Cum vom fi impozitati anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incepand de anul viitor, veniturile romanilor vor fi impozitate diferit fata de cum se aplica impozitul in prezent. Oficialii Ministerului Finantelor vor discuta in aceasta saptamana cu reprezentanti

Incepand de anul viitor, veniturile romanilor vor fi impozitate diferit fata de cum se aplica impozitul in prezent. Oficialii Ministerului Finantelor vor discuta in aceasta saptamana cu reprezentanti ai FMI si Uniunii Europene, care sosesc astazi la Bucuresti, mai multe propuneri legate de politica fiscala (care se vor regasi in noul Cod Fiscal), politica bugetara si modalitatile de reducere a arieratelor, care se vor regasi in viitorul raport de tara.
Pentru 2005, se propune reducerea de la cinci la trei a cotelor de impozitare: 14%, 25% si 40%
Una dintre propunerile Finantelor vizeaza reducerea numarului de trepte de impozitare a veniturilor de la cinci (18%, 23%, 28%, 34% si 40%) la doar trei trepte. "Cotele pentru care s-au facut calcule si care par cele mai viabile vizeaza o reducere a cotei minime de la 18% la 14% (prevederea urmand sa-i ajute in special pe cei cu venituri reduse), urmata de o cota intermediara de 25% si una maximala de 40%", au declarat pentru Adevarul surse guvernamentale. In functie de transele de venituri pentru care se va aplica fiecare cota, exista mai multe scenarii privind deducerea personala de baza, care in prezent este de doua milioane lei/luna. "Este posibil ca aceasta deducere (n.r. - suma neimpozabila) sa fie eliminata, sa ramana la nivelul actual sau, ca si pana acum, sa se indexeze in raport cu inflatia. Totul depinde de modul in care vor fi acceptate calculele", au mai precizat sursele citate.
Finantele nu renunta la ideea cotei unice de impozitare
Poate oarecum surprinzator, incepand cu 1 ianuarie, ar putea fi introdusa totusi cota unica de impozitare a veniturilor, proiect care a esuat anul trecut. "Exista mai multe variante. Se are in vedere introducerea unei cote unice care sa coboare pana la 16% (n.r.- fata de 23% cat propusese Guvernul anul trecut) sau o cota fixa de 19%-20%, cu acordarea unor compensatii pentru cei cu venituri reduse, care in prezent sunt impozitate cu 18%", ne-au mai declarat sursele citate. Potrivit acestora, impotrivirea sindicatelor si a unor politicieni fata de introducerea unei cote unice a mai scazut, existand segmente importante in randul acestora si mai ales al mediului de afaceri care sustin introducerea cotei unice. O alta varianta de impozitare, cu mici sanse de izbanda, ar fi impozitarea veniturilor reprezentand echivalentul a pana la 500 de dolari cu 18%, veniturile mai mari urmand a fi impozitate cu cota maxima de 40%.
Acciza la motorina pentru agricultura ar putea fi redusa cu pana la 21 euro/1000 l
Tot in cadrul discutiilor cu specialistii FMI si ai UE se vor discuta si problema agriculturii romanesti si modul de eficientizare a acesteia. Propunerea Guvernului este de reducere a accizei la motorina pentru agricultura cu pana la 21 de euro/1000 litri, in incercarea de a reduce costurile agricultorilor. "Daca se va accepta aceasta masura, se intentioneaza si majorarea pedepselor pentru cei care utilizeaza motorina marcata (n.r. - colorata special) in alte scopuri decat cele privind lucrarile agricole. Toate aceste modificari fiscale, in cazul in care vor fi acceptate, vor fi incluse pana la sfarsitul lunii iunie in proiectul noului Cod fiscal, ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005. Pe langa politica fiscala si bugetara, oficialii FMI, ai Uniunii Europene si reprezentanti ai OECD vor discuta in aceasta saptamana despre influentele financiare ale programelor de asistenta sociala pentru copii, batrani si persoane cu handicap, precum si despre alte programe propuse pentru perioada 2004-2005, concluziile urmand a fi incluse in raportul de tara privind Romania.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite