Regizorul Porumboiu, un „fotbalist, adjectiv!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protagoniştii unui documentar despre oamenii fără adăpost, realizat de Claudiu Mitcu, au jucat ieri o partidă de fotbal cu o echipă a cineaştilor români, în cadrul Festivalului TIFF. Condusă de regizorul Porumboiu, echipa de fotbal a cineaştilor a fost învinsă cu sco­rul de 11-8, de echipa „actorilor“ luaţi de pe stradă ca să joace în documentarul „Australia”. Click aici pentru FOTOGALERIE.

Meciul s-a jucat ieri, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în parcarea Iulius Moll. Din echipa cineaştilor au făcut parte şi Corneliu Porumboiu (34 de ani), Radu Munteanu şi Bogdan „Boogie” Dumitrache.

Echipa adversă a fost naţionala  persoanelor fără adăpost, ai cărei echipieri joacă şi în documentarul „Australia”, regizat de Claudiu Mitcu. Filmul prezintă pas cu pas aventura naţionalei de fotbal a persoanelor fără adăpost în cadrul turneului Homeless World Cup din 2008. Ieri, Tony da Silva, fundaşul echipei CFR Cluj, a pus mingea la mijlocul terenului de fotbal. Fairplay-ul a dominat întâlnirea, dar niciuna dintre cele două echipe nu a tratat partida ca pe una fără miză, intrările bărbăteşti fiind la ordinea zilei.

Evenimentul s-a bucurat de un real succes, iar „tricolorii” s-au decis: vor să participe la Jocurile Olimpice ale persoanelor fără adăpost.

Porumboiu, vedeta echipei cineaştilor

image

Cele două formaţii, la finalul partidei



„Este o idee deosebită şi cred că astfel de evenimente ar trebui să se organizeze mai des. Sunt foarte multe persoane în lume care nu au fost iertate de soartă şi pentru ele trebuie să facem tot posibilul să le ajutăm”, a declarat Tony da Silva.

Nume precum Corneliu Porumboiu, Radu Munteanu sau Bogdan „Boogie” Dumitrache, de partea cineaştilor sau Vasile Bereghi, Daniel Podină şi Beniamin Calancea, de partea echipei naţionale a persoanelor fără adăpost, au reuşit un spectacol extraordinar, demonstrând că sunt prieteni foarte buni cu mingea.

Pasele dintr-o bucată, şuturile de la mare distanţă şi intervenţiile spectaculoase ale portarilor i-au delectat pe cei aproximativ 200 de spectatori curioşi de talentul fotbalistic al protagoniştilor.

Cei şase oameni ai străzii din echipa persoanelor fără adăpost au fost adunaţi din Arad, Timişoara şi Baia Mare de către Mihai Rosus, un timişorean care organizează de 11 ani proiecte pentru integrarea în societate prin sport a persoanelor fără adăpost.

image

Actorul Andi Vasluianu (centru) în mijlocul echipei cineaştilor


Jucătorii sunt foşti puşcăriaşi, orfani sau boschetari, oameni care au răspuns cu reticenţă când au fost convocaţi la realizarea proiectului.

După ce au acceptat să facă parte din echipa naţională de fotbal a oamenilor fără adăpost, jucătorii s-au antrenat de circa trei ori pe săptămână pentru campionatul la care au participat 48 de ţări din toată lumea şi unde România a obţinut un onorabil loc 26. “Ne-am dori ca lumea să nu se uite la noi ca la ultimii oameni. Afară, am văzut o toleranţă mult mai mare faţă de oamenii străzii”, a declarat Radu Muntean, unul din protagoniştii documentarului, care nu este rudă cu celebrul Radu Muntean din echipa cineaştilor.

Filmări rupte din realitate

image

Regizorul Radu Muntean şi actriţa Anamaria Marinca



Regizorul Claudiu Mitcu a susţinut că filmările pentru “Australia” cu oamenii străzii nu au fost deloc uşoare.

“Iniţial au fost foarte reticenţi. Singurul meu merit e că am reuşit să mă apropii de ei, pentru a se comporta natural. S-au certat, s-au ameninţat că-şi rup picioarele etc. Au fost exact aşa cum sunt în realitate, fără niciun fel de scenariu”, a declarat Claudiu Mitcu.

Toate persoanele au fost implicate în proiect în mod voluntar, astfel că, deşi acum cei şase oameni ai străzii sunt vedetele unei producţii cinematografice, realitatea lor este aceeaşi, strada. Documentarul a fost prezentat ieri în avanpremieră mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite