Conducerea UDMR nu se duce la Odorhei
0conducerea UDMR nu va participa la mitingul organizat de CNS la Odorheiu Secuiesc, deşi ceea ce se va cere acolo se regăseşte şi în programul UDMR. "La Odorhei vor fi prezenţi, în mod firesc,
conducerea UDMR nu va participa la mitingul organizat de CNS la Odorheiu Secuiesc, deşi ceea ce se va cere acolo se regăseşte şi în programul UDMR.
"La Odorhei vor fi prezenţi, în mod firesc, parlamentarii locului. Poţi să organizezi mitinguri, să faci declaraţii în jurul unei probleme, dar nu în felul acesta le rezolvi. Dimpotrivă, prin tensionarea relaţiilor poţi obţine tocmai rezultatul contrar", a precizat preşedintele UDMR. Acesta a reiterat ideea potrivit căreia nu a fost şi nu este de acord cu mitingul organizat de CNS la Odorheiu Secuiesc, manifestare de natură să tensioneze relaţiile interetnice. Marko apreciază că discuţiile dintre Traian Băsescu şi primarul din Odorheiu Secuiesc pe marginea manifestaţiei au fost de bun augur. "Dacă preşedintele va reuşi să tempereze lucrurile, nu va avea loc o contramanifestaţie, aşa cum au ameninţat cei din PRM", a declarat Marko. Pe de altă parte, liderul UDMR a spus că politicienii din Ungaria nu au fost invitaţi în acest an la manifestări, pentru a nu da prilej de campanie electorală. Nu în ultimul rând, într-o declaraţie adoptată de Consiliul Operativ al UDMR se mai susţine că este o responsabilitate comună ca ziua de 15 martie să rămână ziua fiecărui maghiar şi să nu se permită nimănui să folosească această sărbătoare în scopuri politice. "Să sărbătorim 15 martie anul acesta, cu aceeaşi demnitate ca şi până acum. Să fluture între noi drapelul nostru naţional şi să răsune imnul nostru naţional de sărbătoarea naţiunii maghiare", se arată în document.
Peremiştii aşteaptă cu motoarele pornite
Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a fost sâmbătă "în recunoaştere" în judeţele Harghita şi Covasna. El s-a întâlnit cu colegii de partid şi cu episcopul celor două judeţe, IPS Ioan Selejan. Funar a spus, la Sfântu Gheorghe, că deplasarea peremiştilor la Odorheiu Secuiesc depinde de poziţia pe care o va adopta preşedintele Traian Băsescu referitor la manifestarea Consiliului Naţional al Secuilor: "Aşteptăm un semnal de la preşedinte până marţi, să ne spună dacă se anulează sau se suspendă manifestarea CNS. În funcţie de acest lucru, ne vom deplasa sau nu la Odorhei. Noi suntem pregătiţi: avem pregătite autobuze în 41 de judeţe şi Bucureşti, care sunt gata oricând să plece".
şandru: Ceasul UDMR se va opri în 2007
Potrivit deputatului PIN Lavinia şandru, UDMR este actualmente într-o cursă contracronometru, iar ceasul său se va opri la 1 ianuarie 2007, deoarece logica Uniunii Europene exclude un partid etnic. "Dacă maghiarii nu reuşesc să creeze ba o enclavă în Ardeal, ba nişte suprastructuri administrative, UDMR va înceta să conteze. În cadrul Uniunii nu vor mai avea statutul privilegiat de ţuţări la guvernare, şi riscă să-şi piardă toate avantajele", a declarat, duminică, la Târgu Mureş, Lavinia şandru.
Ce vor autonomiştii
Proiectele de autonomie a ţinutului Secuiesc prevăd, în esenţă, că vechile scaune secuieşti (8 la număr) formează o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, având competenţe proprii, dintre care unele preluate dintre atribuţiile statale. Regiunea urmează să aibă un preşedinte, un parlament (numit şi Consiliu de Autoadministrare) şi un guvern (botezat Comisia de Autoadministrare). Aceeaşi formulă se regăseşte şi la nivelul fiecăruia dintre scaune. Statutul de regiune autonomă al ţinutului Secuiesc se poate desfiinţa doar printr-un referendum în zonă. Limba maghiară are acelaşi statut cu limba oficială a statului. Parlamentul secuiesc ar urma să fie compus din 77 de membri şi are competenţe în domeniile culturii, învăţământului, folosirii limbii materne, tradiţiilor, problemelor sociale, mass-media, taxelor şi impozitelor regionale. El are atribuţii de reprezentare a ţinutului şi poate înfiinţa organe pentru asigurarea ordinii publice. Organul executiv al regiunii - guvernul - aplică şi controlează executarea ordonanţelor Consiliului de Autoadministrare. Preşedintele ţinutului reprezintă regiunea, numeşte şi revocă membrii Executivului. În instituţiile de învăţământ şi educaţie cu limba de predare maghiară trebuie asigurată posibilitatea însuşirii limbii române. Guvernul de la Bucureşti ar urma să numească un prefect al regiunii cu misiunea de a veghea la respectarea legalităţii, el având şi competenţe de mediator, în cazul unor divergenţe dintre ţinut şi guvern. Actele normative adoptate de puterea de la Bucureşti pot fi adaptate la nevoile regiunii şi, în anumite condiţii, se poate cere rediscutarea lor. Deciziile ţinutului Secuiesc sunt controlate, din punctul de vedere al constituţionalităţii, de către Curtea Constituţională.