Primarul din Lyon, ţiganii şi africanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul oraşului francez Lyon, Gerard Collomb, vrea o cooperare descentralizată cu autorităţile din România pentru soluţionarea problemei ţiganilor, informează publicaţia „Le Progres“ în ediţia online.

„Această problemă nu se rezolvă prin instigarea opiniei publice. Noi, la Lyon, suntem pregătiţi să ne angajăm în forme de cooperare descentralizată cu regiuni din România unde trăiesc romi, ceea ce ar semăna puţin cu relaţia pe care o avem cu oraşe din Africa neagră", explică primarul (socialist). „Putem păstra în ţara noastră un anumit număr de rromi, deşi acest lucru va necesita un efort social enorm. Ţările europene trebuie să se pună de acord în această chestiune", a mai spus el.

Organizaţia Medecins du Monde şi-a exprimat preocuparea în legătură cu situaţia rromilor din Lyon, cerând „oprirea expulzărilor, căutarea de soluţii alternative şi propuneri de cazare în condiţii demne unor cetăţeni europeni".

Potrivit organizaţiei, la Lyon trăiesc aproximativ 600 de rromi. Ieri, problema ţigănească a fost analizată şi de comisarii europeni. Ideea iniţială era ca cei 27 de comisari europene să vizioneze şi un documentar despre situaţia ţiganilor în Europa, dar în cele din urmă s-a ales doar opţiunea prezentării unei analize preliminare a actiunilor luate de Franţa, relatează RFI. Comisia Europeană doreşte să se asigure că plecările rromilor din Franţa au fost cu adevărat voluntare şi că statul francez nu a încălcat legea comunitară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite