Viaţa reală, reconstruită pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţii au aflat în „Orăşelul Copiilor” că înainte de distracţie trebuie să munceşti. Câteva sute de copii din Câmpia Turzii au fost, pentru câteva ore, oameni mari într-o lume care simulează realitatea.

O parte a zonei centrale a oraşului Câmpia Turzii a fost blocată, ieri, de sirene de poliţie, ambulanţă şi pompieri.

Maşinile au fost puse la dispoziţia a sute de copii, cărora le-a fost explicată fiecare profesie în parte de către poliţişti, medici şi pompieri. Mai mult, pentru ei a fost creat, în parcul din zonă, un oraş în miniatură cu primărie, bancă, supermarket, fabrici şi tot ceea ce se regăseşte în viaţa reală.

Le-au fost puse la dispoziţie informaţii simple şi concise despre obiectul de activitate al instituţiilor publice şi mecanismul de funcţionare al acestora.

Psihologul Marcel Brânzanic, preşedintele Organizaţiei studenteşti Amicus, care a organizat manifestarea, a declarat că proiectul a pornit dintr-o necesitate de a completa educaţia copiilor din clasele primare şi gimnaziu.

„Există mai multe idei eronate din familie, potrivit cărora poliţiştii ne fac rău şi doar dau amenzi, că banca ne înşeală, etc. Copiii s-au jucat chiar lângă maşina poliţiei, în care au avut toată ziua acces”, a spus psihologul.

Simulare de viaţă reală

Copii au devenit actori activi în această simulare. După coada imensă la primărie, pentru documente, copiii au luat cu asalt bancomatul. Aici au introdus paşaportul în aparat, de unde li s-a eliberat creditul de începere a investiţiei, de 10 lei. Casieriţa de la banca improvizată cu greu a făcut faţă aglomeraţiei de la ghişeul din parc. Cu creditul obţinut, copiii au fugit la fabrica din apropiere.

Cu banii au achiziţionat materiale, plastelină şi hârtie, cu care au confecţionat, în câteva minute, diverse figurine.
Conform instrucţiunilor primite la plecarea pe traseu, figurinele confecţionate au fost vândute la piaţă, de unde şi-au refăcut zestrea de capital, subţiată cu materialele. Cu banii obtinuţi de la piaţă, s-au dus fie la supermarket, unde şi-au luat diverse jucarii, fie au mers mai departe la distracţie.

Distracţie, numai după muncă

La poştă şi-au lăsat visele pe un panou, majoritatea dorindu-se poliţişti, au văzut istoria telefonului, li s-au dat coordonatele bibliotecii muncipale. Şcoala le-a prezentat principalele meserii.

Pentru cei care au acumulat toate punctele, adică au trecut pe la fiecare stand, unde au învăţat despre fiecare instituţie, organizatorii au oferit gratuit un spectacol de marionete.

Scopul manifestării a fost de a li se insufla copiilor ideea de a munci înainte de a se distra. Pentru a putea beneficia de spectacolul gratuit, micuţii trebuiau să aibe ştampila şcolii şi punctele de la standuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite