Liderul liberalilor europeni,  Graham Watson, a declarat, ieri,  că nu îl cunoaşte personal pe George Becali, dar a adăugat că în politică se spune uneori că „este mai bine ca oamenii să fie în cort şi să scuipe afară, decât să fie afară şi să scuipe înăuntru“. Watson are încredere că PNL va lua deciziile corecte în privinţa susţinerii acordate lui Gigi Becali la alegerile parlamentare.  „ S-ar putea ca în cazul ăsta să se considere că e mai bine să fie băgat în seamă acest om mai degrabă incluzându-l, decât excluzându-l“, susţine Watson. Întrebat ce are Becali în comun cu valorile liberale, Watson a răspuns: „Nu-l cunosc pe acest om, nu ştiu ce declaraţii a făcut, dar am încredere în colegii mei liberali că vor lua deciziile corecte în privinţa asta“.

<!--[if gte mso 10]>

Lansat de Hrebenciuc, curtat de Băsescu

Gigi Becali îşi continuă, în acest fel, cariera de satelit al marilor blocuri politice. Becali a fost lansat pe piaţa politică, în 2004,  de Viorel Hrebenciuc, care l-a încurajat să intre în politică şi să achiziţioneze PNG. În acel moment, PSD avea nevoie de un partid care să atragă electoratul PRM, după ce social-democraţii îl scăpaseră de sub control pe Corneliu Vadim Tudor.

Când s-a lansat în politică, Becali a recunoscut că a învăţat foarte multe de la Viorel Hrebenciuc. „Adevărul e că, atunci când a fost lansat, Becali era extrem de necesar pentru politica românească“, a povestit, ulterior, Hrebenciuc.

Becali avea însă să se desprindă de mentorul său şi să  se apropie din ce în ce mai mult de preşedintele Traian Băsescu. Imaginile cu şeful statului sărbătorind alături de Becali şi de jucătorii Stelei victoriile din cupele europene au făcut deliciul presei.

În 2007, când Traian Băsescu a fost suspendat, Becali i-a sărit în apărare. „Dacă nu va fi susţinut preşedintele acum, va cădea ţara pe mâna oligarhilor şi comuniştilor, şi nu mai poţi să le iei puterea cine ştie câţi ani, o să perpetuăm în oligarhie şi comunism“, şi-a explicat Becali poziţia.După ce a fost arestat în 2009, Becali a început să fie convins că în spatele acţiunii s-ar afla preşedintele Traian Băsescu.

Becali s-a distanţat de preşedinte, ajungând să susţină, în 2012, demiterea acestuia. De asemenea, Gigi Becali a explicat şi o parte dintre motivele care l-au întors împotriva lui Traian Băsescu: „Eu l-am apărat şi m-am certat cu prietenii pentru el. Eu când am fost la necaz, el, dimpotrivă, mi-a dat una! Că atunci am fost întrebat şi am spus: eu cu bună credinţă i-am luat apărarea, iar dacă nu va fi aşa, Dumnezeu îl va vedea. Uite că a venit vremea. Şi va vedea. Nu ştiu cât de mult simte asta, pentru că să simţi asta trebuie să ai sensibilitate şi credinţă şi multe lucruri“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite