Controverse între PNL şi Ponta pe taxa de solidaritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PNL, Crin Antonescu, nu este de acord cu taxa de solidaritate propusă de premierul Victor Ponta, informează România TV.

Co-preşedintele USL Crin Antonescu a declarat, într-o conferinţă de presă la Arad, răspunzând unei întrebări referitoare la taxa de solidaritate anunţată de premierul Ponta, că nu crede că mărirea unor impozite este o soluţie.

"Eu nu o văd bine, în sensul că nu cred că este o soluţie. Nu am crezut niciodată că mărirea unor impozite, mai ales pe conjuncturi atât de scurte, este de natură să rezolve ceva. Filosofia, principiile şi formulele noastre de impozitare negociate la nivelul USL sunt foarte clare: un impozit regresiv, deci 16 la sută rămâne cea mai mare cotă de impozitare (...) Taxa asta de solidaritate e totuşi o formulă care excede înţelegerea noastră pe formula fiscală şi din punctul ăsta de vedere, dacă nu sunt argumente foarte concrete, eu unul nu susţin o asemenea măsură", a spus Antonescu.

Liderul PNL a adăugat că vor exista totuşi discuţii în PNL pe acest subiect, pentru a se lua o decizie dacă va fi susţinută sau nu supraimpozitarea veniturilor mai mari de 4.500 de lei.

După criticile lui Crin Antonescu, Victor Ponta a adoptat o atitudine împăciutoare: "Crin are dreptate, nu am discutat subiectul în USL, de aceea vorbim de o intenţie nu de o decizie. "

"Eu am luat act de o serie de exemple concrete, cum ar fi cel legat de tatăl Robertei Anastase. Cei care lucrează în zona bugetară şi au venituri mari trebuie să fie solidari cu cei care au venituri mici. Trebuie să ne gândim împreună la o soluţie".

O poziţie critică faţă de supraimpozitarea bugetarilor fusese exprimată şi de vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu. El a afirmat într-un interviu la RFI, că supraimpozitarea bugetarilor "în nici un caz nu este corectă", el precizând că, oricum, plafonul de 4.500 de lei este "nerealist", şi ar trebui mărit la opt-nouă mii.

"Baremul acesta, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon foarte scăzut. Să nu uităm că un plafon de 4.500 brut ar însemna practic cam trei mii netul. Nu cred că ar încuraja populaţia să treacă peste acest barem, deci nu cred că este o măsură bună la nivelul acestui barem. Ar trebui poate săltat acest plafon de 4.500. ", explică vicepreşedintele PNL.

Ruşanu observă însă că există o posibilă problemă de constituţionalitate în privinţa supraimpozitării bugetarilor: "Nu ştiu dacă se poate vorbi numai pentru bugetari, să faci această diferenţiere între bugetari şi restul salariaţilor din economie. Nu ştiu dacă este şi constituţional ".

În schimb, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu are o poziţie nuanţată. El spune despre intenţia Guvernului de a impozita diferenţiat bugetarii că românii ar trebui să înţeleagă că nu vor avea standardul de viaţă pe care îl au occidentalii "plătind impozite probabil la jumătate sau o treime din cât plătesc ceilalţi".

Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei pe lună. Sistemul ar putea fi aplicat de anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, a declarat recent premierul Victor Ponta la Prima TV.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite