Sirenele au urlat în Valea Morţii
0Fanfara ortacilor din Petrila a intonat până la cimitir Imnul minerilor, cântecul sacru al ortacilor interpretat doar de ziua lor sau la moartea lor. Ieri au fost îngropaţi patru mineri din cei 12 morţi în explozia de la Petrila. Tot ieri au fost scoase la suprafaţă trupurile ultimilor patru ortaci rămaşi în subteran.
Mii de ortaci s-au adunat, ieri, în curtea minelor pentru a aprinde o lumânare în memoria colegilor lor. Şi-au aprins felinarele, şi-au scos casca şi şi-au plecat capetele în semn de respect pentru cei morţi.
Drapelul a fost coborât în bernă atât la Petroşani, cât şi la Petrila, iar în parcul din centrul „capitalei” Văii Jiului, la statuia minerului au fost aprinse sute de candele şi lumânări în memoria ortacilor morţi.
Ceremonia religioasă a fost condusă de Timotei Seviciu, episcopul Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului alături de un sobor format din alţi patru prelaţi. Convoiul funerar a plecat cu primul ortac, Vasile Stoian, pe ultimul drum, spre cimitirul din localitate, în jurul orei 13, în strigătele de disperare ale rudelor şi plânsetele miilor de localnici.
„Noi am scăpat, noi îi îngropăm”
Mii de oameni s-au adunat ieri la Capela Bisericii Ortodoxe din Petrila, unde a avut loc ceremonia religioasă a doi dintre ortacii seceraţi de exploziile de metan din subteranul minei din localitate.
Cei doi ortaci înmormântaţi aici, Vasile Stoian (38 de ani) şi Marcel Sorin Alecsa (36 de ani), au lăsat în urmă familii devastate de durere, dar şi cinci copii care nu înţelegeau de ce taţii lor au trebuit să moară. „Noi am scăpat şi acum trebuie să-i îngropăm pe ei”, spune unul dintre ortacii care au supravieţuit explozei, fără să-şi poată ţină lacrimile.
La Petroşani, sute de localnici i-au condus pe ultimul drum pe studentul miner Adrian Mihai Măţan (27 de ani) şi pe şeful de sector, Dorel Erwin Holigher (39 de ani). Cei doi au fost înmormântaţi împreună, după cum împreună lucrau de ani buni în mină, şeful de sector fiind primul mentor al lui Adrian.
Legământul: „Intrăm toţi, ieşim toţi!”
Destinul a făcut ca tot ieri să fie scoase la suprafaţă şi trupurile celorlalţi patru mineri morţi în explozie: Brad Iosif, Şipoş Cristian, Vişan Trandafir şi Moş Silviu.
Minerul salvator îşi îmbrăţişează în fiecare dimineaţă copiii şi soţia, ştiind că s-ar putea să nu se mai întoarcă.
Înainte de a coborî 1000 de metri într-o mină unde este explozie îşi fac cruce şi îşi reamintesc legământul: „Intrăm toţi, ieşim toţi!” În cadrul Staţiei de Salvare Minieră „Salvamin” Petroşani sunt doar 30 de salvatori profesionişti, dar sunt cei mai buni şi cu un psihic de invidiat.
Ei au coborât şi în infernul de la EM Petrila pentru a-şi scoate colegii rămaşi captivi în adânct după explozie şi tot ei se chinuiesc să-i scoată şi pe ceilalţi patru ortaci rămaşi în mina ucigaşă. Chiar dacă meseria lor este extrem de riscantă şi aproape imposibilă, leafa lor nu depăşeşte de cele mai multe ori 2000 de lei.
„Recompensa mea este salvarea vieţilor, am miner scos de mine care acum este la pensie. Mă întâlnesc cu el şi este o mare bucurie pentru mine să ştiu că acelui om i-am salvat viaţa”, spune Viorel Iacob, salvator profesionist.