Plantaţiile de castani sunt în metastază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plantaţiile de castani sunt în metastază
Plantaţiile de castani sunt în metastază

Primăria va colabora cu o echipă de specialişti italieni pentru a salva castanii de cancerul de scoarţă. Proprietarii plantaţiilor de castani nu sunt, însă, interesaţi în a-şi salva de la moarte arborii.

Autorităţile locale intenţionează să colaboreze cu specialişti din oraşul Lotzorai, Italia, pentru salvarea castanului comestibil afectat de cancerul de scoarţă. „Şi ei au făcut vaccinuri şi tratamente la plantaţiile lor de castani şi au avut rezultate foarte bune. Poate o să învăţăm ceva de la ei. Noi avem un proiect ce va fi depus pe programul de mediu“, a precizat primarul Cristian Anghel.

Ciuperca, răspândită cu ajutorul hoţilor de castane

După ce autorităţile au încercat mai multe tratamente, în urmă cu aproximativ doi ani, salvarea a venit din Grecia, unde s-a izbutit găsirea unui tratament pentru boala care ameninţa să lase judeţul fără castani, dat fiind că, odată infestaţi, aceştia mor în doi-trei ani.
Tratamentele au fost făcute, în cea mai mare parte, pe castanii aflaţi pe cele 180 de hectare ale statului şi prea puţin pe cei aflaţi în proprietatea persoanelor particulare, care deţin cea mai mare parte a plantaţiilor de castani, peste 800 de hectare. „Privaţii sunt destul de puţin interesaţi în salvarea castanului. Noi avem un proiect ce se referă numai la proprietarii de căstăniş pentru tratare, dar sunt prea puţini cei care s-au interesat de acest proiect“, spune Ioan Nădişan, preşedintele Asociaţiei „Castanet“.
El spune că nu s-au tratat mai mult de 5-10 procente din suprafaţa de căstăniş aflată în proprietate privată. „Dacă am considera căstănişul ca pe un organism viu, am putea spune că acest cancer de scoarţă a ajuns în metastază“, a spus Ioan Nădişan. Dacă producţia a scăzut, din cauza bolii, la aproximativ 15% faţă de anii precedenţi, hoţii de castane fac prăpăd cu ceea ce a rămas. „Orice rană în scoarţă favorizează apariţia acestei boli. La noi, hoţii de castane fac un adevărat măcel, mai ales în perioada de dinaintea Sărbătorii Castanelor“, a mai precizat Nădişan.
El a mai spus că, data la care este organizată această manifestare este o altă pacoste, deoarece castanele nu sunt coapte încă, iar cei care vin să le culeagă fac încă o dată rău, culegându-le înainte de devreme. Autorităţile însă preferă această dată din cauza vremii care este mai călduroasă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite