Rezidenţii şi şcolarii au spart greva bugetarilor
0România a fost ieri în grevă! 800.000 de angajaţi la stat din 1,4 milioane au încetat lucrul sau au purtat banderole albe pe braţ. Angajaţii din spitalele de urgenţă au făcut grevă numai dacă nu se aflau în tură. În unele şcoli, elevii au venit la cursuri, dar profesorii au lipsit. În altele, profesorii şi-au aşteptat în zadar şcolarii.
Protestul de ieri al bugetarilor a bramburit activitatea în cele mai multe instituţii ale statului. Bolnavii care au venit la spital pentru internări au făcut cale întoarsă, unii profesori au ţinut cursuri, alţii nu, iar funcţionarii au închis ghişeele după cum au avut chef.
Citiţi şi:
- Cornea: Renunţăm la proteste numai în condiţiile unei renegocieri reale a grilei de salarizare
- Teleorman: Doar sindicatele din învăţământ şi finanţe au fost în grevă
- UPDATE Boc: Greva generală nu reprezintă o soluţie şi poate pune în pericol plata salariilor
- Craiova: Bolnavii de cancer au fost refuzaţi la spital
- Baia Mare: Greva generală a paralizat oraşul
- Timişoara: Aproape 1.000 de bugetari din Timiş au spart greva
Bolnavi îngrijiţi de studenţi la medicină
Pacienţii de la Clinica II Medicală din cadrul Spitalului Nr. 2 din Craiova, judeţul Dolj, au povestit că nu au primit nicio vizită din partea medicilor. Au trecut totuşi pe la ei studenţii la medicină şi le-au luat tensiunea. Întrebată dacă tinerii medicinişti au făcut vizita în locul doctorilor, Mariana Voroneţchi, asistenta şefă, a ridicat din umeri: „Important este că bolnavii internaţi au fost îngrijiţi”.
Bolnavii de cancer care trebuiau spitalizaţi ieri au fost trimişi acasă. „Până la ora 10.00 au venit patru pacienţi din Craiova, cu afecţiuni oncologice. Ei aveau programare pentru luni, dar au fost reprogramaţi pentru marţi“, a declarat dr. Mihaela Dănciulescu, din cadrul Secţiei de Oncologie a Spitalului Nr. 2.
La Spitalul de urgenţă Floreasca din Capitală ieri a fost o zi mai aglomerată decât de obicei. La serviciu au fost prezente atât cadrele medicale care erau în tură, cât şi colegii lor care făceau grevă după terminarea programului de lucru. „Nu avem cum să întrerupem complet activitatea pentru că mor oameni dacă nu ne facem meseria”, a explicat Dorel Butoi, cadru medical la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Cinci elevi clujeni, aduşi de părinţi la şcoală
Profesorii de la Liceul de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi au transformat greva într-un adevărat conflict între două tabere: cea a greviştilor şi cea a „trădătorilor“. Cei 300 de dascăli ai colegiului sunt împărţiţi în două sindicate, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN).
Dacă adepţii USLIP şi-au anunţat intenţia de a intra ieri în grevă generală, colegii lor de la FEN s-au prezentat la ore cu ecusoane cu „grevă japoneză“. Disputele au apărut între cele două tabere atunci când greviştii şi-au dat seama că trebuie să meargă totuşi la ore, deoarece colegii lor de la celălalt sindicat îi ţin pe elevi la şcoală.
„Noi am fi vrut să facem grevă generală, dar, din păcate, a fost această problemă cu sindicatul de la FEN care a refuzat greva“, a spus Emil Munteanu, profesor al Colegiului de Artă „Octav Băncilă“. „Am făcut mai demult grevă şi nu s-au rezolvat prea multe“, a fost de părere Ioana Nedelcu, profesor de violoncel, membru al sindicatului FEN Iaşi.
Şcolarii au fost şi ei dezamăgiţi deoarece nu voiau să facă ore. „Ştiu că ceilalţi elevi din oraş nu învaţă pentru că la ei este grevă. Ne-ar fi plăcut şi nouă să fie grevă“, a spus Ionuţ, elev în clasa a VII-a.
Cinci elevi ai Colegiului Naţional „George Coşbuc“ din Cluj-Napoca nu au ţinut cont de greva profesorilor şi au venit la şcoală cu toate că în clasă se putea auzi ecoul, iar curtea, altădată animată, era pustie. Micuţii, toţi şcolari în clasa I, au fost supravegheaţi de o învăţătoare.
