Baia Mare; Sătmărenii îşi vor depozita gunoaiele în Baia Mare
011 localităţi din Satu Mare îşi vor aduce deşeurile menajere în municipiu de luna viitoare. Sătmărenii au recurs la această situaţie deoarece gropile de gunoi din judeţ au fost închise în 16 iulie.
Mai multe localităţi din Satu Mare îşi vor depozita deşeurile menajere colectate de la populaţie la groapa de gunoi din Baia Mare, începând cu luna viitoare. Autorităţile sătmărene au luat această decizie după ce groapile de colectare din judeţul vecin au fost închise în 16 iulie. Sătmărenii au găsit, cel puţin pentru moment, o soluţie de compromis. Un număr de 11 primării s-au constituit într-o asociaţie cu sediul în Livada, iar reprezentanţii administraţiilor locale au venit cu dorinţa să rezolve transportul restuilor menajere la rampa de gunoi din Baia Mare.
Administraţia din municipiu reşedinţă de judeţ are avantajul că trebuie să-şi închidă groapa doar în 2017. Până atunci, primăriile din zona Livada, Medieşu Aurit, Agriş, Oraşu Nou, Bixad, Gherţa Mică, Cămărzana vor trasporta gunoiul în Baia Mare cu maşina asociaţiei.
„Deşeurile menajere vor fi transportate în Baia Mare până ce groapa de gunoi din localitatea Doba, Satu Mare va funcţiona în conformitate cu normele europene”, spune Vasile Lazăr, juristul societăţii Drusal Baia Mare. „Este vorba de un an, timp în care se vor face toate demersurile pentru ca groapa de gunoi din Satu Mare să primească avizul de funcţionare, adaugă acesta.
Ultimele detalii
Societatea Drusal Baia Mare şi asociaţia sătmăreană sunt pe cale să semneze un contract conform căruia deşeurile din judeţul Satu Mare să fie aduse în municipiul reşedinţă de judeţ. „Încă nu am încheiat niciun contract, acum suntem în discuţii. Ne întâlnim aproape zilnic pentru a stabilii ultimele detalii”, menţionează Vasile Lazăr. Până în momentul de faţă, cele două părţi au stabilit şi taxele pe durata derulării contractului.
Groapa din Baia Mare va prelua deşeurile menajere pentru 4,5 euro + TVA metru cub – gunoi compact. Gunoiul necompactat va costa 5,68 euro + TVA, iar transportul până în Baia Mare se va face tot pe cheltuiala primăriilor. „Deşeul necompactat este mai scump pentru că acesta face ca durata unei rămăi de gunoi să fie mai mică. Gunoiul compact este aranjat şi ocupă mai puţin spaţiu la depozitare”, spune Ioan Cardoş, inginerul şef al societăţii Drusal. Contractul va fi semnat doar între Drusal şi autorităţile sătmărene. „Drusal este societate privată, aşa că înţelegerea se va face doar între aceasta şi autorităţile sătmărene. Rampa din Baia Mare are o capacitate mare”, spune Mircea Dolha, viceprimar Baia Mare.
Rampa din Baia Mare poate primi gunoaiele sătmărenilor
Rampa de gunoi din Baia Mare are o capacitate de două milioane metri cub pentru gunoi necompact şi nouă sute de mii de metri cubi gunoi compact. În această idee, Ioan Cardoş arată că groapa de gunoi din Baia Mare poate prelua liniştită deşeurile menajere sătmărene. În Baia Mare există 200 de containere de un metru cub şi 40 de containere de 5 metri cub pentru colectarea selectivă a deşeurilor.