1,9 milioane de dolari, cel mai mare salariu din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venitul aparţine unei persoane din sectorul 2, care activează în domeniul construcţiilor Cu siguranţă, persoana care ajunge la un salariu anual de 1,9 milioane de dolari nu este una

Venitul aparţine unei persoane din sectorul 2, care activează în domeniul construcţiilor

Cu siguranţă, persoana care ajunge la un salariu anual de 1,9 milioane de dolari nu este una obişnuită. Face parte mai mult ca sigur din managementul unei companii mari, de top, care a înregistrat progrese semnificative graţie angajatului cu pricina.

Faptul că a obţinut acest salariu în domeniul construcţiilor nu trebuie să mire, atât timp cât acesta reprezintă de doi ani încoace sectorul cu cea mai importantă dinamică şi deţine cea mai mare pondere în PIB.

Datele referitoare la cele mai mari salarii obţinute anul trecut în Bucureşti au stârnit comentarii interesante din partea reprezentanţilor companiilor de resurse umane, şi nu numai.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a Muncipiului Bucureşti a întocmit pentru "Adevărul" o situaţie statistică a celor mai mari cinci salarii brute obţinute anul trecut în Bucureşti. Potrivit acesteia, cel mai mare salariu brut, de 5,32 milioane de lei, adică 1,89 milioane de dolari (n.r.-calculat la un curs mediu de 2,8090 lei/dolar), a fost obţinut anul trecut în construcţii de către o persoană din sectorul 2.

La mică diferenţă, respectiv 5,21 milioane de lei (1,85 milioane de dolari) se află o persoană din sectorul 5 care activează în domeniul proiectării, fabricării, instalării şi service-ului pentru lifturi electrice hidraulice.

Pe locul trei se află o persoană din sectorul 2 care a câştigat din comerţ un salariu brut de 4,11 milioane de lei (1,46 milioane de dolari), iar pe locul al patrulea, cu un salariu de 3,62 milioane de lei (1,28 milioane de dolari), un salariat din domeniul comerţului cu ridicata.

Potrivit datelor DGFP Bucureşti, pe locul cinci se află un salariu de 3,27 milioane de lei (1,16 milioane de dolari) obţinut în domeniul bancar de către o persoană din sectorul 3 al Capitalei.

După aplicarea impozitului de 16%, a şomajului de 1%, respectiv a CAS-ului de 9,5% şi a CASS-ului de 6,5%, veniturile nete aferente salariilor brute de mai sus sunt următoarele: 3.713.773 lei (locul 1), 3.633.608 lei (locul 2), 2.865.566 lei (locul 3), 2.524.234 lei (locul 4) şi 2.283.249 lei, locul cinci.

Profilul salariatului de top: profesionist de elită, lider al unei companii puternice

Contactaţi de "Adevărul", specialiştii din resurse umane nu s-au arătat foarte surprinşi de salariile respective şi nici de domeniile din care provin aceştia, cu mici excepţii, însă. Rudolf Fedorovici, de la agenţia de recrutare Advice Human Resources, spune că, exceptând locul doi, toate salariile sunt veridice, precum şi domeniile în care s-au câştigat acestea.

"La acest nivel de salarizare vorbim cu siguranţă de profesionişti, de oameni de elită, care nu sunt foarte mulţi în România, dar nici în străinătate. Aceste sume nu sunt salarii fixe, ci reprezintă pachete salariale formate din beneficii şi bonusuri acordate în urma îndeplinirii până la sfârşitul anului a unor obiective precise", consideră Fedorovici, precizând că mai mult ca sigur acest salariu cuprinde şi anumite procente alocate din creşterea companiei angajatoare.

La rândul său, Mădălina Didea de la agenţia de recrutare Hart HR consideră că se justifică poziţionarea construcţiilor pe primul loc. "Este un sector extrem de dinamic acum în România şi poziţiile-cheie Lead Project Manager sunt greu de ocupat cu oameni buni.

Apoi, proiectele mari de development în zona de real-estate antrenează sume foarte mari, aşa că este firesc să fie şi pachete pe măsură, mai ales dacă sumele reflectă nu numai salariile, ci şi bonusurile de reuşită la finalizarea proiectului şi dacă luăm în calcul că pe poziţii de top în aceste proiecte sunt expaţi.

Mi se pare ciudat însă că bankingul este pe locul 5", a apreciat Didea. Faptul că cel mai mare salariu din Bucureşti a fost câştigat anul trecut în construcţii nu l-a mirat nici pe Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii - ARACO.

"Ţinând cont de faptul că în acest moment construcţiile reprezintă sectorul cu cea mai mare pondere în PIB, de aproape 11%, iar de doi ani încoace este industria cu cea mai mare dinamică din economie, este firesc ca şi cel mai mare salariu să fie din acest domeniu. Fiind salariat, el nu poate fi decât într-o funcţie foarte înaltă, de conducere. Dar poate fi şi acţionar", a comentat Plosceanu.

>> Singurul venit care surprinde şi nu se justifică este cel de pe poziţia a doua. În rest, toate celelalte salarii sunt posibile în România, mai ales în construcţii şi retail

Rudolf Fedorovici
Advice HR

>> Developerii imobiliari îşi permit să plătească asemenea salarii, ţinând cont de banii care se învârt în construcţii, domeniu cu cea mai mare dinamică din economia românească, în ultimii doi ani

Laurenţiu Plosceanu
preşedinte ARACO

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite