Geoană nu mai e dispus să susţină Guvernul Tăriceanu
0Mai mulţi lideri judeţeni i-au cerut preşedintelui PSD să se desprindă de linia de colaborare cu liberalii. Preşedintele PSD a făcut o surprinzătoare declaraţie, afirmând în cadrul unui
Mai mulţi lideri judeţeni i-au cerut preşedintelui PSD să se desprindă de linia de colaborare cu liberalii.
Preşedintele PSD a făcut o surprinzătoare declaraţie, afirmând în cadrul unui interviu acordat ieri agenţiei Mediafax că partidul său nu mai este dispus să gireze un guvern slab şi neperformant cum este cel condus de premierul Tăriceanu. Afirmaţiile lui Geoană vin în urma unei şedinţe desfăşurate vineri noaptea, la Mamaia. Influenţi lideri ai PSD din teritoriu au făcut presiuni pentru schimbarea liniei politice a partidului.
La întrunire au participat 12 preşedinţi de consilii judeţene. Ei au stabilit în unanimitate că este necesară introducerea unei moţiuni de cenzură care să-l dea jos pe Tăriceanu. "Grupul de la Mamaia" l-a somat în termeni duri pe Geoană să renunţe la relaţia cu liberalii. Liderii PSD s-au certat între ei pe tema banilor, acuzându-se reciproc că au luat mai multe fonduri de la guvern.
Şeful PSD a recepţionat mesajul. "După câteva luni de guvernare, Guvernul Tăriceanu II este astăzi mai fragil ca oricând. Guvernul liberal nu are din partea noastră nicio poliţă de asigurare şi nu suntem dispuşi să cauţionăm un guvern slab şi neperformant", a declarat preşedintele PSD în interviul acordat Mediafax, dat ieri publicităţii. "PSD nu are acelaşi drum cu PNL", a zis Geoană.
Ideea unei moţiuni de cenzură a fost readusă în prim-plan de secretarul general al partidului, Titus Corlăţean, care a declarat, la sfârşitul lunii iunie, că PSD va introduce o moţiune de cenzură dacă guvernul nu va aloca fonduri în mod echitabil primăriilor conduse de pesedişti.
Tabăra clujenilor, care au declarat în mod repetat că se impune o delimitare de liberali, este în dezavantaj, având în vedere că Vasile Dâncu nu mai este preşedintele partidului.
Dacă PSD introduce o moţiune de cenzură, atunci se poate ajunge foarte uşor la alegerile anticipate. Scorul slab pe care l-ar obţine PSD ar putea fi un motiv pentru care liderii partidului să ceară asumarea responsabilităţii de către Geoană. O parte din cei care au fost prezenţi la întâlnirea de la Mamaia - Marian Oprişan, Nicuşor Constantinescu, Silvian Ciupercă - sunt consideraţi apropiaţi ai lui Adrian Năstase.
Strategia se discută la Bran Mircea Geoană şi vicepreşedinţii vor avea, marţi, la Bran, o întâlnire informală la care vor pune la cale strategia partidului pentru alegerile europene. PSD a anunţat că pesediştii au mai multe iniţiative parlamentare pe care le vor propune pentru sesiunea parlamentară de toamnă. Partidul va trebui să decidă asupra mesajelor pentru euroalegeri şi să stabilească lista de candidaţi.