Băsescu despre o revenire a crizei: "Suntem pregătiţi şi ne rugăm la Dumnezeu, la Germania, la Italia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă că multe din ţările care păreau că îşi reiau creşterea economică au început să dea înapoi.

"Ştim ce avem de făcut în situaţia în care se deteriorează mediul economic în Europa. Suntem pregătiţi şi ne rugăm la Dumnezeu, şi la Germania, Italia, Franţa, Spania, care ne sunt pieţele pe care noi exportăm, să-şi menţină un nivel de creştere acceptabil pentru ca influenţa pe România să fie cât mai mică", a spus Băsescu la finalul discursului susţinut la Şcoala de vară a UNPR care are loc la Mangalia.

"Pot să fac un post-scriptum? Tot în zona foarte serioasă, că poate aşteptaţi de la mine şi o idee, un punct de vedere cu privire la evoluţiile care sunt. Vedem toţi că multe din ţările care păreau că-şi reiau creşterea au început să dea înapoi din punctul de vedere al creşterii, al şomajului. De aceea, guvernarea noastră în continuare se va desfăşura sub egida prudenţei".

Modificaţi sistemul!

"Până când nu vom modifica şi corecta sistemul, lumea civilizată nu va ieşi din criză. Ne trebuie un alt tip de abordare decât cel generat de politicieni şi bine primit de populaţie în ultimii 30-40 de ani. Trebuie să învăţăm un lucru esenţial pe care această criză ni-l spune minut cu minut, şi anume că nu putem trăi la nesfârşit din bani pe care să-i obţinem în viitor şi că cea mai corectă abordare este cea prin care trăieşti prin resurse", a afirmat şeful statului.

El a explicat să statul social a fost un instrument de luptă al sistemului capitalist împotriva celui comunist: "O luptă politică ce a fost necesară până acum 20 de ani. Din păcate, politicieni din lumea civilizată nu au ştiut când să o operească, au mers cu ea înainte până când au supradimensionat statele".

Un nou tip de stat

Traian Băsescu a mai spus că statul social a ajuns să acopere un tip de corupţie a politicienilor din toată lumea prin cumpărarea de voturi prin programe sociale.

"Statul social a ajuns să acopere un tip de corupţie a politicienilor din toată lumea civilizată. Cum? Prin cumpărare de voturi cu programe sociale lansate cu un an înainte de alegeri. Marile datorii s-au făcut în numele culegerii de voturi. Programele sociale extrem de costistoare din toate ţările capitaliste europene au dus astăzi ţări ca Italia, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Grecia şi multe altele în situaţia dee a nu se mai putea împrumuta pentru a susţine propriile programe sociele", a declarat Băsescu.

El a menţionat că trebuie inventat un nou tip de stat care să se adreseze oamenilor prin crearea de locuri de muncă pentru că un stat asistenţial nu poate genera progres.

"Va trebui să inventăm un stat care să se adreseze oamenilor, dar în primul rând creându-le locuri de muncă, şi nu dându-le asistenţă. Statul asistenţial nu mai poate funcţiona nici în România , nici în Italia, Spania, Portugalia, Grecia, nicăieri. Statului asistenţial putem să îi punem eticheta de stat falimentar. Un astfel de stat nu poate genera progres societăţii", a adăugat Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite