România vrea suspendarea viitorului acord UE-R.Moldova
0România va cere luni la reuniunea miniştrilor de externe UE (CAGRE) suspendarea discuţiilor asupra mandatului pentru acordul dintre UE şi Republica Moldova, au declarat surse diplomatice.
"Ministrul de externe va susţine luni la CAGRE suspendarea discuţiilor pe mandatul pentru acordul dintre UE şi Republica Moldova. Demersul vine pe fondul modului în care autorităţile moldovene au reacţionat la propunerea României de a-l trimite ca ambasador la Chişinău pe Mihnea Constantinescu", au arătat sursele citate de NewsIn.
Practic, prin exprimarea refuzului agrementului în scris printr-o notă verbală, semnalul transmis de Chişinău este faptul că doreşte blocarea relaţiilor bilaterale cu România, au explicat sursele diplomatice, subliniind că R. Moldova taie canalele de comunicare normale dintre două state. "În acest moment, oricât de prudentă ar fi reacţia României, Chişinaul a trecut dincolo de limite", au declarat sursele citate.
Uniunea Europeană urma să semneze un acord cu Republica Moldova, care se referea în principal la facilitarea eliberării vizelor şi la schimburile economice. Noul acord ar putea prevedea instituirea unei zone de liber schimb extinse, precum şi perspectiva renunţării la vizele de călătorie pentru cetăţenii Republicii Moldova. Scopul acestui acord va fi acela de a aduce treptat Chişinaul tot mai aproape de UE.
Înaintea alegerilor legislative din 4 aprilie, comuniştii spuneau că aşteaptă semnarea acestui acord pâna la sfârşitul acestui an.
Anunţul suspendării discuţiilor pentru acord vine după ce ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova a transmis vineri o notă verbală României prin care solicită numirea unei alte persoane în locul lui Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chişinău
Ministerul român de Externe a informat că va anunţa "în scurt timp măsurile pe care le va lua în urma acestui gest al autorităţilor moldovene".
Anterior, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat că nu există garanţia că autorităţile de la Chişinău îl vor accepta pe noul ambasador propus de România în Republica Moldova.
"Nu avem această garanţie. Preşedintele Vladimir Voronin are dreptul suveran nu de a refuza, ci de a nu-i acorda agrementul pe o perioadă mai lungă de timp. Conform regulilor cutumiare care funcţionează între state, dacă un diplomat nu primeşte agrementul pe o perioadă mai lungă de timp, se consideră că nu a fost acceptat, fără a se mai da un răspuns negativ formal", a explicat Cristian Diaconescu în 8 aprilie, când Mihnea Constantinescu a primit avizul favorabil al comisiilor de politică externă ale Parlamentului.
În 8 aprilie 2009, Filip Teodorescu, ambasadorul român în R. Moldova, şi Ioan Gaborean, ministru-consilier al Ambasadei, au fost declaraţi persoane non grata de către Ministerului de Externe din Chişinău din cauza "unor acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică".
În aceeaşi zi, Mihnea Constantinescu a fost propus pentru postul de ambasador al României în R. Moldova.
Săptămâna trecută, guvernul de la Chişinău a rechemat-o pe Lidia Guţu din postul de ambasador al Republicii Moldova în România. Guţu a fost numită ambasador în Bulgaria.
În contextul protestelor violente din Republica Moldova faţă de rezultatul alegerilor legislative care a consacrat victoria comuniştilor, preşedintele Moldovei şi guvernul de la Chişinău a lansat o serie de măsuri şi critici împotriva României. În aceeaşi zi în care Filip Teodorescu a fost declarat persoana non grata, Voronin a anunţat intrioducerea vizelor pentru români.
"Guvernul a adoptat decizia de a introduce regimul de vize cu România din cauza situaţiei create la Chişinău", a declarat a declarat ministrul de externe moldovean Andrei Statan, citat de Interfax.. "Vizele se vor acorda gratuit", a adăugat Stratan.
La sfârşitul anului 2007, Comisia Europeană şi Chişinăul au semnat un acord care prevede facilitarea regimului vizelor în spaţiul Uniunii Europene pentru cetăţenii moldoveni, prin acest document Chişinăul obligându-se să ridice regimul vizelor pentru toate statele UE, inclusiv pentru cele două nou intrate, România şi Bulgaria.