„Părinţii lor nu au avut unde să-i ducă sau cu cine să-i lase acasă, aşa că i-au adus la şcoală”, a explicat directorul Lucian Popescu. Şcolarii au fost încântaţi să-şi petreacă ziua la şcoală, mai ales că au fost lăsaţi să deseneze şi să se joace, sub supravegherea atentă a învăţătoarei.
La Liceul cu program sportiv „Petrache Trişcu“ din Craiova, profesorii i-au aşteptat în zadar pe şcolari la cursuri. „Elevii nu au venit la şcoală şi nu înţeleg de ce. Cu siguranţă vor primi absenţe. Nu aveau dreptul să lipsească, atât timp cât nu au fost anunţaţi că nu se fac ore“, a declarat directorul instituţiei, Dănuţ Anghel.
Protestele sindicaliştilor afiliaţi la Alianţa bugetarilor vor continua mâine la Bucureşti cu un miting în faţa Guvernului. ; Au contribuit ediţiile „Adevărul de seară“.
Încă 17 zile de grevă şi ies economiile
La protestele de ieri au participat aproximativ 800.000 de bugetari, ziua de grevă aducând o economie la buget de peste 20 de milioane de euro.
Şi asta doar din plata salariilor. Calculul pleacă de la afirmaţiile ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, care spunea că cele zece zile de concediu fără plată, ale celor 1,4 milioane de angajaţi ai statului, ar aduce o economie la bugetul statului de 1,5 miliarde de lei. (C.C.)
Am făcut mai demult grevă şi nu s-au rezolvat prea multe.
Ioana Nedelcu
profesor de violoncel
Ştiu că ceilalţi elevi din oraş nu învaţă pentru că la ei este grevă. Ne-ar fi plăcut să fie şi la noi grevă.
Ionuţ
elev în clasa a VII-a
Nu avem cum să întrerupem complet activitatea pentru că mor oameni dacă nu ne facem meseria.
Dorel Butoi
cadru medical la Spitalul
de Urgenţă Floreasca
Elevii nu au venit la şcoală şi nu înţeleg de ce. Cu siguranţă vor primi absenţe.
Dănuţ Anghel
director de liceu
Funcţionarii cu lefuri de lux n-au protestat
Funcţionarii din Primăria Bucureşti au întrerupt ieri lucrul pentru două ore Foto: Maria Lazăr
La Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, 30% din personalul instituţiei a lucrat şi a rezolvat doar cazurile de urgenţă ale oamenilor care au avut drum la ghişee. „Dacă a venit cineva cu un copil în braţe, având nevoie de o hârtie, a fost rezolvată cererea. În rest, nu s-a lucrat. Lucrătorii direcţiei nu au mers pe teren, nu au făcut controale sau executări silite“, a explicat Tudor Mitiţă, lider de sindicat în cadrul Sed Lex Finanţe Dolj.
La Consiliul Judeţean Sibiu greva s-a desfăşurat doar pe hârtie. Deşi protestul era anunţat încă de la intrare, activitatea se desfăşura în această dimineaţă în condiţii normale.
Grevă japoneză în timiş
Peste 1.000 de bugetari din Timiş au optat pentru varianta „grevă japoneză” şi au muncit având banderole albe pe braţ. Angajaţii Primăriei Timişoara, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş (AJOFM) şi lucrătorii Casei de Pensii au ţinut deschise ghişeele după programul normal.
Unul dintre cei mai bine plătiţi bugetari din Timiş este secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari. Potrivit declaraţiei de avere, juristul-şef al Primăriei are un salariu de 9.600 de lei, cu 2.000 mai mult decât primarul Gheorghe Ciuhandu.
Ioan Cojocari nu a fost ieri în grevă deoarece nu face parte din niciun sindicat. „Am avut program de lucru normal. Eu nu fac parte din niciun sindicat, ca secretar trebuie să fiu echidistant”, a spus Cojocari, care s-a declarat mulţumit de banii publici pe care îi încasează. Pe lângă salariu, nababul de la primărie are şi conturi bancare în valoare de aproximativ 175.000 de euro.
Piteştenii care astăzi au avut treabă pe la Primărie şi n-au ştiut de greva bugetarilor au rămas surprinşi când au aflat că instituţia nu are astăzi program cu publicul. ,,Venisem să depun nişte documente pentru că am cumpărat o garsonieră, pentru băiat, în Piteşti. Am venit tocmai de la Valea Mare şi-am bătut drumul degeaba, că n-am ştiut că-i grevă” spune Marin Joiţa, 49 de ani.